Всичко за дърводелството
griffin - майстор
Какво пречи да си направиш от блокчета твърдо дърво :), е освен ако не искаш да ощастливиш някой търговец де :).
itilien - специалист
Аз мислих мислих по въпросите от по-предния си пост (май никой не ги видя) и се обзаведох с макита RT0700C. Сега на дневен ред идва да взема някой фрезер. Според вас до какъв максимален диаметър може да върти успешно тая фреза? И всъщност ако искам да фрезовам с прав фрезер ръбовете на тънки дъсчица, или пък да направя това, дето на английски му викат rabbet (не знам как се казва на български), има ли значение диаметъра на фрезера? Сякаш някъде бях чел, че по-големите диаметри оставят по-гладка повърхност, ама дали е така наистина.
kendal - специалист
Това дето на английски му казват .. не знам какво си.. ,на български се нарича ,,фалц,, .
ZEDYCUS - майстор
itilien
Аз мислих мислих по въпросите от по-предния си пост (май никой не ги видя) и се обзаведох с макита RT0700C. Сега на дневен ред идва да взема някой фрезер. Според вас до какъв максимален диаметър може да върти успешно тая фреза? И всъщност ако искам да фрезовам с прав фрезер ръбовете на тънки дъсчица, или пък да направя това, дето на английски му викат rabbet (не знам как се казва на български), има ли значение диаметъра на фрезера? Сякаш някъде бях чел, че по-големите диаметри оставят по-гладка повърхност, ама дали е така наистина.
Честито! От този, който взе фрезата може да си вземеш и фрезерите :wink: А до какъв максимален отвор - отвора на основата е фи 35мм значи максимум фи 30. С такива фрезери съм работил и нямам проблем досега. :partyman:
itilien - специалист
Мерси :) Сега мисля да и направя една малка масичка и се чудя дали за по-лесно да не я монтирам директно на някое пдч/талашит - без плочка.

Аз си мислех, че като не е много мощна и няма да може да работи с такива големи фрезери. А по другия въпрос - има ли голяма разлика в качеството на повърхността от диаметъра на фрезера?
kendal - специалист
По моему е по-добре да ползваш плочка с подходяща дебелина-така няма да губиш от вертикалния ход на фрезата,останалата част от въпроса не я схванах :?
ZEDYCUS - майстор
Диаметъра на фрезата играе роля при избор на обороти , не за качество на ряза. Има много писано назад в темата за избор на оборотите.
kendal - специалист
Колкото по-голям диаметър на режещия инструмент ползваме ,съответно намаляме оборотите на фрезата, на едната ми фреза има таблица,мога да снимам.
itilien - специалист
Да, за оборотите знам. При увеличаване на радиуса се увеличава периферната скорост на режещия ръб. Просто се чудех дали и качеството не се променя, за да се ориентирам какви размери прави фрезери да си взема.

Още два въпроса - долните ръбове на правите фрезери режат ли? Мисля да ползвам машинката като щрайхмус за дребни дъсчици - залепвам дъсчицата с топъл силикон за равна плоскост и после фрезовам горната и повърхност. После обръщам, залепвам пак, нагласям финална височина и пак минавам на много пасове отгоре. За тая цел пишат, че най-добре било с фрезери, които имат цялостен долен ръб да се работи, ама аз гледам да мина с възможно най-малко, че златни ще ми излязат (искам да взема някакви читави).

И втория - тая фреза дали ще и стига мощност да изреже лястовича опашка с около 1 см основа?
ZEDYCUS - майстор
Режат, но не могат да пробиват проходен отвор, без да я преместиш. Би трябвало да може при бавно подаване , ако е меко дърво. Но не съм пробвал, с прав фрезер максимум подавам 3-4мм дълбочина.

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: