Всичко за дърводелството
Тани - модератор
Честита да ти е новата придобивка! Имам същата и доста работа съм откарал с нея! Гледай да не я товариш излишно, когато можеш! По-добре минавай на няколко паса когато е възможно и/или минавай с друг инструмент грубото предварително, а после само дооформяй с фрезера. Така ще пазиш и пестиш и него, защото истинските фрезери наистина са златни!

ПП ZEDYCUS и проходен правят НО, ако предварително е пробит отвор със свредло :wink: Хем се спазва препоръката ми от по-горе, хем по-бързо и лесно става, хем отвора е точно по размер :partyman: Последно - отвори 12,7 , защото нямам такова свредло. Ха познайте за какво ми трябваха в духа на Направи сам :wink:
Chefo77 - майстор
Тани написа:
Последно - отвори 12,7 , защото нямам такова свредло. Ха познайте за какво ми трябваха в духа на Направи сам :wink:
Аз бих предположил ... като във вица за заека, но ще замълча :lol:

Честита придобивка! Аз имам такава от година, но познай дали съм я ползвал :lol: Важното е, че имам :)
На същото място вече трябва да има и фрезери на Макита. На страхотна цена са. Виж - като качество - никаква идея.
Kumay - майстор
Тани написа:
ПП ZEDYCUS и проходен правят НО, ако предварително е пробит отвор със свредло :wink: Хем се спазва препоръката ми от по-горе, хем по-бързо и лесно става, хем отвора е точно по размер :partyman: Последно - отвори 12,7 , защото нямам такова свредло.
Понеже както някои колеги тук знаят от известно време се интересувам от фрезерите да питам - този не стават ли за проходни канали?
Прикачен файл:
без име.jpg
без име.jpg (19.59 KиБ) Видяна 1559 пъти
Chefo77 написа:
На същото място вече трябва да има и фрезери на Макита. На страхотна цена са. Виж - като качество - никаква идея.
И аз още нямам идея, но очаквам скоро отзиви. Макар че са хоби днес заминаха доста бройки за професионална работа и скоро ще знам как се държат... :wink:
bimbaeco - майстор
Не стават. Тези са за триъгълни канали или за скосяване на ръбове.
За длабове се ползват тези http://www.mlcswoodworking.com/shopsite ... _sets.html
spiral up-cut router bit. Напраени са така, за да изхвърлят стружките нагоре подобно на свредлата за бормашина. Има подобни, които се водят down-cut - те са за оформяне на чисти и прави ръбове, тъй като натискат дъвресината отгоре-надолу.
Както каза Тани, може и с обикновен прав фрезер да се правят длабове и отвори, ако преди това е направен груб отвор с бормашина например. Става и както каза Иван - леко потапяне и много минавания.
Тези са правени така:

Прикачен файл

1.jpg
Kumay - майстор
bimbaeco написа:
Не стават. Тези са за триъгълни канали или за скосяване на ръбове.
За триъгълни не са ли тези?
Прикачен файл:
333.jpg
333.jpg (17.79 KиБ) Видяна 1552 пъти
bimbaeco - майстор
Не мога да видя ясно снимката, но, освен че горният е по-малък, аз не виждам кой знае каква разлика между двата фрезера. Като че ли има и резец на стъблото, но пак не би трябвало да е предназначен за длабове.
Kumay - майстор
Дават го с пробиващ връх, ама аз питам знаещите, че кой как е превеждал...
Прикачен файл:
47771.jpg
47771.jpg (23.37 KиБ) Видяна 1547 пъти
bimbaeco - майстор
panel pilot bit
http://www.routerforums.com/router-bits ... -used.html
Пише, че се използват за изрязване на отвори в плоскости по шаблон - триъгълния връх пробива плоскостта, гладката част се води по ръба на шаблона, а резците на стеблото извязват плоскостта - например като се прави отвор в кухненски плот за монтиране на мивка или като се изрязват отвори за прозорци в обшивка от ОСБ на къщи с дървена конструкция.
Ако си имал предвид това, значи стават за проходни отвори. Ако си имал предвид длабове - не стават.
Имам такива в комплекта фрезери, но не ми е хрумвало да ги използвам по предназначение :-D
griffin - майстор
Кумай тия дето си дал за отворите наистина много рядко се ползват, мен само веднъж ми се е налагало и то поради липса на по хубав фрезер, трябва бая да се внимава с воденето че стават мизерии хихих :) аз си бях гризнал шаблона на едно място :-D.

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: