Всичко за дърводелството
bimbaeco - майстор
Има готови слепени плотове в Баумакс и подобните - бук, дъб, акация и т.н.
Ако ще си го слепваш ти, може от всякаква дървесина с уговорката, че иглолистната по-бързо заминава
nautilus33 - майстор
Не, за готови става дума. не са от баумакс. Има дъб, бук, явор, ясен, череша. Като шарка черешата ми харесва най-много, и като цена е малко по-скъпа. Но по-издържлива ли е? И трябва ли някаква по-специални импрегнация, след като се има предвид, че ще е кухненски плот.
themask - специалист
Ако си решил да слагаш дървен плот в кухня, значи си психически подготвен да изглежда на г*з след 6-12 месеца. И не мисля, че каквото и да е третиране ще го спаси, освен може би неползването :)
EDI - майстор
Има някакъв шанс дъб със 7-8 слоя лак с прешлайфане след всеки слой да издържи при добра грижа, но не разчитай много.Зависи колко ще стои водата отгоре.Имам дъбов плот, със7-8 слоя Дуфа, но не е до чешмата.
nikolson - майстор
Предполагам, говориш за Баухаус. Тогава си двоен мазохист. :mrgreen:
nautilus33 - майстор
Честно казано, надявах се, да издържи много повече с правилна импрегнация, но май ще се откажа. значи дъба би трябвало да изкара най-много, и ако не е в непосредствена близост до мивката, би трябвало да изкара с години или е относително.
Иначе го гледах в сайт на фирма Коркос
Гранитния плот също ми харесва, но финансово ще е доста по-трудно с него. Тези термоплотове нещо им нямам доверие.
EDI - майстор
Ако ти се омаслява често и го забърсваш редовно, ще изкара доста.Колко, никой не знае.Но идеята е страхотна, плота стои много топло, кеф е да го ползваш
mkocev - специалист
В кухнята имам дъбови плотове (май бяха от Салекс) от около 5-6 години, мазани с масло Осмо. След около година и нещо ползване им "ударих" един "Топ ойл", пак на осмо, беше ми останало от други мебели. Единственият проблем (ако може така да се нарече) е, около мивката. Нс едно-две места, дето се накисва най-много, дървото е леко обезцветено (тънки ивици около мивката) и пие малко повече вода от останалата повърхност. Мазал съм два-три пъти плотовете с масло (по-обилно на въпросните места), но файда голяма няма, то няма как и да има. Не се скапват толкова бързо дъбовите плотове, със сигурност не и за година. От две години, малките като се докопат до мивката и става страшно. Половинката също доволно я накисва, а на мен вече ми е все едно и не съм импрегнирал плотовете от не знам кога, но положението си е горе-долу същото :)
При роднини с лакирани дъбови плотове положението в по-зле. Е, малко по-стари са, но за да се освежт, трябва да се свали лака, а с маслото само се маже, когато собственика е на кеф :)

И малко допълнение (че ме хвана съклет да пиша през телефона, на който не му работят половината "бутони".
Както писах, дъбовият плот вкъщи няма сериозни драми с водата. По-големя проблем е, че ако нещо метално поседи една нощ върху мокрият плот, поради отворените пори се просмуква чернилка в плота. Имам отпечатани 20 стотинки на едно място :)
Лично за мен, един от недостатъците на омасления дървен плот е, че с времето потъмнява (както всяко дърво, особено ако не е байцвано и/или лакирано)
Последна промяна от mkocev на чет дек 10, 2020 10:58 pm, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
Първо, плотовете на Форест трейд са на по-добра цена от Коркос. Второ, има и други фирми в София (нали за София говорим?) с добри и разнообразни цени. Пък за доставката на плот да не говорим. И т.н.
bulhomes2 - майстор
Ако не забравя - ще намажа едно буково и едно дъбово парче с епоксидна смола и ще ги оставя на двора на земята да презимуват. Скоро пробвах да пръскам с пистолет епоксидна смола и става. Но дървото попива тънкия слой и са нужни няколко.

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: