• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 25
Всичко за дърводелството
griffin - майстор
Колега мани ташев :)
И аз съм с маска на 3м може би 2-3 години вече аз имам такава http://www.ebay.com/itm/Free-Shipping-F ... 4d3752ecab а новия модел е това http://www.ebay.com/itm/Brand-New-Free- ... 35f07c7620 и двете се водят среден размер. Повярвай ми сменил съм поне 4-5 вида маски само тая мога да ползвам с очила и освен това е страшно лека, в работилницата без маска не седя независимо какво правя :).
Аз ползвам такива филтри http://www.ebay.com/itm/4Pcs-2-packs-3M ... 2ed15202a2 препоръчвам да земеш на лот тъй като ще ти е много по евтино, аз до тука не съм сменял филтри :). Тия са със статично заредена повърхност и праха полепва по тях, после само ги издухваш и си пак в играта :). Да не говорим, че тия палачинки не тежат спрямо пласмасовите катриджи :).
Ако не си с много голяма глава най-вероятно среден размер ще ти е добре т.е моделите които завършват на "02" в номера.
Новия тип изхода на въздуха е надолу, но колко е удобен не мога да кажа, оня ден ударих някаква промоция в банго гуд и чакам да се появи да я видя и нея :).
npelov - специалист
Поръчах от бея. Дано да не съжалявам.

Пристигна подменения маркуч. Докато го сменях щракнах още няколко снимки. Новия прилича на полиуретанов. Мек е, не мяза на PVC. Малко по-къс е. Оригиналния беше прекалено дълъг. Ето и снимка с отворен другия капак:
Изображение.

Почнах да го кича малко по-малко - това е за рязане на кръгли пръти:

Изображение

Ще правя и шейна за напречно рязане, но малко по малко. Днес се случи малък инцидент - докато пробивах дупка в една стяга да я лепна, че се беше разклатила се счупи бургията, отскочи и ми резна нокътя на палеца малко. Досадна работа. Провали ми уикенда. Ама така е като прибързвам. Интересното е, че колкото по-голяма е машината, толкова повече респект имам и повече се пазя. От един винтоверт или пък лентов шлайв (март месец, друг пръст, две седмици заздравява) човек си мисли, че не може да се нарани. Ама на - стана белята.
griffin - майстор
То работата е да се оправиш после, щом не е станала по голяма беля малкия дявол е бил. Маркуча ти новия стандартен като за машини. Иначе мерси за снимките :-)
bulhomes2 - майстор
npelov написа:
...човек си мисли, че не може да се нарани...
Избий си тая мисъл от главата! Преди време обикалях по дърводелци да ме научат туй-онуй и един вика "Да знаеш, че няма дърводелец със всички пръсти" (естествено ми показа и неговите липсващи). Винаги случая е от нещо дребно, 100% избежно. Така, че правилното очакване е кога ще се нараниш и дано да е по-малко.
npelov - специалист
Забравих да питам. Добра ли е идеята да оставя лявата страна отворена. Поне докато му направя стойка. Доста прах се събира отдолу и трябва да чистя.
pipilica - майстор
bulhomes2 написа:
npelov написа:
...човек си мисли, че не може да се нарани...
Избий си тая мисъл от главата! Преди време обикалях по дърводелци да ме научат туй-онуй и един вика "Да знаеш, че няма дърводелец със всички пръсти" (естествено ми показа и неговите липсващи). Винаги случая е от нещо дребно, 100% избежно. Така, че правилното очакване е кога ще се нараниш и дано да е по-малко.
Почти всички наранявания са от невнимание и подценяване на опасностите. Естествено и аз като дърводелец имам голям белег от диск за надлъжно рязане на лявата длан, поради глупост. Никога не подценявай машината и не дърпай дявола за опашката и нигога не си мисли, на мен няма да се случи.
griffin - майстор
Ами то прах винаги ще има, ако включиш аспирация по добре да е максималко затворено всичко за да може да обира по добре. Дори и на стойка щетрябва да се чисти и маже редовно. Не знам как е при тебе възможността за сервизиране при теб, но при ме се наложи да направя цялата машина да се повдига на панти тъй като нямам хубав достъп от страни.
npelov - специалист
griffin написа:
... да направя цялата машина да се повдига на панти тъй като нямам хубав достъп от страни.
Майтап си правиш - да се вдига настрани. Нямам инсталиран кран на тавана. Дават тежест на целия комплект 80кг. Като махнеш ключовете, кашоните и отверките не намалява много. На стойката мисля да направя както предложи наклонено дъно за да се "стича" прахта, и може би ще отива с разклонение към основната тръба. Идеята ми е това дъно да се маха за да имам достъп отдолу.

А с какво се смазват механизмите? Аз взех преди години едно масло за обща употреба и с него си смазвам вратички и разни дреболии. Обаче за циркуляра може би трябва някаква грес?
pipilica написа:
Почти всички наранявания са от невнимание и подценяване на опасностите.
Така е. Всяко сериозно нараняване, което имам е от подценяване на опасностите. От невнимание щетите са по-малки защото имам едно на ум и се пазя. И забрави още едно нещо - мързел. Ако го бях хванал в менгемето и държах винтоверта с двете ръце нямаше да стане така.
griffin - майстор
Моя не знам какви кила е след добавките, но сгънах да чифта панти докато уцеля достатъчно корави. Няколко години ползвах суха смазка която не задържа прах, но нещо сухо ми се струваше че въртят винтовете. Сега тествам най-кофтито грес която имам която се набива яко с прах и става мазало, но понеже е много гъста успява да избута боклуците от резбите на винтовете и регулировките са по блажни на усет :-). На недостъпните неста пръскам с суха смазка все още защото добре прониква. Кофтито на греста е че трябва да я чистиш с четка за зъби и подновяваш на един два месеца.
Масло според мен по добре да не слагаш че с прахта се спича и преди ми запецваха механизмите :-).
pipilica - майстор
Айде да споделя и аз за смазките по машините ми, преди ползвах машинно масло и беше голямо мазало като се набие фин прах но наскоро един френд ме светна и взех от аптека течен парафин направо се родих с него.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 25

Тема "Циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: