Всичко за дърводелството
dbelev - специалист
Здравейте, правя си работна маса. Скелета съм го сковал и сега е ред на плота. В някои клипчета в нета плота е от две части разделени на 4-5см един от друг. Знаете ли защо ги правят така (освен очевидното, че е по-лесно)? Масата ще е 210-100см и в нея ще е вграден циркуляра, и определено ще ми е по-лесно да правя плота от 2 части, особено ако реша да е по-дебел от 5см :-D
PIP - майстор
За мен е безсмислено да е двоен, ако има оребряване/подпиране. Моите маси са с 18мм мдф и ги товаря доста. Единствено, ако са разпробити за стягане и отдолу има чекмеджета долния плот ще спира прахта и боклуците да падат в тях. На подобни 'маси' плота ми е плътен и пак единичен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб сеп 02, 2023 1:29 pmPIP написа:
За мен е безсмислено да е двоен, ако има оребряване/подпиране. Моите маси са с 18мм мдф и ги товаря доста. Единствено, ако са разпробити за стягане и отдолу има чекмеджета долния плот ще спира прахта и боклуците да падат в тях. На подобни 'маси' плота ми е плътен и пак единичен.
"
"от две части" не значи "двоен" :-) По-скоро е като разтегателна маса
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб сеп 02, 2023 12:40 pmdbelev написа:
... вграден циркуляра...
Питаш отговор :roll: ;-)
dbelev - специалист
Май не съм го описал добре. По-добре е да се види...

https://photos.app.goo.gl/dpZ3iQzZhBFynPnf7

Първата картинка е Какво трябва да бъде, втората е текущото състояние, а на третата е евентуалното разделение на плота. Виждал съм плотове и от три части.
Освен, че ще е по-лесно за направа мисля че Така могат и да се монтират различни детайли Може би това е и основната причина, но понеже не знам - питам :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не го виждам "за монтиране на различни детайли" Затова са измислени тезгясите с дупки, чопове и менгеме. Плот като капак, с чекмедже отдолу, тезгях с кутии, с добавящ плот... кой както му хареса
Не обичам комбинирани неща, та не мога да съм ти в полза, извини включването
kancho - специалист
съб сеп 02, 2023 3:02 pmdbelev написа:
Май не съм го описал добре. По-добре е да се види...

https://photos.app.goo.gl/dpZ3iQzZhBFynPnf7

Първата картинка е Какво трябва да бъде, втората е текущото състояние, а на третата е евентуалното разделение на плота. Виждал съм плотове и от три части.
Освен, че ще е по-лесно за направа мисля че Така могат и да се монтират различни детайли Може би това е и основната причина, но понеже не знам - питам :?
Аз съм правил работна маса по дизайна на Ron Paulk. Нарича се torsion box на английски и се прави само от шперплат. Размера е 2.40 на 1.20, разделя се на две надлъжно за по-лесно транспортиране и се слага на магарета. Циркуляра се закача на две тръби вградени в масата, които се плъзгат напред-назад
Lutchezar - майстор
Доколко ти спомням, dbelev се сдоби с едни стари греди, със сигурност му трябва дълга работна площ.
А по-нататък ще преправи масата или ще си направи такава тип тезгях. Със сигурност тезгяхът е по удобен за захващане на детайлите, в неговия случай не знам дали 2 магарета нямаше да имат почти същия ефект, но човекът е започнал да прави маса, както се вижда от снимката е на финала.
Не се казва от какъв материал е плотът, ако е негънещ се може да е и едно парче с чиста съвест.
dbelev - специалист
Така е, тези греди мисля да ги разфасовам ако мога. А за плота мисля да използвам материала от палетите , които разчастих, но стегите, които имам са максимално 90см. Та за това ми е интереса към тези плотове. Другия момент е, че целия плот би бил много тежък... Въпроса е има ли сериозни причини против такова раздвояване. А иначе в бъдеще мога и менгеме да сложа и да я разпробия...
Последна промяна от dbelev на нед сеп 03, 2023 6:29 pm, променено общо 1 път.
PIP - майстор
Явно говорим за различни неща. Ти говориш за маса за циркуляр, аз за работна маса, която позволява ползването на стеги по средата. Не виждам причина за разделянето на плота, освен ако нямаш предвид канала дето имат някои маси за 'шейната' на по-големите циркуляри. Прави го както мислиш, че ще ти е удобно, какво те интересува как се прави. Размера също е според нуждите и помещението.

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: