• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 68
Всичко за дърводелството
velsi - Почетен майстор
Беше писано някъде вече във форума. Имаше и снимка. От алуминиев профил за търговско обзавеждане, така наречената "царга" се отрязва и се взема това, което ви трябва. Всяко парче профил има два такива канала.
Ето темата:
viewtopic.php?f=35&t=37829&hilit=%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте! Наложи ми се да изрежа с фрезата един полукръг и си направих това приспособление:

Изображение

Оказа се късо и тогава ми дойде тази идея,имах калибровано желязо 8 мм. и се получи този линеал:

Изображение

И за мое учудване свърши работа.
А преди малко се сдобих с този профил:

Изображение

Сега остава сложната задача да разрежа профила.
vladilen - специалист
профила от къде и колко?
размери?
следим те из късо
наистина ще бъде полезно
Тани - модератор
Профила е "царга" за алуминиеви стелажи. Дори са му ги подарили заедно с крепежа :lol: Във всеки склад за алуминиеви профили ги има, но отвора е доста тесен и надали ще стане за водене! Ако някой го устройват размерите на канала, по-добре да си вземе профил за колона, защото е по-здрав и по-лесно ще се отреже :wink:
Профила е подарък от големият ми син,той е търговски представител във фирма продаваща профили и обков за алуминиева дограма.Това е царга или профил за търговско обзавеждане.Един прът излиза около 3 кг. или около двадесет и няколко лева.Размера е:
обща ширина при почистено състояние:-16 мм.
обща височина при почистено състояние-8.8 мм.
ширина на канала където върви главата на болта-13.6 мм.
височина на канала където върви главата на болта-6 мм.
широчина на канала където върви тялото на болта.5.5 мм.но може да се разшири има място.
На пазара се предлагат царги със перо,без перо,със два канала (като моите),само с един канал и т.н.
Прав си Тани със механизмите за сглобка са,пробвах и става страхотен прав ъгъл,може и линеал за циркуляра да стане пак като се ползват машинките за сглобки.Тези царги са от някаква реклама на някакво изложение,и затова са с механизмите,просто вече не им трябват.
Тани - модератор
Не знам дали обърна внимание на предишния ми пост. Струва ми се че каналите ще са прекалено тесни за водене и за стягане, защото във водещата "летва", която се плъзга по канала трябва да се предвидят о отвори за болтовете, които ще фиксират приспособлението което водиш към масата. Ако разшириш отвора на канала, трябва да го направиш много точно, за да няма луфтове водача, а това е почти непостижимо в домашни условия. Разумен компромис е да ползваш тези царги само за фиксиране, но не и за водене, а за водене да си ползваш старите канали.

ПП И аз имам в мазето поне 30-40 такива плюс поне 30 метра колони, по 2-3 метра всяка. Написах горното, защото съм обмислял идеята, но недостатъците ми се сториха повече от предимствата и се отказах!
Да разбрах те Тани, профила който е поставен на масата си остава на мястото:
Изображение
А от новия ще отрежа парчета и ще поставя на челните (подвижните) дъски на големият линеал и там ще фиксирам притискащата летва.Може да поставя и за придвижването на големия линеал.
Тани - модератор
Ееех, кога ще стигна и аз нивото на твоята маса! Чак днес си купих преходник от английския стандарт щепсел към Шуко, та чух гласчето на голямата фреза. Сега започвам да проектирам масата и се загледах в твоята. Чудя се дали да сложа фрезата точно в средата на плота (говоря за размера по късата страна)? Струва ми се, че при тебе разстоянието от работната част на плота е повече? Или така изглежда на снимките?
ZEDYCUS - майстор
Чак днес си купих преходник от английския стандарт щепсел към Шуко

Тани голяма грешка са тези преходници, при леко изпускане се чупят щифтовете. При третата смяна се ядосах и си ги смених с български щепсели на фирма Атра- гумирани са. Имам три машини от Ук и трите ги смених.
А за въпроса ти за разположението на фрезата, според мен не е добре да е в средата, остава по малка площ за широки детайли, по добре да е максимално назад. :partyman:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 68

Тема "Маса за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: