• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 40
Всичко за дърводелството
-Тони- - специалист
Зависи от проекта и височината на хладилника. В някой случаи я слагам на вратата на хладилника, в други на вратата над него. Клиентите които искат кухня до тавана и дума не дават да обелиш, че ще им слагаш 10см бленда на края. Искат си шкафове до тавана и толкова...
ribnikolaevi - майстор
Тъкмо да стане готов гардероба снощи и ... греда. Купих два вида панти на Блум, едните за пред секциите с чекмеджетата - на 155 градуса и едни обикновени за пред другите две сакции и вратата на друг шкаф. Дотук добре. Предложиха ми пантите да са с дюбел - приех, стори ми се по-здраво. Тръгнах снощи да монтирам вратите, първо най-трудната за да е водеща за останалите 3, т.е. тая дето има две панти между чекмеджетата. Всичко ОК. После другата до нея - разминаване от половин милиметър се получава, според мен няма да се хваща с око и даже няма нужда от реглаж. И ... стигам до простите обикновени панти и оооо - изненада. Имам основни планки в кутията без дюбел. А аз разпробих вече и подготвих всичко за планка с дюбел (ф5). Преброих тогава какво са ми дали - оказа се че тия планки с дюбела като бройка съответстват на обикновените панти, а другите, обикновените с винтчетата - на тия панти на 155 градуса.
Сега се чудя как да реша проблема. Мисля за следните решения:
1. Ако има грешка в Рали - да искам да ми я оправят. Но не съм сигурен че грешката е в тях, тъй като по бележка са ми дали 15 комплекта от едните и 12 от другите. Щом е комплект, може би така си се прадават;
2. Захващам обикновените панти с някакви по-специални винтове към вече пробитите отвори ф5 - сигурно трябва да са ф7 и къси (отрязани);
3. Местя пантите малко нагоре или надолу (добре, че видях навреме и не разпробих отворите ф35 на вратите) и скривам едната дупка на страниците с тялото на пантата, другата със самозалпваща лепенка;
4. Ползвам някакви пластмасови дюбели, подходящи за целта (какви?);
Моля за отговор, тъй като синът има рожден ден скоро и това трябваше да му е изненадата.

Прикачен файл

71T7500_3.jpg
71T7500_3.jpg (60.8 KиБ) Видяна 2729 пъти

Прикачен файл

Bez dyubel.jpg
Bez dyubel.jpg (98.18 KиБ) Видяна 2729 пъти

Прикачен файл

S dyubel.jpg
S dyubel.jpg (113.06 KиБ) Видяна 2729 пъти
maroka - специалист
Доколкото разбрах от един бърз поглед, проблема ти е в липсата на пластмасови дюбели на Ф5.
Можеш да си ги купиш почти отвсякъде :)

Да режеш дебели винтове не е работа, най-малкото ти е прекалено голяма главата им за въпросните панти и няма да се получи добре.

Вариант с преместване на леглото за пантите също е опция. Ако го исместиш с около 8 мм. дори може да скриеш отворите за дюбелите със самата пластина.

И с кой акъл пробиваш първо отвори за основите, преди да си пробил самите легла за пантите... то това е много по-труден начин :)
ribnikolaevi - майстор
maroka написа:
Доколкото разбрах от един бърз поглед, проблема ти е в липсата на пластмасови дюбели на Ф5.
Можеш да си ги купиш почти отвсякъде :)

И с кой акъл пробиваш първо отвори за основите, преди да си пробил самите легла за пантите... то това е много по-труден начин :)
Ползвам шаблона на Хетих и с него това е реда на работа. Първо се пробиват отворите за основите, в тях влизат едни крачета и се бележи центъра на отвора за леглото. Даже се изненадах колко добре се получава. Без много зор половин мм грешка. А ако се бях сетил нещо, и нея нямаше да я има.

Сега ще звъня на Рали, да видя какво ще ми отговорят.
maroka - специалист
Еми виж дали ще ти дадат допълнително дюбели и всичко ще е ок :)

Винаги съм се чудел на конструктивната мисъл на Хетих :)
То по тази логика като ти се яде месце, трябва да си вземеш патрони, да заредиш пушката... и после беж в гората :-D

Пробиваш отворите за леглата, после монтираш пантите на вратите и просто налагаш към страницата.
Ако имаш опит дори завиваш директно, или просто си отбелязваш.
ribnikolaevi - майстор
Ти гледаш с очите на профисионалист. И вероятно виждаш други неща. От очите на аматьор (какъвто съм) ми се струва изключително удобен този начин. Гардеробът ми лежи по гръб на пода, заедно с надстройката. Слагам си вратичката над страницата, хващам я с по две паркетини със стега точно над страницата, вкарвам между вратата и страницата по едно парче пластмаса (добре че пазя всичко, което би могло да ми потрябва за ремонта и не съм я изхвърлил) и шаблона почва да работи. Лесно, прегледно за мен, елементарно. Не се получават разминавания.
Първо си бележа дупките на страницата, пробивам, после от тях се извежда центъра върху вратата. Свалям вратата, фрезера копае, но за да се монтират тия 6 броя панти на една врата ми се наложи да викна още един човек. Двама държат от двете страни, един винтосва самата панта. Оше се кефя на начина, по който стана, че с тия нестандартно гореми размери на вратите имах притеснения. Освен това имам 3 броя панти, разположени между водачи на чекмеджета. И засега и чекмеждетата са ОК, и водачите, и всичко.

Някои ме съветват да вкопая обтегачи на вратите. Други твърдят, че е излишно ... аз пък аз ... :-?
maroka - специалист
Някои ме съветват да вкопая обтегачи на вратите. Други твърдят, че е излишно ... аз пък аз ...
Силно се надявам въпросните да не са колеги :lol:

И преди ти написах, че размера на вратите няма да ти е проблем. И ето, че така си и стана :)

PS. Копаенето за обтегачи ще ти остане "хубав спомен" за години напред :)
ribnikolaevi - майстор
Имам две ракли (на картинката). Какъв механизъм ще ми препоръчате за тях?

Прикачен файл

Detska raklite.jpg
Detska raklite.jpg (83.69 KиБ) Видяна 2663 пъти
SoWhat - специалист
Най-удобно, безболезнено и безпроблемно е с обикновенни панти и да се отваря нагоре. Един сант в повече на вратичката, вместо дръжка.
shadowman - майстор
Лошото на вдигането нагоре е, че винаги трябва да е чисто отгоре. Другия вариант е с падаща врата и ограничители, че да не се изкъртят пантите.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 40

Тема "Мебелите за един апартамент - от идеята до реализацията" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: