• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 68
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Определено максимално назад, като се има предвид и ширината на основата на линеала, тя пък на не щръкне извън масата от другата страна при по-голям Ф фрезер.
Тани - модератор
Винаги имам от тези гумираните щепсели в чантата за инструменти, че все се късат кабелите в най-неподходящия момент :wink: Прииска ми се да си оставя оригиналния щепсел, защото в него има вграден предпазител. Определено преходника не ме впечатли, защото ми се струва хлабав, но за 1,50 - толкова! Ще търся по-качествен! Попитах къде да центровам фрезата/ циркуляра, защото гледам, че ги слагат по средата!

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... d0r3#t=119

Тук е почти по средата:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... d0r3#t=119

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... d0r3#t=290

:?

Смятам да заложа на по-широка маса и да центрирам и аз по средата , а после, ако ми е много широка, ще я стеснявам от където преценя. Ако е по средата ще е удобно и за монтиране на ръчния циркулар и по-голямо отдалечаване на ограничителя :wink:
Георги Иванов(алцек) - специалист
Преди да съм започнал с рязането на профила дайте идея с какво и как да го направя.Не че нямам идея,но повече глави по-добре мислят.
bulhomes2 - майстор
velsi написа:
Зависи какво разбираш под "точно". Аз го режа с малък ъглошлайф и после ако е останало нещо го изпилявам на ръка с пила. Може и с ножовка, още по-точно ще стане, но по бавно и трудоемко. Със зеге и ножче за метал също би могло. С оберфреза и фрезер за алуминий... Сигурно и още начини има. На циркуляр с диск за алуминий също. :-D
Кефя ти се. Много чисто и фино работиш. Ще използвам поста си да питам. За какво се използват подвижните "вратички" в долната част на линеала? Моите са с цели парчета ПДЧ, като при необходимост съответния фрезер си изрязва необходимата дупка. Досега не ми се е случвало да ми трябва по-голямо "отваряне" и затова ми е любопитно.
Тани написа:
Чудя се дали да сложа фрезата точно в средата на плота (говоря за размера по късата страна)? Струва ми се, че при тебе разстоянието от работната част на плота е повече? Или така изглежда на снимките?
Плота ми е широк 620мм.(такъв размер имаше) ,работната част е 340 мм.Както вървят нещата тази маса не съм завършил и вече ми се прокрадва идея за друга,но ще почака.Да подкарам тази,да видя кое, как и защо и тогава.
bulhomes2 написа:
За какво се използват подвижните "вратички" в долната част на линеала?
Да ти кажа честно и аз не знам.Гледах доста клипчета и продължавам да гледам преди да започна да правя масата,и видях че има такива подвижни "вратички".Аз така си го обяснявам ,че според фрезера се притварят вратичките и по този начин се изсмуква по-добре от аспирацията стружката от работата на фрезата.
Последна промяна от Георги Иванов(алцек) на вт окт 29, 2013 8:58 pm, променено общо 1 път.
bimbaeco - майстор
Не е само заради засмукването. Колкото по-близо е линеалът до фрезера, толкова по-чисто реже машината. Иначе има възможност да отчупи парче от дървото, ако влакната се затварят по посока на фрезера.
Да за това забравих да спомена,макар че го четох някъде в темите.
bulhomes2 - майстор
Хм. Според мен тогава не си заслужава врътнята покрай него и риска двете повърхнини да са в различни равнини и да объркат работата. За R-ове, канали и длабове не трябва. За фрезоване с прав фрезер също много рядко би било от полза. Обяснявам защо мисля така. Фрезера е кръгъл и орбитата на режещите му ръбове е такава. А вратата - права. По-ми е лесно да го нарисувам:
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (19.53 KиБ) Видяна 3257 пъти
Според мен не върши работа точно при най-често използвания вариант на фрезоване (първия). И от кой материал да отчупи? Нали ще бъде изрязан в следващия момент? Да, има и моменти, когато фрезоването е донякъде, но колко често Ви се случва (и да е комбинирано с 2 и 3 вариант от картинката), за да оправдае врътнята.
Виж ако задната половина (след фрезера) може да се регулира да "излиза" по-напред така, че фрезования детайл да върви по права линия (като при абрихта), по-би имало смисъл, макар че пак би се използвало само ако се фрезова целия детайл. Тц. Затова си има абрихт. Не е и заради това. Само за аспирацията остава смисъла според мен.

ПП. Сега се сещам, че 50% от работата на фрезата ми е да правя точно такива канали - отнякъде и донякъде, и ги правя в най-калпавия за това материал - ЛПДЧ, нямам (както вече казах) "врати" и нямам откъртено досега.
Ето и приспособлението за хоризонтално поставяне на фрезата:

Изображение

Материала за краката на масата е още влажен ,но нямам търпение да сглобя тази маса и ще започна с обработването на материала,ето го и него изправен до котела:

Изображение
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 68

Тема "Маса за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: