• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 68
Всичко за дърводелството
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте!Понеже не работя за сега по масата за фрезата се чудих какво да си направя,и измайсторих това.Отдавна се каних да си направя и сега му дойде реда.

Изображение

Изображение

Изображение
bulhomes2 - майстор
Наряза резба в дървото или вътре си има гайка?
bimbaeco - майстор
И аз бях решил да си правя такава чертилка, ама ме затрупаха с работа и не съм влизал в гаража от 1 месец. Как направи винта, направо в дървото ли наряза резбата, или си вкарал втулка?

Опа, Хоумс ме е изпреварил с въпроса.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Нарязах резбата директно във дървото.Имам такива малки втулки със резба,но просто нямах какво да правя а и не бях сигурен дали ще се получи и затова не поставих втулката.Но и така стяга доста здраво.
Сега мисля да направя друга и в нея да поставям молив.
Тани - модератор
За целта аз използвам това:

Изображение

Разбира се в комбинация с молив. Много удобно се пренасят размери с него. Дори не ме интересува колко точно е размера :wink: Измервам, като изкарвам движещата се част напред, фиксирам го с винта, а след това си нанасям размера на един или няколко детайла. Когато се знае точен размер, също е удобно нанасянето(линията е разграфена), ако размера е от ръба - например серийно пробиване на отворите за дръжки на вратички. Всички стават на абсолютно еднакви места и вероятността за грешки е нищожна, а в същото време скоростта на чертане е огромна - не търсиш къде точно се намират 59,5 мм на рулетката, не се съобразяваш дали си ѝ опънал движещата се закачалка, а да не ти промени размера, не се съобразяваш, дали си ориентирал рулетката точно под прав ъгъл , за да не "ти избяга" размера (това важи за по-големи дължини) , не се опитваш да направиш черта, успоредна на ръба от който измерваш! Въобще, много полезен уред! Изработения по-горе от Алцек притежава същите предимства, но и един недостатък - трудно ще се пренасят размери в някои случаи и трябва да се ползва допълнителен измервателен уред, което е предпоставка за грешки. Има и предимства обаче - не се нуждаеш от молив и веднъж настроен , ще е по-точен отколкото комбинацията на правия ъгъл и молива. Ще си направя и аз такъв инструмент :partyman:
profesionalist_wood - майстор
Тани откъде изкопа правия ъгъл? Такъв тип използват най-много германците..Имам прав ъгъл китайски от 1970 г ама ще драска плота на бъдещия абрихт и за да не се случва това трябва да използвам като този горе да си нивелирам линеала
colyo - специалист
Прикачен файл:
WP_000730.jpg
BAHCO от Cammarton. Една от много добрите ми покупки.
Имам и китайски от 5 лв.........нищо общо.
Тани - модератор
http://www.tashev-galving.com/303256-20 ... 1%8A%D0%BB

Ето тук има добър избор. Моя е на Стенли. Картинката по-горе беше първата ми попаднала в нета на подобен прав ъгъл, че моя е на обекта.

ПП Кольо ти е отговорил преди мен! Неговия е по-хубав и по-евтин, ако наистина толкова струва. Вземи си като неговия!
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 68

Тема "Маса за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: