Всичко за дърводелството
themask - специалист
Аз се шегувах за секретите :)
Колкото до механизмите - предполагам, че изобщо не е задължително, но просто докато ровех в ибея ми изскочи този, който купих, а и цената беше доста добра, имайки предвид, че човека ми го прати заедно с фреза :lol:

Относно масата и "луксозните" изпълнения - за мен това е по-скоро гъдел да си го изпипаш. Цял живот страдам от стремежа си към перфекционизъм, който в повечето случаи се оказва абсолютно излишен.

Я да ви питам аз пак - сигурно сте гледали г-н Ейбрам как прави масата. Чудно ми е какъв е този материал, който го лепи отгоре върху МДФ-а. Някакъв лист ламинат, но по нашите земи има ли такова и как се казва?
stridata - специалист
themask написа:
Аз се шегувах за секретите :)
Колкото до механизмите - предполагам, че изобщо не е задължително, но просто докато ровех в ибея ми изскочи този, който купих, а и цената беше доста добра, имайки предвид, че човека ми го прати заедно с фреза :lol:

Относно масата и "луксозните" изпълнения - за мен това е по-скоро гъдел да си го изпипаш. Цял живот страдам от стремежа си към перфекционизъм, който в повечето случаи се оказва абсолютно излишен.

Я да ви питам аз пак - сигурно сте гледали г-н Ейбрам как прави масата. Чудно ми е какъв е този материал, който го лепи отгоре върху МДФ-а. Някакъв лист ламинат, но по нашите земи има ли такова и как се казва?
Дай да го видиме това клипче. Да не е HPL? Гледам, че си от София, драсни ми на лично какво ти трябва и аз понеже съм голям пич зарадван от страхотна новина днес ще ти намерия отпадъчни парчета да си спретнеш каквото ти трябва, дори ще ти ги отрежа на размер които ти трябва. Даже може и да ти залепя HPL-а :partyman: Локацията ми е Северозападните предградия.
themask - специалист
Може и да е HPL, защото говори човекът за high pressure laminate :)

Ето го клипчето:
stridata - специалист
Имаш го! Пиши ми какви размери искаш. Има и CNC на разположение, може и отвори ако ти трябват. Драскай една скица с размери и пращай на лично...
wanderer - специалист
поумувах малко, и в общи линии ми светна кое как да стане. ще опитам с текстолит като за начало. не ми стана много ясно спрегнатата по горе водеща ролка за какво точно служи. гледах, един правеше рамка за гоблен, но ролката можеше да се позиционира според нуждата, а тази като че ли е стационарна? нещото което вероятно ще ми усложни начинанието е че блокирането на шпиндела на фрезата става само с бутон, който пък се пада на завряно място като се монтира на масата.. :?
themask - специалист
Моята ролка също е стационарна. Предполагам това си е стандартно.

При мен копчето е ок само ако сложа плочата надлъжно на масата, а не напречно. Не знам дали има някакво значение това.
hitarpetar - специалист
Ето ги и снимките които обещах на още недовършената от мен маса
Има още кво да се прави, време няма :shock:

http://hitarpetar.snimka.bg/hobby/mashini.946545

http://hitarpetar.snimka.bg/hobby/mashi ... 5.37920992

http://hitarpetar.snimka.bg/hobby/mashi ... 5.37920993
bulhomes2 - майстор
Ама Вие ги завирате в някакви шкафове, па после що нямало как да се стигне до копчето за застопоряване на шпиндела, па лифтове, ... По нашия край има много дърводелци, много малко от тях ползват оберфрези (щото ползват фрези), но колкото съм виждал да имат такива на маса, са ги сложили открити в края на някой плот на някоя (най-често монтажна) маса. И аз моята съм я сложил в края на масата с циркуляра и никога не съм имал дертове с копчета, лифтове и т.н. Предимството на шкафа е, че можеш да хванеш талаша долу, ама то най-многото талаш е над плота, тъй че това предимство нещо ми убягва.
mitko64 - майстор
И моята маса е само плот, с бордове от дъски, да на поддава при натиск. Обикновено я закрепвам на две магарета със стеги. Ползвам обаче прахосмукачка с автоматичен пуск, да събира талаша който пропада отдолу, защото иначе задръства и се набива около предния лагер.
EDI - майстор
Веско, проблема е в мястото.Нямам такъв плот, на който да сложа оберката, мушната е под големия долап, който ползвам за всички машини и за всякакви монтажи, като тезгях.Освен това така имам дълъг плот и стабилен упор, на които работя дълги и тежки детайли.Също така целия долап е подвижен и мога да си го местя из работилницата, ако фрезовам много дълги места.

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: