Всичко за дърводелството
velsi - Почетен майстор
bisermonov написа:
Еи Velsi чети внимателно никъде не съм споменал думичката шпилка и резба а ДИБЛИЧКИ по този начин съм си правил букови диблички десетки хиляди бройки да точно със флашка и на струг и мисля че беше размера на квадратчето 8х8мм. а не 10х10 не си спомням беше отдавна, но вече ползвам винтове за дърво по простата причина че става по здраво. Това специално са миго казали аз други много по красиви работи съм измислил. Не се заяждам приятелю. Просто давам акъл. :-D
Не съм казал, че се заяждаш, но от обясненията ти не стана ясно как се прави. Поне аз не разбрах. Въртеливо движение ли се използва или се прекарва летвичката през флашката без да се върти? Ако не се върти, тогава за какво ни е струг? :?
bisermonov - специалист
Ако имаш под ръка някакво струкче намираш си и летвички 10мм. на 10мм. и флашка м10 стегаш флашката във патронника пускаш струкчето (това означава че като пуснеш струкчето патронника започва дасе върти а отам и флашката) и летвичката във флашката (това означава че прекарваш летвичката през флашката както се върти резбата на флашката придърпва летвичката и се получава) и си имаш диблички м8 колкото си искаш еи това е направи си сам. Надявам се ме разбра само не си спомням 10х10мм. май-беше 8х8мм. летвичката. :) :) :)
bogomilZ - специалист
bisermonov написа:
Ако имаш под ръка някакво струкче намираш си и летвички 10мм. на 10мм. и флашка м10 стегаш флашката във патронника пускаш струКчето (това означава че като пуснеш струкчето патронника започва дасе върти а отам и флашката) и летвичката във флашката (това означава че прекарваш летвичката през флашката както се върти резбата на флашката придърпва летвичката и се получава) и си имаш диблички м8 колкото си искаш еи това е направи си сам. Надявам се ме разбра само не си спомням 10х10мм. май-беше 8х8мм. летвичката. :) :) :)
МАЙСТОРЕ - ти който си направил хиляди диблички май даже и струГ не си виждал (струговане не е сруковане) по твоя начин може да си правиш клечки за зъби и почистване на уши - при плашка М10 при едра резба стъпка 1.5 мм граничните размери за 8,676 макс и 8,376 мм мин и то при нарязване на метал - ти даже не помниш дали е било 8/8 или 10 / 10 мм - какви глупусти трябва да четем
вземи една дибла и виж че има спираловидни канали с голяма стъпка
ти си ползвай винтове при сглобяване на мебели, но не мисли, че е по-здраво от сглобка с дибли - виждал ли си разкривен шкаф от ПДЧ сглобен с дибли?
изобщо правил ли си някога мебел?
bisermonov - специалист
Някой ще ми повярвали че със флашка (плашка) и струг може да си направиш дибли начина е елементарен.
BogomilZ специалиста съжалявам че не можеш да го проумееш и тука е дървообработване има други форумченца за железариики и как се прави резбица на желехце правил съм много пъти резбици….. А относно струкченцата за дърво имам такива каквито ти не си сънувал и то собствено производство. Ако пак не мош го проумя остави си мейлчето дати пратя снимчица със какво се занимавам белкем зацепишш. :) :) :) Никога не съм твърдял че съм майстор или специалист обичам да се допитвам и се старая във това което правя приказката ми е (На кой докъде му стига акъла.) Напълно добронамерен съм и се опитвам да помогна на някого.
Последна промяна от bisermonov на пет сеп 11, 2009 12:40 pm, променено общо 1 път.
Takezo Sensey - модератор
n_a написа:
Ако можеш да дадеш адреси, да му спестя обикалянето...
Опълченка и Охрид има железария, 60-80 стотинки бройката според зависи от дебелините. Дължините на които са по 1 метър .

:wink:
Johny - майстор
bisermonov написа:
Ако пак не мош го проумя остави си мейлчето дати пратя снимчица със какво се занимавам белкем зацепишш. Никога не съм твърдял че съм майстор или специалист обичам да се допитвам и се старая във това което правя приказката ми е (На кой докъде му стига акъла.) Напълно добронамерен съм и се опитвам да помогна на някого.
Ега ти, колко си добронамерен! Какъв ти е речника само.... :shock: :shock: :shock: А пък за акъла да не говорим. Вижда се от километър.
То дибли можеш да направиш и с теслата, но я питай тези, дето ги произвеждат, дали ги правят с плашка. :?
gorgidanchev - специалист
bisermonov Аз вярвам за плашката ...Само дето ги правя с дрелката.Заострям малко отначало да поеме полесно.А към патронника се дялва да се заобли.Стягаш и натискъш.Който не знае занаята да си трае и да чете.
shotik - майстор
gorgidanchev написа:
bisermonov Аз вярвам за плашката ...Само дето ги правя с дрелката.Заострям малко отначало да поеме полесно.А към патронника се дялва да се заобли.Стягаш и натискъш.Който не знае занаята да си трае и да чете.
Аз също съм "ЗА" ,защото съм си правил,а и някъде във вестник "Направи сам " имаше материал.
Освен с флашки/плашки/ ,както е описано по-горе ,може и с дъска с отвори с подходящ диаметър и с чук да се прокарва и калиброва материала.
Йорданов2 - специалист
Здравейте всички.
На бул. Баучер до Семинарията в склад стр.мат. една пръчка 50 см струва 40 ст. Ф 8 и Ф 10.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Благодаря, благодаря.

Тема "пръчки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: