Минавало ми е през акъла за пара, като се сетя за парен бук, но специално тук за тези големи листове, не виждам как да го направя в домашни условия. Ще кажете може би с пароструйка, но нямам.
Всичко за дърводелството
Stefan2000
- специалист
37 мнения в "Естествен фурнир"
Stefan2000
- специалист
Като гледам из нета, никой не прилага пара за фурнири. Мисля си че евентуално тя би улеснила огъването, а и вероятно би намалила вътрешните напрежения в дървото, каквито са при суровия бук. Но дали ще работи така и при ореха!?
Както и да е.
Ето още малко по темата изписано на английски. Упоменати си няколко варианта за омекотяване, но като цяло, статията е насочена към реклама на продукта най-долу. Все пак може да се извлече и полезна информация.
http://www.joewoodworker.com/veneering/flattening.htm
Явно у нас този занаят наистина отива към забрава, и ако искаме да научим нещо на местна почва, ще трябва отново да откриваме "топлата вода"
А като си помисля само, навремето какви мебели са правени тук! Да вземем "Немечек" например.
Както и да е.
Ето още малко по темата изписано на английски. Упоменати си няколко варианта за омекотяване, но като цяло, статията е насочена към реклама на продукта най-долу. Все пак може да се извлече и полезна информация.
http://www.joewoodworker.com/veneering/flattening.htm
Явно у нас този занаят наистина отива към забрава, и ако искаме да научим нещо на местна почва, ще трябва отново да откриваме "топлата вода"

А като си помисля само, навремето какви мебели са правени тук! Да вземем "Немечек" например.
griffin
- майстор
За мен думата фурнир е свързана с листенца с дебелината на вестник едва ли не и само думата ме кара да настръхвам
, но иначе гледам западняците ползват доста по дебели листа и може би бих опитал ако се докопам
.
Мерси за инфото. Сещам се и за още нещо но нямам фурнир да пробвам, ако ти се пробва дали ако търкаш фурнира с парцалче напоено с ацетон няма да се омекоти там където ти трябва.

Мерси за инфото. Сещам се и за още нещо но нямам фурнир да пробвам, ако ти се пробва дали ако търкаш фурнира с парцалче напоено с ацетон няма да се омекоти там където ти трябва.
Stefan2000
- специалист
Ами не знам ацетона как би си взаимодейставал с целулозата.
А и той е една от причините да не ми се занимава с хелметекс.
Тапицирал съм колони, така че ми е ясно за какво става дума
Американския орех който имам и е 0.6 е вносен, и явно това е някакъв стандарт. Мисля че е цепен. Другия ми, българският е развиван. Ножът е бил наранен и са разни дерюги по дължина, мизерия...
Добре, ще ви държа в течение какво става с експериментите.
П.п. ОК, да не бъда голословен, ето малко стар снимков материал, да се забавлявате, а който има очи да вижда. Ползван е туткал. Бронзовата плочка е ракела за притискане, сега вече е оборудван и с дръжка от пила. Острието на ножа е нарочно заоблено за да не цепи, и наново заточено. Ако се омокри по дължина среза, се реже по-плавно.
А и той е една от причините да не ми се занимава с хелметекс.
Тапицирал съм колони, така че ми е ясно за какво става дума

Американския орех който имам и е 0.6 е вносен, и явно това е някакъв стандарт. Мисля че е цепен. Другия ми, българският е развиван. Ножът е бил наранен и са разни дерюги по дължина, мизерия...
Добре, ще ви държа в течение какво става с експериментите.
П.п. ОК, да не бъда голословен, ето малко стар снимков материал, да се забавлявате, а който има очи да вижда. Ползван е туткал. Бронзовата плочка е ракела за притискане, сега вече е оборудван и с дръжка от пила. Острието на ножа е нарочно заоблено за да не цепи, и наново заточено. Ако се омокри по дължина среза, се реже по-плавно.
bulhomes2
- майстор
Таман и аз щях да кажа за пара. Не съм имал подобни галимации, но по пътя на логиката би трябвало да стане. Има парочистачки по 40-тина лева...
ПП. Да са таковам в ... Не съм видял, че има втора страница, та отговарях за след последния пост от предната...
ПП. Да са таковам в ... Не съм видял, че има втора страница, та отговарях за след последния пост от предната...
Последна промяна от bulhomes2 на чет апр 16, 2015 2:48 pm, променено общо 1 път.
nikolson
- майстор
Нарочно го пиша в отделен пост. Дебел фурнир се лепи с карбамидно лепило. То съхне по-бавно и равномерно. Тия балони се появяват от неравномерното съхнене. Рецепта за домашна направа
http://www.kak-da.com/%D0%BB%D0%B5%D0%B ... D0%B8.html
Сигурно се продава и готово.
http://www.kak-da.com/%D0%BB%D0%B5%D0%B ... D0%B8.html
Сигурно се продава и готово.
Stefan2000
- специалист
Карбамидното лепило, като чета, май си иска пресиране?
Без преса, в домашни условия дали ще се получи?
Фурнира е от OLX, от Престо, и е в София. Не е много скъп, но както писах, имам известни резерви към качеството. Но не виждам как как ще може да ви го прати по куриер. Листовете са много големи, и за да ги взема ги рязах на 2.
Без преса, в домашни условия дали ще се получи?
Фурнира е от OLX, от Престо, и е в София. Не е много скъп, но както писах, имам известни резерви към качеството. Но не виждам как как ще може да ви го прати по куриер. Листовете са много големи, и за да ги взема ги рязах на 2.
Тема "Естествен фурнир" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература