Всичко за дърводелството
Stefan2000 - специалист
Минавало ми е през акъла за пара, като се сетя за парен бук, но специално тук за тези големи листове, не виждам как да го направя в домашни условия. Ще кажете може би с пароструйка, но нямам.
griffin - майстор
Имайки на предвид колко е тънко може би тенджера с вряла вода ще е достатъчна да омекоти листа.
Stefan2000 - специалист
Като гледам из нета, никой не прилага пара за фурнири. Мисля си че евентуално тя би улеснила огъването, а и вероятно би намалила вътрешните напрежения в дървото, каквито са при суровия бук. Но дали ще работи така и при ореха!?
Както и да е.
Ето още малко по темата изписано на английски. Упоменати си няколко варианта за омекотяване, но като цяло, статията е насочена към реклама на продукта най-долу. Все пак може да се извлече и полезна информация.
http://www.joewoodworker.com/veneering/flattening.htm

Явно у нас този занаят наистина отива към забрава, и ако искаме да научим нещо на местна почва, ще трябва отново да откриваме "топлата вода" :)
А като си помисля само, навремето какви мебели са правени тук! Да вземем "Немечек" например.
griffin - майстор
За мен думата фурнир е свързана с листенца с дебелината на вестник едва ли не и само думата ме кара да настръхвам :-D, но иначе гледам западняците ползват доста по дебели листа и може би бих опитал ако се докопам :).

Мерси за инфото. Сещам се и за още нещо но нямам фурнир да пробвам, ако ти се пробва дали ако търкаш фурнира с парцалче напоено с ацетон няма да се омекоти там където ти трябва.
Stefan2000 - специалист
Ами не знам ацетона как би си взаимодейставал с целулозата.
А и той е една от причините да не ми се занимава с хелметекс.
Тапицирал съм колони, така че ми е ясно за какво става дума :rolleyes:

Американския орех който имам и е 0.6 е вносен, и явно това е някакъв стандарт. Мисля че е цепен. Другия ми, българският е развиван. Ножът е бил наранен и са разни дерюги по дължина, мизерия...

Добре, ще ви държа в течение какво става с експериментите.

П.п. ОК, да не бъда голословен, ето малко стар снимков материал, да се забавлявате, а който има очи да вижда. Ползван е туткал. Бронзовата плочка е ракела за притискане, сега вече е оборудван и с дръжка от пила. Острието на ножа е нарочно заоблено за да не цепи, и наново заточено. Ако се омокри по дължина среза, се реже по-плавно.

Прикачен файл

P1070613.JPG

Прикачен файл

P1070629.JPG

Прикачен файл

P1070638.JPG

Прикачен файл

P1070639.JPG

Прикачен файл

P1070644.JPG
bulhomes2 - майстор
Таман и аз щях да кажа за пара. Не съм имал подобни галимации, но по пътя на логиката би трябвало да стане. Има парочистачки по 40-тина лева...

ПП. Да са таковам в ... Не съм видял, че има втора страница, та отговарях за след последния пост от предната...
Последна промяна от bulhomes2 на чет апр 16, 2015 2:48 pm, променено общо 1 път.
nikolson - майстор
Стефане, тоя фурнир 1мм откъде се сдоби? Може и на лични. :partyman:
nikolson - майстор
Нарочно го пиша в отделен пост. Дебел фурнир се лепи с карбамидно лепило. То съхне по-бавно и равномерно. Тия балони се появяват от неравномерното съхнене. Рецепта за домашна направа
http://www.kak-da.com/%D0%BB%D0%B5%D0%B ... D0%B8.html
Сигурно се продава и готово.
EDI - майстор
Продава се карбамидно, фабрично с ниско съдържание на формалдехид.В РОСИ има за горещо лепене.
Stefan2000 - специалист
Карбамидното лепило, като чета, май си иска пресиране?
Без преса, в домашни условия дали ще се получи?

Фурнира е от OLX, от Престо, и е в София. Не е много скъп, но както писах, имам известни резерви към качеството. Но не виждам как как ще може да ви го прати по куриер. Листовете са много големи, и за да ги взема ги рязах на 2.

Тема "Естествен фурнир" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: