Интересно ми е как стои въпроса със степента на гланц.Тя от какво се определя 

toni_g79 написа:Интересно ми е как стои въпроса със степента на гланц.Тя от какво се определяТова е доста интересен въпрос и сигурно някой,някъде го е обяснил .Моето разбиране е,че степента на гланца зависи от прозрачността на лака,т.е. от чистотата на материалите в него и рефракцията на разтвора /пречупването на светлината във видимия сектор/.Образно това може да се опише така: лака се поставя в стъклен съд и потопена ,стърчаща пръчка в него да се вижда отлично и да не следва линията на дължината си ,ами рязко да се отклонява на ляво.Балсамовият колофон е кристал,лъщи и неразтворен.
Фло написа:В лака за цигулки също се слагат омекотители-няколко вида-напр. венециански терпентин и други меки смоли.lyubohar написа:Нямам представа за яхтените лакове,но имам представа за цигулковите.Нали затова ще го пластифицирам с течен ланолин?! Колофона е дървесна смола,има афинитет към дървесината ,а ланолина е восък т.е. придава му еластичност, понеже е и солвентен /разтворим/ в колофона и терпентина.Боровият терпентин и колофона са терпеноиди в идеалното съчетание и отношение към дървесината. Имам големи надежди,че понеже ланолина не се окислява,резистентен е към соли и киселини ще върши работа и за УВ защита. Тука идеята,спомената по-горе за проверка устойчивостта на лака с УВ лампа е много добра.Дотука теоритичната част е на ниво,остава да намеря и боров терпентин да съобщя и за практическия резултат.Във Велинград навремето произвеждаха в индустриални количества,пък сега по железариите липсва.
Е още не съм разгадал този на Страдивари![]()
Обаче мога да споделя за колофона,който смяташ да ползваш.
Не е добра идея-много е ронлив и ще се лющи лесно.
Избягва се употребата му в цигулковите лакове-само в най евтините цигулки.
nikolson написа:http://www.fartt.com/Да бе колега,какво толкова му мислиш направо много си е"интересна" идеята от сайта за балсамов терпентин от 840 лв. за литър!
Мисля,че реставраторите предлагат интересни идеи.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: