Всичко за дърводелството
nikolson - майстор
За колегата с плота. Има масла за плотове на Осмо, Топ ойл. Предполагам има и други. Съвсем да не оцвети, мисля няма как. Дори при всяка дървесина ще се получи различно. Лаковете си имат различни финиши-гланц, мат и сатен, плюс междинни-полугланц, полумат и т.н. Но не съм виждал много неща. Знам че има т.нар. "униформени байцове", показаха ми ги в каталог на Милеси, изравнявали цветовете, но и за тях препоръчаха проба.
VLADO66 - майстор
Всеки лак като влезе в порите на дървото променя неговия цвят,в смисъл че дори и да бъде абсолютно прозрачен пречупва светлината под друг ъгъл вече.Шлайфлака който си ползвал е само една основа,върху която можеш да нанесеш защитно покритие.Мисля че би било удачно да се ползват паркетни лакове със съответния ефект.
embata - напреднал
Благодаря и на двамата за полезните обяснения.
Купих следния безцветен лак на водна основа: Belinka exterier 61 lazur
запазва цвета на 99.9% на естественото дърво, много съм доволен от ефекта и го препоръчвам!
Придава съвсем лек, почти незабележм гланц.
VLADO66 - майстор
Качествен лак си избрал,но не знам с каква твърдост е и съответно може да се наложи да подновяваш покритието често.
griffin - майстор
mavryt4o написа:
И аз искам да разбера ама хем да е лак пък и да няма блясък :? матов лак? май някакви вакси се ползват които подчертават естествената шарка на дървото интересно ми е ползващите тези изделия и по-навътре в материята какво ще отговорят
Ако нанесеш тънък слой лак и по разреден, няма толкова блясък и си личи дървото под лака, ако нанесеш неразреден лак вече става по-пластмасов ефекта ;), зависи какво търсиш.
Ваксата са два вида восъци с терпентин или масло като разредител в нета има рецепти, има и готови. Ако нанесеш вакса върху лака тя убива малко това лъщене. Ваксата може да я нанесеш и на голото дърво със втриване получава се много приятно на пипане :), на мен поне ми харесва и ако правя нещо което ще се пипа с ръка това или маслото ми е предпочитания финиш. Иначе до сега не съм срещал воден лак който да променя цвета на дървото или поне не силно просто изпъква, но го няма жълтеникавия отенък.
embata - напреднал
След нанесени три ръце лъскавия ефект си го има за съжаление! :sad:
Питането ми е следното: Ако мина с шкурка 2000 примерно, няма ли да залича лъскавото или нищо няма да стане?
Дайте съвет?
Фитилчо - майстор
Емиле,

трябваше да си вземеш матово ОЛИО, или да разредиш лага много да попие и да не се види
Сега имаш някаква плаСмаса върху дървото, а мен тва адски ме дразни :|
griffin - майстор
embata написа:
След нанесени три ръце лъскавия ефект си го има за съжаление! :sad:
Питането ми е следното: Ако мина с шкурка 2000 примерно, няма ли да залича лъскавото или нищо няма да стане?
Дайте съвет?
Ще стане с шкурка но може да се наложи да нанесеш нещо друго отгоре. Пробвай удари една вакса отгоре ако имаш а после минавай с шкурката. Ако имаш неоцветена вакса тя почти не променя цвета на това което мацаш. Иначе фитилчо е прав за лака силно разреден лак примерно 50/50 попива доста навътре и дървото запазва естествения си вид, но вече е свършено, ако ти се занимава опитай това което ти казах ако не само с шкурка и после старателно забърши с влажно парцалче, за да не седи мътно :).
embata - напреднал
С каква шкурка да мина, кой номер?
С по-едра няма ли да махна напълно пластмасата тгоре и после да разредя лака и да нанеса, или да мина само с по-финна шурка?
griffin - майстор
Аз бих започнал с много дребна 400-600 като приключиш избърши хубаво и виж дали крайния резултат ти харесва. Ако почнеш с едра ще заореш в дървото. Разредения лак само ако не ти хареса резултата от фината шкурка.

Тема "Въпрос за лак за външна употреба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: