Всичко за дърводелството
jordano - специалист
Не съм чувал бръснач да се употребява за друго освен за бръснене и за някой криминални деяния. Опитайте да резнете и една клечка с бръснач и после ще трябва да го възстановявате. Пък ако ви види някой стар бръснар, ще има "мамата, мамата". Не че длетата не може да се наточат та да бръснат , но разликата е в конструкцията на острието, тя е е съвсем друга. Така е и с ножовете, и те може да бъдат наточени та да бръснат. Та да се разберем, понятието "наточено , че да бръсне" не означава , че острието е като на бръснач.
Гого 7777, не знам от къде са тези митове за лекото затъпяване след точенето, но вземи та опитай с едно длето, та да видиш как ще гризе дървото, като заек зелка.
Та нека всеки да си точи длетата както може, стига да е доволен от рязането им. А относно вносните камъни, едно време всеки дърводелец имаше критски точилен камък. Някъде към 1987 год по магазините се появиха и не бяха много скъпи. За всеки случай попитайте Гуевски, той май има. Арканзас може да се намери в някой оръжейни магазини където продават и ножове. Тези камъни са нужни за профилни камъчета, за заточване на козиножките и холкерите, там където с шкурките не става.
И няма нужда да се оправдаваме с това , че не сме професионалисти, като гледам доста от работите във форума са като от професионалисти. Във всички случаи "козата си сака пръч".
angelfilev - специалист
gogo7777 написа:
Защо бе gogo7777, да не е остро като бръснач?
Както писах, това го знам от стар майстор резбар. Ще се опитам да ти обясня как разбирам нещата от гледна точка на металообработването и по-точно стоманата. Когато има остър ръб винаги там има концентриране на статична енергия. Колкото по остър толкова повече енергия (стоманата "звъни", трепти). Това може да го видиш с очите си, като заточиш едно острие и преди да отстраниш "иглата" загледай се в нея и ще видиш, че стружките се движат (не е защото са се магнитизирали :idea: ). Арабите са установили това явление случайно при точенето на дамаската стомана. Сабята се е затъпила сама без да е сечено с нея. Дали е мит или истина не знам :-D
Това не го отричам, а го оттнасам към паранормалните явления. Нито съм го виждал, нито съм срещал намек по учебниците.
.
Стругарите като си точат ножовете правят нужният им остър режещ ръб и след това леко го затъпяват и така го заздравяват. Колкото едно острие е по-остро, толкова е по-уязвимо. Може още при първия допир с дървото да се отчупи част от режещия ръб или да се огъне. Затова леко се затъпява острието, да се разложат действащите енергии на по-голяма площ, а не да са концентрирани в една точка :-D .
Аз напротив, често след шмиргела си дозатачвам стругарските ножове с диамантени пилички.Причината се обяснява лесно. За да реже нормално ножа трябва да има определени ъгли. Ако трябва да свалиш стружка 0.02-0.05 мм, а острието е заоблено с радиус примерно 0.1мм, очевидно за никакви ъгли не става дума и вместо рязане се получава "набиване" на материала.
Независимо какво се реже, брада, дърво или метал винаги действа теорията на клина-проникване на едно тяло в друго. Колкото по-малък е ъгъла на клина, толкова по-лесно ще прониква, но толкова по-слаб ще бъде.
Ъгъла на рязане е установен опитно за всеки материал и няма какво да се умува. Остава да се намали до минимум радиуса на закръгление на острието.
Това, което показа griffin е достъпна база и при акуратност всеки може да постигне резултат.
caffe_88 - специалист
Аз когато я учех тая специалност дърворезба даскала казваше така на смиргел до смиргела чашка с нафта ха на смиргела ха в нафтата после критски камък който се държи в ръка в смисъл да не е поставен на плот статично и отгорему да точиш длетото а във дясната ръка а в лявата длетото и с въртеливо движение се точи с финес от едната до другата страна равномерно като критския камък е натопен в нафта после се маха появилият се конец с облата част на камъка и после на телешка кожа и край.

Тема "заточване на длета." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: