Всичко за дърводелството
svetliopi44 - Чирак...
Няма проблем, просто сега не искам да го претиснявам понеже е на семеина почивка, която рядко му се случва поради ангажиментите му.
Разбира се ще го питам директно за технологията и марката която ползват.
Тани - модератор
Благодаря ти предварително! Дано цените на материалите да не са чак толкова космически!
kuuuuuul - майстор
Имах в предвид изобщо да не се боядисват.А да ли с боя за пътна маркировка няма да стане :? :? :?
Тани - модератор
Под боядисване имам предвид лаковото покритие. Реално за него няма значение какъв е цвета на основата. Замислих се дали лаковете за паркет няма да ми свършат работа, но ако има специално за MDF някакви продукти , ми се иска да ползвам тях!
Боята за пътна маркировка беше първото което ми мина през ума, но все пак търсим и добър външен вид!
VLADO66 - майстор
Един съфорумник може да ти каже нещо по въпроса http://parketmilanov.com/varnish.php
Тани - модератор
Не е само един! Доста са :wink: , очаквам включване поне от Чефо!
bisermonov - специалист
Ползвай продуктите на OSMO немски са, имат специална серия масла за паркети но те са за дърво не зная дали ще е същия ефект на здравина върху МДФ въпреки че и тези плоскости са от дървесни влакна и частици. OSMO Rapid с твърда вакса съм ползвал за дърво и покритието става твърдо на допир или правилния ти подход е да се обадиш но фирмата вносител те ще ти обяснят доста професионално. Хубавото е че при тях ти трябва една четка. Друг вариант е да ползваш полиестерни лакове те са с по-твърди от полиуретановите лакове и са за МДФ ползваш шлайф грунд полиестерен но изчакваш едно денонощие за да изсъхне хубаво шлайфаш и нанасяш полиестерен лак може и полиуретанов лак. Но се работи с пистолет и компресор, а специално за полиестера за перфектно качество плоскостите се слагат на лакозаливна и се изпича лака става за минути.
Тани - модератор
Пистолета и компресора не са проблем. Ще проверя при някой представител на Осмо след празниците. Благодаря.
rum_sz - специалист
Може да ти се стори идеята шантава, но после няма да се тровиш с разни боядисвания .Залепи си ХПЛ ,това е специлно покритие което се залепя на кухнеските плотове отгоре за да предпазва от топлина, вода и удари.

ХПЛ 2960/1300/0.7 - 97.90лв/бр-Търси в сайта на Салекс- работни плотове

http://www.rosi.bg/aglov-profil---20x20mm-2142.html За ъглите

http://www.youtube.com/watch?v=joUGEt8zf2I За лепене това или хелметекс
Тани - модератор
Тани написа:
Решил съм да направя на едно старо стоманобетонно стълбище облечено с плочки, нови стъпала от MDF, който първоначално смятах да ламинирам, но колкото и здрав да е ламината все ще дойде един момент да се износи по ръбовете.

Това е първото изречение в първия пост на темата.Защо смяташ, че само на тебе ти идват шантави идеи на ум :lol: Идеята хич не е откачена и ще я ползвам за мебели и мебелни вратички. Договорили сме и цени с един производител на врати , който има мембранна вакум преса за лепене на фолио и ламинати. Проблема на ламината е , че колкото и да е износоустойчив, все ще дойде време да се износи по заоблените ръбове на стълбите, защото там на малка площ ще се стъпва всеки ден почти на едни и същи места. Стълбите ще са много трудно разглобяеми и ще е почти невъзможно да ги разглобя и сглобя в предишния им вид ако се наложи преламиниране на едно или повече стъпала. В момента стълбите са от плочки от полиран естествен камък и са надрани на няколко места, та какъвто и да е материала и покритието му ... Спряхме се на боядисване, защото в последствие ще е възможна репаратура само на проблени зони без да е необходим демонтаж на стъпала и всичко около тях. В последствие, ако прекалено се хлъзгат по ръбовете, мога само там да боядисам с някаква противохлъзгаща боя , която може да се различава по текстура, а защо не дори и по цвят от останалата част на стъпалата. Като стана въпрос за текстура, така се опростява и избора на цвят, защото стъпалата и челата на стълбите стоят най-добре в различни цветове, които ако са с дървесна текстура, то тези две текстури трябва да се съобразят с тези на вратите и мебелите и ще е доста по-трудно, отколкото просто да изберем цвят по RAL!

ПП Докато съм писал си си допълнил мнението, като разбрах че идеята ти не включва ламиниране на заоблени част, което въобще не е опция в случая! Търси се добър външен вид, а не просто обличане на някакви стълби с нещо , за да скрием естествения камък!

Тема "Боядисване на стълби от MDF" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: