Всичко за дърводелството
Илчо Илиев - майстор
А ножовете дали са заточени, ако ти подскача дъската като подадеш, това е сигурен признак,че трябва да се заточат, а иначе оборотите не са малко,а и мотора не е съвсем слаб, но може да се желае още...

п.п. Като гледам колко е ръждясал тоя абрихт, ако и ножовете са ръждясали, дори да са били заточени, вследствие на ръждата са негодни за работа така, тряя се заточат...
cvetankirilov - специалист
Абрихта не е ръждясал,така изглежда на снимките но няма грам ръжда, а ножовете са направо бели, на снимките се виждат смъкнати са, но качеството е лошо.
Илчо Илиев - майстор
Обясни как се държи машината когато я натовариш, подскача ли дъската , колко мм е ряза, намалят ли оборотите, каквото се сетиш, а ако има от къде, вземи по-голям мотор за проба..
Като я взе тая машина, с този мотор ли беше, да не е била с трифазен..
Тани - модератор
Цвета не е важен, дори да са малко ръждясали, но добре заточени, ще работят добре! С голяма вероятност проблема ти е точно в заточването.
Илчо Илиев - майстор
Тани написа:
Цвета не е важен, дори да са малко ръждясали, но добре заточени, ще работят добре! С голяма вероятност проблема ти е точно в заточването.
Тани, ръждата е много коварна, особено в този случай...
на щрайхмуса ножовете бяха поръждясали, заточени,не работили,но....потъмнели от ръжда(не бях го ползвал доста време), та като се наложи да рендосвам....то не реже,а къса, та ги заточихме и се оправи...
bimbaeco - майстор
Илчо е прав за ръждата - много намалява ефективността. Същото нeщо се получава и като по ножовете полепне смола, дори да са нови - няма да реже добре машината.
За да подскача и да се къса материалът, може да са малко оборотите. Ето как изглежда това нагледно. https://www.youtube.com/watch?v=mdLVNM_ ... 4-overview
Оборотите зависат от броя ножове по главата и размера на самата глава. Целта е да има поне около 10 - 12 000 ряза в минута. Ако главата е с 2 ножа, трябва да докараш скоростто й докъм 5 - 6000 об./мин. Мощността според мен не е проблем или поне не такъв, кайто до се изрази в накъсване. Ако е малко, ще сменя звука и ще намалява скоростта, като подадеш повече материал. Мощността зависи от дължината на ножовете - на машини с ножове от 15 до 25 см и до днес слагат 1100-ватови мотори (http://www.axminster.co.uk/axminster-tr ... 0mm-planer).
Абрихтът може да къса, ако е настроен да отнема твърде голяма стружка. Аз не свалям никога повече от 1 мм. Материалът може да подскача, ако е лек, не се притиска добре и се подава твърде бързо, но се съмнявам това да е причината в нашия случай.
С други думи, за да прави така, или не достигат обороти, или ножовете са тъпи, според мен :yawinkle: .
За да засечеш оборотите, ти трябва съотношението между шайбата на вала на мотора и шайбата на вала на главата, само по една от тях не може да се определи.
Тани - модератор
Явно в момента моите ножове са адски зле, защото са лъскави и не режат, а сравнението ми е с времето, когато бяха леко ръждиви, защото не бе ползван отдавна и "рендосваше много добре" . Представям си какво ли ще е като ги заточа :wallbash: Предполагам че "направи сам" заточване не е добра идея :?
Някакви предложения за Пловдив?
bimbaeco - майстор
Напълно възможно е и сам да ги наточиш, Тани, даже като ги полираш накрая, съм сигурен, че ще станат по-добре.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b8vRt66awpU[/youtube]
cvetankirilov - специалист
Ами аз подавам по 1мм. когато материала е по широк , да кажем около 100- 120мм машината доста се товари и оборотите намаляват. Подавам материала доста бавно. главата е с два ножа. Абрихта ми е от тъста и мотора е слаган допълнително.Сега като гледам ножовете са супер тъпи и явно подскачането на материала е от тях. после ще измеря точно диаметрите на предавателните шайби и ще видим колко оборота са, но според мен са малко. а иначе машината е с 100см плот и 200мм широчина на ножовете . След като заточа ножовете , ще пиша пак как се държи :wink:
big_death - специалист
Сваляй ножовете и по горе показания начин от колегата bimbaeco ги тръкни , и ще видиш коренна промяна на машината ! Аз току що ги тръкнах моите и си ги центровах , и направо се кефя от постижението си :supz: :partyman:

Тема "Плания/абрихт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: