hakama написа:Искам да се спра на 2-3 фирми и да отида с 2 модела за спалня от масив (чам, като най-евтин, понеже размера е 144х200 и едва ли векувам с нея), а е от чам - понеже искам да избегна изкуствените смоли и лепила в преработената дървесина, които се отделяли в първите години.Това струваше на възложителя ми 400 крайна цена писано е за него в темата какво сътворих днес.Имай в предвид че в тези пари влиза 120 за рамката с механизмите за раклата които ти не искаш.Но цените се определят кой както намери.
- (матрака е на лице), нямам подматрачна рамка, но знам къде има изгодни.
Размера е нестандартен и го няма в магазините. Отказах се от повдигащ механизъм, понеже отдолу става затлачване...а и ще е доста по-скъпо ако е масив. По-натам ще взема един комод, понеже ми е малък гардероба. (мислех да добавя 2 чекмеджета, но само ще я загрозят и оскъпят.
Имам една препоръка, от приятел, но е и реставратор и няма как да видя нещо направено от него.
Предпочитам да е директен производител, но такива от високия клас не ми вършат работа. Гаранцията е плюс, но за спалня едва ли е необходимо?
Ориентировъчно, колко би струвало от чам или от друг материал?
Чамът освен чворовете - има ли други недостатъци.
Спалнята предвид размера й (за двама души - постоянно не е оферта) няма да я правя златна, но искам да сложа матрака в нещо що-годе добре стоящо и не излъчващо химия.
След чамът - букът ли е най-близо като цена? Ако беше на 160х200см, бих вложил повече средства, но при този размер не искам да се изхвърлям много, засега това е вариант за мене си само.

Даже си мислех, че и 200см е малко (170 см съм), но реших, че стаята ми не е обособена спалня и много ще запречва.
А и рамка ще си взема за под 100лв.
ПП: Намерих поста ти - защо са толкова многото ръце? Предната ми я взех от познати/масив, орех мисля/ и я изшкурих на ръка и после с две ръце лак на водна основа, байц не помня дали ползвах стана тъмно червено/кафява (май череше беше цвета), но лесно се надраскваше.

Последната ти ръка е лак на водна основа - това поради здравословни причини ли е (избягвам химиите принципно)?
Питам, понеже явно ще го прави и това поръчителя, предвид атмосферните условия.
Откъде черпите идеи за дизайн?
Нещо такова ми се върти в главата - с ребрата е интересно, но се губи изолацията от стената. А това с аркообразната табла също много ми допада, долната табла мисля да няма, понеже ще препречва към телевизора, пък и ми се струва ограничаващо.