Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
hakama написа:
Искам да се спра на 2-3 фирми и да отида с 2 модела за спалня от масив (чам, като най-евтин, понеже размера е 144х200 и едва ли векувам с нея), а е от чам - понеже искам да избегна изкуствените смоли и лепила в преработената дървесина, които се отделяли в първите години.
- (матрака е на лице), нямам подматрачна рамка, но знам къде има изгодни.

Размера е нестандартен и го няма в магазините. Отказах се от повдигащ механизъм, понеже отдолу става затлачване...а и ще е доста по-скъпо ако е масив. По-натам ще взема един комод, понеже ми е малък гардероба. (мислех да добавя 2 чекмеджета, но само ще я загрозят и оскъпят.

Имам една препоръка, от приятел, но е и реставратор и няма как да видя нещо направено от него.
Предпочитам да е директен производител, но такива от високия клас не ми вършат работа. Гаранцията е плюс, но за спалня едва ли е необходимо?

Ориентировъчно, колко би струвало от чам или от друг материал?
Чамът освен чворовете - има ли други недостатъци.
Спалнята предвид размера й (за двама души - постоянно не е оферта) няма да я правя златна, но искам да сложа матрака в нещо що-годе добре стоящо и не излъчващо химия. :wink:
Това струваше на възложителя ми 400 крайна цена писано е за него в темата какво сътворих днес.Имай в предвид че в тези пари влиза 120 за рамката с механизмите за раклата които ти не искаш.Но цените се определят кой както намери.

Прикачен файл

2016-11-26 22.24.55.jpg
hakama - специалист
Е аз мисля да е с по-малко материал (най-много две табли да са), само не знам дали чамът може да се байцне с нещо, което да заприлича на широколистна дървесина, така ми стои доста евтино?
След чамът - букът ли е най-близо като цена? Ако беше на 160х200см, бих вложил повече средства, но при този размер не искам да се изхвърлям много, засега това е вариант за мене си само. :)
Даже си мислех, че и 200см е малко (170 см съм), но реших, че стаята ми не е обособена спалня и много ще запречва.

А и рамка ще си взема за под 100лв.

ПП: Намерих поста ти - защо са толкова многото ръце? Предната ми я взех от познати/масив, орех мисля/ и я изшкурих на ръка и после с две ръце лак на водна основа, байц не помня дали ползвах стана тъмно червено/кафява (май череше беше цвета), но лесно се надраскваше. :?
Последната ти ръка е лак на водна основа - това поради здравословни причини ли е (избягвам химиите принципно)?
Питам, понеже явно ще го прави и това поръчителя, предвид атмосферните условия.

Откъде черпите идеи за дизайн?
Нещо такова ми се върти в главата - с ребрата е интересно, но се губи изолацията от стената. А това с аркообразната табла също много ми допада, долната табла мисля да няма, понеже ще препречва към телевизора, пък и ми се струва ограничаващо.

Изображение Изображение
mavryt4o - майстор
Сам виждаш идеи бол спираш се на нещо и действаш .Ползвам водни лакове защото развих алергия към другите отрови.Ръцете никога не са много защото не мисля да пускам после теми защо ми се драска и бели лака.
hakama - специалист
Нещо такова като завършех на таблата - чисто, без пилони/греди в двата края (само, че без такива гоелми отвори). Или по-тясна скара.
https://www.brava.bg/legla-i-spalni/brava/leglo-masiv

Тези болтове на долната табла толкова ли е сложно да се избегнат?
Старата ми се разкачваше, на метални уши (класическо) и не мърдаше въпреки това. Не се виждаха (а май и нямаше) никакви болтове.

Иначе, за какво да изисквам и гледам преди да се спра на изпълнител - гаранция, лакови покритие/я?
След чама - бука ли е най-достъпния вариант? Вече две оферти мернах с букова изработка (но на готов модел) за 250лв.

Какви са недостатъците на чама?
mavryt4o - майстор
Бук е по-добре от чам ама друг до го работи.Всичко да виси на 2 болчета ми е малко несериозно.
hakama - специалист
Понеже не знам какво да питам - кои сглобки са за предпочитане (без открити глави на болтове)?
Едно от запитванията ми отговориха, че може да го лакират с еко масло :?

Това сложно ли е да се направи (долната част), краката да не си личат по цялата им дължина, а хоризонталите табли да не се прекъсват. Много по-стилно ми изглежда, отколкото по-долния пример/
цък: Изображение

цък: Изображение

Иначе, тази табла ми харесва, хем има овала (с цяла дъска), хем и "скарата".
Наклона с огъване ли се прави или се отнема от дървото? :? Как се задава в проекта тази кривина колко да е?
Изображение
mavryt4o - майстор
Човек не си длъжен да разбираш от всичко.Покажи на човека какво искаш той ще го направи.Няма кой да ти огъва лепят се дъски до желаната ширина така винаги е по-здраво и после по специално изработен шаблон се изрязва с банцик а в заводски условия с фреза.Подготовката е една но дърводелеца прави 1 легло и му остава шаблона евентуално за друго за в бъдеще а зовода прави стотици по него.Затова хората се чудят що е по-скъпо от магазина направеното по поръчка при дърводелец.Това с извитата табла е добро но таблата да е като на първото .Всички да са на едно ниво така отпред много ми простеят се едно е някой пейка в парка.

Тема "Спално обзавеждане по поръчка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: