Всичко за дърводелството
npelov - специалист
m_markovski написа:
А защо не направиш предстенна обшивка спазвйки технологията - метални профили, вата, гумени подложки под профилите и т.н?
Металните профили се хващат с винтове за стената. Комшията от долу прави така и вече трети месец пробива (в апартамента, не в гаража). После идва и ми се оплаква, че вечер ходя до тоалетната много шумно и се будел, и чак детето се стряскало :). Ако пробивам стената и правя шум за да шумоизолирам ...

Няма да мина съвсем без винтове в стената, но мисля самите скелето да го положа на гумена подложка и в горния край гума и после клинове. Тавана ще стои на вертикалните греди. може гредите по средата да са по-тънки - колкото да се завие гипскартона в тях.

Нещо ей такова:
Прикачен файл:
garaj-shumoizolaciq.jpg
Прикачен файл:
garaj-shumoizolaciq2.jpg
npelov - специалист
Фитилчо написа:
Има и панели за целта, специални, но не са евтини, готиното е, че няма да ти трябват много .
Питах за тия панели. 170 лв на кв. м. Те са за по-специализирани цели. Аз искам да постигна не максимален ефект, а добър ефект на по-разумна цена.
Фитилчо - майстор
Ти си си купил гаража, за да си бачкаш вътре, а това НЕ МОЖЕ да стане ! Тоест всяка цена е разумна, при положение, че помещението е твое...
Шото си го купил с тая цел, а не можеш да я извършваш, тоест към момента си дал сума лев за нещо и не можеш да го правиш.
npelov - специалист
Фитилчо написа:
Ти си си купил гаража, за да си бачкаш вътре, а това НЕ МОЖЕ да стане ! Тоест всяка цена е разумна, при положение, че помещението е твое...
Шото си го купил с тая цел, а не можеш да я извършваш, тоест към момента си дал сума лев за нещо и не можеш да го правиш.
Е не точно всяка цена... Ако намеря друго място винаги мога да дам гаража под наем. Само, че до момента не съм намерил.

Всъщност работих месеци наред там без никой да се оплаче. Според мен чашата преля когато направих стелажа за дърво (когато пробивах стената) и ден-два по-късно пуснах абрихта. Това всъщност е и причината да не ползвам метални профили - искат много винтове в стената.

Мисля, че с вата ще се намали до поносими стойности шума. И без това наоколо има строежи и чукат и тряскат. Само трябва моя шум да е по-малък от техния.
m_markovski - специалист
npelov написа:
m_markovski написа:
А защо не направиш предстенна обшивка спазвйки технологията - метални профили, вата, гумени подложки под профилите и т.н?
Металните профили се хващат с винтове за стената. Комшията от долу прави така и вече трети месец пробива (в апартамента, не в гаража). После идва и ми се оплаква, че вечер ходя до тоалетната много шумно и се будел, и чак детето се стряскало :). Ако пробивам стената и правя шум за да шумоизолирам ...

Няма да мина съвсем без винтове в стената, но мисля самите скелето да го положа на гумена подложка и в горния край гума и после клинове. Тавана ще стои на вертикалните греди. може гредите по средата да са по-тънки - колкото да се завие гипскартона в тях.

Хм, интересна концепция. Смятал ли си колко ще ти излезе по твоя начин и по технологията на Кнауф/Изовер? Това с клиновете ми звучи екстравагантно.
Колкото до дупките - звучи несериозно. Подобна конструкция се прави веднъж и си заслужава да се изпълни както трябва. В крайна сметка вземаш един ден отпуска и пробиваш, когато съседите са на работа. Спазваш и почивката между 2 и 4 следобяд и никой не може да има претенции.
npelov - специалист
m_markovski написа:
Хм, интересна концепция. Смятал ли си колко ще ти излезе по твоя начин и по технологията на Кнауф/Изовер? Това с клиновете ми звучи екстравагантно.
Колкото до дупките - звучи несериозно. Подобна конструкция се прави веднъж и си заслужава да се изпълни както трябва. В крайна сметка вземаш един ден отпуска и пробиваш, когато съседите са на работа. Спазваш и почивката между 2 и 4 следобяд и никой не може да има претенции.
Не съм го решил на 100%. Просто излагам идеята за да получа критика и да реша какво да правя. Ако беше толкова лесно изобщо нямаше да се занимавам с изолация (поне не заради комшиите). Разполагам с времето си и мога да работя когато и да е. Просто там е бабата с детето и са по цял ден. Също така това само между 2 и 4 да се пази тишина си има ограничения. По наредба нощем и между 2 и 4 е 30dB, през останалото време 35dB. 10 dB е 10 пъти по-силно. Мисля че 6 dB e два пъти по-силно. Така че през деня можеш да вдигаш два пъти повече шум отколкото през нощта. 35dB хич не е много. Разговор на висок глас може да стигне 50dB без да викаш.

Освен това по технология не е точно идеалния случай за звуко-изолация. За звукоизолация си трябват гумени окачвачи да обират вибрациите, които се предават от гипскартона през металните профили в стената. Не са големи защото метала е тънък и когато ватата допира до него гаси вибрациите. Сложил съм на металната врата на гаража и ефекта е голям - като чукнеш изобщо не дрънчи. Но все пак е добре да има нещо да обира вибрациите. За целта се поставят ей такива, но 5 лв ... през 60 см за 3 метра е 4-5 броя на една височина - 25 лв и хоризонтално на 60 см - общо около 28 за целия гараж - 700лв. Това е повече отколкото самата вата заедно с профилите и гипскартона.

Колкото до клиновете - те само ще държат скелето докато се монтира. Ще има рамка около целия гараж. Тя ще държи конструкцията. Просто ще подпира отвсякъде в стена и няма накъде да падне. Това дето съм го показал на една стена ще бъде на 4 стени + тавана. Ще стане като "кутия в кутия", но вътрешната ще е почти същия размер като външната. Ще сложа винтове само тук-там за подсилване. Примерно на вратата отдолу няма да има рамка - там ще сложа винтове с дюбели.

Колкото до цената - един метален профил 3 метра е 15 лв. Една греда 40х60х3000 е около 3 лв при 400 лв кубика (примерна цена). Като сложиш 1 см гума = 5 см. дълбочина (колкото ватата) на 6 см ширина. Може междинните да са по-тънки, само крайните да са 6 см. Гумата е 12 лв за 60х60 см. Това прави 12 лв за 6 метра по 6 см или 6 лв за гърба на една греда. Общо греда +гума = 9лв. Може разбира се гумата да е на квадрати 6х6 см на 4-5 места по гредата (не знам как ще я прихвана - лепило, двоно лепеща лента за мокет ...). Ще трябват и известно количество планки за да не е цялата конструкция една сглобка.

Както се каза в темата по-рано - дървото едва ли е най-добрия звукоизолатор, та май е по-добре по-тънки греди.
Последна промяна от npelov на нед яну 24, 2016 11:51 pm, променено общо 1 път.
egomen66 - майстор
Колега , в какъв диапазон ти е бюджета. Гледам , никой не ти предлага , така наречената дунапренова изолация.С нея изолират шумово , боксове за аспирации . Прегледай тази препратка. :partyman:

https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D ... LA#imgrc=_
npelov - специалист
Хмм. взел съм подобна на пирамидки - 4 кв.м. Не мисля, че предлага по-добро поглъщане от ватата за същата дебелина. Ще разположа тази с пирамидките на празни пространства (върху ватата). Освен поглъщането помага и за дифузия на звука - разсейва го и намалява ехото.
egomen66 - майстор
npelov написа:
Хмм. взел съм подобна на пирамидки - 4 кв.м. Не мисля, че предлага по-добро поглъщане от ватата за същата дебелина. Ще разположа тази с пирамидките на празни пространства (върху ватата). Освен поглъщането помага и за дифузия на звука - разсейва го и намалява ехото.
До колкото знам , изпълнението трябва да е цялостно , с този материал . Ако се спреш на него...не частично. :?
npelov - специалист
egomen66 написа:
До колкото знам , изпълнението трябва да е цялостно , с този материал . Ако се спреш на него...не частично. :?
Не, проучвал съм. Този материал е поглъщащ, не изолационен. Абсорбира звука. Редиш докато получиш желания ефект. Колкото повече - толкова повече. Ако покритието е цялостно разбира се ще има по-голям ефект. Но най-голям ефект има ватата. В студиата използват пирамидките, защото изглеждат по-добре от ватата. Няма как да поставиш вата на открито - ще ръси прах и въобще лоша работа. А ако я закриеш с гипскартон или друг такъв материал ще имаш частично отражение -> ехо -> лошо за зукозаписните студия, не е фатално за работилница, защото каквото се отразява, не отива при съседите. Останалото поема ватата. Така че пирамидките са по-скоро за мой комфорт - гасят ехото.

А за аспирации може би ги ползват, защото пропускат въздух за разлика от ватата. Така де - пропускат повече въздух отколкото ватата. Затова правят и комютърни кутии от такъв дунапрен. Ватата ще задържа повече топлината в кутията - лошо за компа.

Това е според нещата дето съм чел в нета. Може и да бъркам някъде.

Тема "Шум от машини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: