Всичко за дърводелството
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Благодаря! Мяркала съм такова. Как е заточено?
chapara - майстор
И длетото се казва Крайсмус :wink: Kpaйcмycът ce изпoлзвa зa нaпpaвa нa гнeздa зa пaнти, ĸoитo ce вĸoпaвaт в дъpвecинaтa. Koгaтo пpи нaпpaвa нa гнeздo зa пaнтa инcтpyмeнтът ce зaбивa, дъcĸaтa ce пpитиcĸa cъc cтягa нa тoвa мяcтo, зa дa нe ce пyĸнe. Той може да се направи от механична ножовка. Идеята му е че набива дървесината на вътре. За да стане по лесно и елегантно може преди това в права линия да се провъртят дупки с много тънка бургия на нужната дълбочина за да се премахне част от дървесината в леглото на бъдещата панта. Аз лично също съм обръщал доста врати (виж ми подписа :wink: ) Така също ще Ви кажа че пироните без глави няма нужда да ги вадите, а просто трябва да ги дозабиете, така че да подминат пантата :roll: :wink: . На пантите им няма нищо, моите са абсолютно същите и са от далечната 1926 год. Като ги извадиш ги мини с пистолета за топъл въздух за да падне всякаква бл. боя и си ги монтирай. Тези панти мисля са австрийски :idea: Мързи ме да снимам една обърната такава врата, която си е на дърво и не може да се познае при кърпежа къде е било мястото на бравата и насрещника :wink: Запълването се прави изцяло от дървен матерял и Ц200 после шлайфане :rock: Да допълня , като се прави инструмента, самата лястовича опашка той не се заточва с ъгъл, а остри трябва да бъдат върховете на опашката. Като се набива и е минато с бургийка се намалява процента на спукване на дървесината в пъти. Ако има още неяснотии свиркай :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
chapara написа:
...Ако има още неяснотии свиркай :wink:
Всичко е ясно и точно, обаче сега пък ме домързя :-))) Идеално си го описал
Имам такова длето. Стара къща. Но е тясно. Ще си правя. Супер сте, ей!
Мойте панти са от 33-та и зорлем не бих ги сменила :-D
chapara - майстор
n_a написа:
chapara написа:
Ами породил ти се е един въпрос, защото ме домързя да пиша :-D Крайсмусът не се прави за точен размер, дори е препоръчително да е по тесен. Точно от веднъж не се прави леглото. Започваш от единия край, местиш, после пак и така нататък, колкото повече сменяваш местото, толкова по малък е шанса да сцепи. За всеки случай сложи и стяга, но на касата няма как. Най добре ще стане по усет, вземи предварително една подобна и непотребна дъска и докато те "мързи" :-D , оттренирай нещата, че направиш ли поразия на касата или на врата голям кърпеж ще падне :-D :razz:
chapara - майстор
П.С. И вземи направи един клип или снимков матерял, че в нета не открих нищо за този крайсмус и работата с него, да има за поколенията :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
chapara написа:
n_a написа:
chapara написа:
Ами породил ти се е един въпрос, защото ме домързя да пиша :-D Крайсмусът не се прави за точен размер, дори е препоръчително да е по тесен. Точно от веднъж не се прави леглото. Започваш от единия край, местиш, после пак и така нататък, колкото повече сменяваш местото, толкова по малък е шанса да сцепи. За всеки случай сложи и стяга, но на касата няма как. Най добре ще стане по усет, вземи предварително една подобна и непотребна дъска и докато те "мързи" :-D , оттренирай нещата, че направиш ли поразия на касата или на врата голям кърпеж ще падне :-D :razz:
Намерих го в интернет с търсене fiche hinge chisel. Та не ми се отвори тоя въпрос :-) Измислих го за касата - ще опаянтя, както при монтаж
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
chapara написа:
П.С. И вземи направи един клип или снимков матерял, че в нета не открих нищо за този крайсмус и работата с него, да има за поколенията :wink:
Зер съм качила клиповете дето съм правила :?
Някаква идея как се пише тоя крайсмус на друг език, немски, предполагам
chapara - майстор
n_a написа:
Немския ми една от най-слабите страни, ама пък някой съфорумец........

Това дали не го пропусна да го прочетеш :cool:

Код: Избери всички

За да стане по лесно и елегантно може преди това в права линия да се провъртят дупки с много тънка бургия на нужната дълбочина за да се премахне част от дървесината в леглото на бъдещата панта.
sinbor - специалист
Това се казва набивач с него се прави място за крилото на пантата което ще влезе във вратата /крилото/.
Колкото до ваденето на старите пирони първо трябва да се открият - горелка, шкурка...след това с друг пирон с отрязан връх да се набият и излязат от другата страна. Така пораженията ще са минимални с малко кит и прешлайфане.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
chapara написа:
n_a написа:
Немския ми една от най-слабите страни, ама пък някой съфорумец........

Това дали не го пропусна да го прочетеш :cool:

Код: Избери всички

За да стане по лесно и елегантно може преди това в права линия да се провъртят дупки с много тънка бургия на нужната дълбочина за да се премахне част от дървесината в леглото на бъдещата панта.
Нищо не пропускам, споко. Пък и съм женска и си спестявам усилия, не напъвам, не късам болтове и не ми горят дрелки в ръцете :-D

Тема "Обръщане на врата, вадене на панти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: