Всичко за дърводелството
radius - майстор
Pro100, с нея си визуализирах мебелите и е лесна за усвояване и с достатъчно функции за целта.
шоп - майстор
radius написа:
Не е проблем да огъна от ламарината за обшивки (за улуци и т.н.) като П и да захлупя горната част. Но ще е грозно:
Да доразвия идеята:
Ами ако нищо не огъваш? Ако нарежеш детайли 25х100 от 0,5мм ламарина с полиестерно покритие с цвят по RAL близък до крайното покритие на дъските?

С две 15мм пирончета или 1-2 винта за дърво ще монтираш тези детайли/шапки и няма да се виждат и да портят визията :)

Е,... при ограда с Н 2 метра и някой дългуч ще види нещата отгоре.

Ефекта ще е огромен за челото на дъските. Няма УВ, няма вода. :supz:

Иначе автоклави за вакуумно импрегниране в Сф знам няколко.
radius - майстор
Мерси за идеята, точно за такава ламарина говоря. С нея съм обшил челните дъски и стрехите. Предния ред дъски са рязани под ъгъл и там ще влиза под ламарината.
Къде ги намери няколко в София...кажи някой автоклав във Варна ;)
шоп - майстор
И челните дъски на покрива на къщата ми са 100% облечени с ламарина. Дърво не се вижда. Нямам нерви и време през 5-10-15 години да търся скеле и да мажа или сменям челни дъски и обшивки.
За Варна нямам никаква идея. За София едната фирма буквално ми е съсед. Има няма на километър от мен.
По спомен автоклава е до 9 метра. От тях си купувах бохемита с отстъпка.

Пиши ЛС на колегата Фитилчо, той има автоклав, но нямам идея колко е дълъг. За съжаление пак е в Сф.
preslav - майстор
Не, че ме е особено еня, но последно импрегнирането под вакуум ли се прави или под налягане??? Вакуумът спомага за изпарението при по-ниска температура т.е. идеален е за просушаване на дървесината - налягането би следвало да спомага за по-дълбоко проникване на импрегниращите агенти. Имам усещането за някаква спекулация с терминологията, "изкисването" на дървения материал в разтвори съдържащи сикативи би следвало да си свърши работата. Не знам каква е стандартната дължина на ваната за баня, но би трябвало да е поне 180 см. което означава, че дъските по 150 см. биха могли да се "изкиснат" в подходящ ратвор за повече от 24 часа и в домашни условия.
Стара вана, разтвор, топлина=на импрегниране - така само си мисля, но никога не съм пробвал. Иначе мога да осигуря автоклав за пробата, кеф ти вакуум, кеф ти пара - останалото с четката.
PIP - майстор
radius написа:
PIP написа:
Добре ще е да сложиш летва/планка, която да покрие горните чела на дъските
Не е проблем да огъна от ламарината за обшивки (за улуци и т.н.) като П и да захлупя горната част. Но ще е грозно
Най-често срещаното изпълнение на подобен вид ограда е с шини 50-60х4-5мм, 2 или 3 броя според височината на дъските, които държат горе-долу да не увисват платната, но самата шина играе напред назад и затова се слага още една шина перпендикулярно отгоре, която спира това люлеене и служи за шапка на дъските. Не знам на какъв точно модел ограда си се спрял, за това споменах планката/шината - ако я правиш с желязо и летва, ако я правиш изцяло с дърво. Ламарина и аз не бих сложил, но шините дават ефект на ковано желязо.

Тема "Вакуумно импрегниране" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: