Всичко за дърводелството
Lutchezar - майстор
За мен под 80см е тясна врата. Трудно се вкарват мебели и т. Н. Защо не видиш някъде на живо разни врати с различни ширини?
milenjs - специалист
За мен под 80см е тясна врата. Трудно се вкарват мебели и т. Н. Защо не видиш някъде на живо разни врати с различни ширини?
- при мен на хола ще е 80, на спалните - 70. По широки не ми трябват.
Пича от клипа сложи касата върху ламината доколкото видях.
Въпросите намаляха с един /уж/.
Най ме вълнуват сега вратите на баните, погледнах плана, дават отворите 75 см, при мен са 77-78см. Какъв размер врата да избера, гледам за баня пише - Стандартни размери 67/200 ? В този случай остават 10 санта луфт което е много според мен за пяна. Защо са заложили такъв размер?
cvetomir_77 - специалист
Фурна под 58 см не съм виждал, хладилник - най-малкият 60 см, следващите са 72 см, съдомиялна - малкият варият е 45 см, автоматична пералня - 60 см, диван (канапе) - 80-90 см и нагоре.

Мога още много да изброявам, но за мен врата под 86 см е малка. При мен дивана го вкарвахме през прозореца и беше голямо приключение!

Цитат (някъде от интернет):

"Предвид различната им функция и разположение, интериорните и входните врати имат различни типични размери. Вътрешните врати, които Борман предлагат се произвеждат най-често в размер 60, 70, 80, а за някои модели – и 90. Тази цифра обозначава ширината на строителния отвор, за който е подходяща вратата. Размер 60 е предвиден за отвор 68-73см, размер 70 – за 78-83см, размер 80 – за 88-93см, и размер 90 – за 98-103см. Размерът се отнася за обикновена еднокрила врата, като при двукрили врати съответно цифрите се удвояват. Размерите на касата се определят от дебелината на зида и по никакъв начин не зависят от ширината на строителния отвор. Те варират от 7.5см до 32см, като в повечето случаи са регулируеми, а не фиксирани, и обхващат определен диапазон (напр. 7.5-12см, 9-18см и т.н.). Крилото и касата се комплектоват по размерите на клиента, като е допустима разлика от 2-4см между ширината на крилото и тази на строителния отвор, която се компенсира по време на монтажа."
Vlad76 - специалист
Прикачен файл:
Screenshot_20220304_200615.jpg
Screenshot_20220304_200615.jpg (57.68 KиБ) Видяна 945 пъти
milenjs - специалист
пет мар 04, 2022 7:43 pmcvetomir_77 написа:
Фурна под 58 см не съм виждал, хладилник - най-малкият 60 см, следващите са 72 см, съдомиялна - малкият варият е 45 см, автоматична пералня - 60 см, диван (канапе) - 80-90 см и нагоре.
Мога още много да изброявам, но за мен врата под 86 см е малка. При мен дивана го вкарвахме през прозореца и беше голямо приключение!

Цитат (някъде от интернет):
Размер 60 е предвиден за отвор 68-73см, размер 70 – за 78-83см,
Абсолютно си прав за размера, сега премерих вратите в къщите в които живеем, соц. строителство - 85 е отвора в касата. Ама няма да тръгна да разширявам отвори, остават си така - хол 80 санта, спални - 70. Аз съм 100 кила шопар, добре че жената и щерката са кльощави, ще се разминаваме :-D
За баните се чудя защо хархитекта е оставил такива отвори - 77 санта. От картинката на vlad76 виждам че отговарят моите отвори за спални и хол, за баня - не. От писаното горе - нито 60, нито 70. То ако е 60 как ще вкарам пералня вътре?
А, жената не ще пласмасова или алуминиева врата за баня. От тези МДФ беларуските да бъдели.
Vlad76 - специалист
Най ме вълнуват сега вратите на баните, погледнах плана, дават отворите 75 см, при мен са 77-78см. Какъв размер врата да избера, гледам за баня пише - Стандартни размери 67/200 ? В този случай остават 10 санта луфт което е много според мен за пяна.

Взимаш ytong с дебелина 5 см и залепваш(може и пяна за xps да го залепи) и намаляш отвора. Като гледам снимките апартамента е на мазилка, тъй че ще следват още процедури шплаковки, боя, плочки(мокри помещения), под и накрая монтаж на врати. Така бих направил, но всеки си има гледна точка
milenjs - специалист
Благодаря, това ми мина през акъла но не искам да намалям отвора на баните. Да остане вратата чисто поне 65-66 санта. Ще питам дали не могат да ми я направят по размера на монтажния отвор. Не искам врата 60см. Гледам из нета и не намирам врати за баня с подобни размери, все пише - Размер на крило с каса: 660/1960 мм;
PIP - майстор
70см отвор за спалня е абсурдно тесен отвор, не разбирам от какво се спестява с тези размери. При мен входните са 105, бани 85, всички останали 95.
Vlad76 - специалист
пет мар 04, 2022 8:48 pmmilenjs написа:
Благодаря, това ми мина през акъла но не искам да намалям отвора на баните. Да остане вратата чисто поне 65-66 санта. Ще питам дали не могат да ми я направят по размера на монтажния отвор. Не искам врата 60см. Гледам из нета и не намирам врати за баня с подобни размери, все пише - Размер на крило с каса: 660/1960 мм;
Другия вариант разобеждаваш жената за беларуските врати и си намираш фирма изработваща врати по индивидуални размери. Идват вземат размерите и правят врати според отвора. Като искаш да тежат и така дет викаш да са плътни гледаш корите на таблата даса 6 мм МДФ
:-D
И да повторя фирми изработващи врати
milenjs - специалист
пет мар 04, 2022 8:50 pmPIP написа:
70см отвор за спалня е абсурдно тесен отвор, не разбирам от какво се спестява с тези размери. При мен входните са 105, бани 85, всички останали 95.
Така е решил строителя, явно е спазвал картинката която пусна Vlad76 за стандратните размери. За спалня отвора е 80 см. и вратата съответно 70 см. Ще питам утре дали могат да ми доставят по размер, ще искам 65см. вратата да бъде.

Тема "Избор на каса на врата спрямо дебелината на зида?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: