Всичко за дърводелството
ivanovbg - майстор
Лакирай с каквото решиш. Хубавото на всички финишни покрития е че са заменими. Качеството на финишните покрития не зависи от разтворителя, а от съставките участващи в полимеризацията след изсъхване на съответния разтворител - било вода, било друго и на подготовката и здравината на основата. Обикновено МДФ-а не е много водоустойчив , попива вода и се раздува, и аз не бих го лакирал с водорастворим лак.

На всеки лак пише на каква среда колко е устойчив.
Lisko - майстор
пет авг 04, 2023 7:29 pmanimi2006 написа:
Обидите бяха излишни. ...
... зададох нормален въпрос - какъв да е лака. Може ли да е на водна основа например или такъв не би бил подходящ и т.н.
Разбира се че обидите бяха излишни, но ти искаш да ти се свърши работа или да се обиждаш? Ако е първото, защо не четеш какво ти писах аз, който никъде никого не обиждам:
Иначе на въпроса дали на водна или маслена основа (ако е лак) -
няма голяма разлика за след това. Единствената разлика е по време
на работата.
Игнорирайки хората които ти отговарят нещо по същество, и фокусирайки се върху останалите, всъщност отблъскваш първите, че са си губили напразно времето да ти отговарят.

Иванов го е казал с други думи, само че като говори за раздуване малко му бяга контекста, тъй като тука имаме мдф който вече е грундиран.
animi2006 - специалист
съб авг 05, 2023 10:43 amLisko написа:
пет авг 04, 2023 7:29 pmanimi2006 написа:
Обидите бяха излишни. ...
... зададох нормален въпрос - какъв да е лака. Може ли да е на водна основа например или такъв не би бил подходящ и т.н.
Разбира се че обидите бяха излишни, но ти искаш да ти се свърши работа или да се обиждаш? Ако е първото, защо не четеш какво ти писах аз, който никъде никого не обиждам:
Иначе на въпроса дали на водна или маслена основа (ако е лак) -
няма голяма разлика за след това. Единствената разлика е по време
на работата.
Игнорирайки хората които ти отговарят нещо по същество, и фокусирайки се върху останалите, всъщност отблъскваш първите, че са си губили напразно времето да ти отговарят.

Иванов го е казал с други думи, само че като говори за раздуване малко му бяга контекста, тъй като тука имаме мдф който вече е грундиран.
Благодаря!
brum - майстор
Водоразтворимите бои са подходящи за МДФ. Важното е да е грундиран преди това, че иначе по срезовете ще се видиш в чудо да го боядисаш. В случая става дума за врата дето вече е грундирана, та няма какво да му мислиш.

И да не е голословно - доста дървения събрана от МДФ съм боядисвал с боя на водна основа. За пример - втора страница на viewtopic.php?f=18&t=9819 . Доста е играно на масата, а почти няма следи по боята.
animi2006 - специалист
нед авг 06, 2023 10:59 ambrum написа:
Водоразтворимите бои са подходящи за МДФ. Важното е да е грундиран преди това, че иначе по срезовете ще се видиш в чудо да го боядисаш. В случая става дума за врата дето вече е грундирана, та няма какво да му мислиш.

И да не е голословно - доста дървения събрана от МДФ съм боядисвал с боя на водна основа. За пример - втора страница на viewtopic.php?f=18&t=9819 . Доста е играно на масата, а почти няма следи по боята.
Благодаря!
zz_stefanov - майстор
съб авг 05, 2023 7:18 amivanovbg написа:
Лакирай с каквото решиш. Хубавото на всички финишни покрития е че са заменими. Качеството на финишните покрития не зависи от разтворителя, а от съставките участващи в полимеризацията след изсъхване на съответния разтворител - било вода, било друго и на подготовката и здравината на основата. Обикновено МДФ-а не е много водоустойчив , попива вода и се раздува, и аз не бих го лакирал с водорастворим лак.

На всеки лак пише на каква среда колко е устойчив.
Става с водоразтворима и съм го правил. От първата ръка МДФ'ът настръхва, но след шкурка, при втората ръка всичко си е ОК.
Правил съм го върху плътни фрезовани мебелни вратички от МДФ, на които се беше разлепил ламината. Свалих го и с водоразтворима боя нанасяна с валяче с къс косъм, резултата беше по добър от оригинала.
Тук обаче се канят да го подгряват отблизо.....?
brum - майстор
Това че ще го подгряват от близо не се решава с различна боя. Ако е толкова близо врата се слага една изолация и се приключва.
нед авг 06, 2023 12:34 pmbrum написа:
Това че ще го подгряват от близо не се решава с различна боя. Ако е толкова близо врата се слага една изолация и се приключва.
Къде?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед авг 06, 2023 12:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед авг 06, 2023 12:34 pmbrum написа:
Къде?
Параван
нед авг 06, 2023 2:49 pmn_a написа:

Параван
Ооо, нещо дизайнерско?!

Монтираната печка е на много по малко от метър до вратата.
Правила е кюнците червени до розетката.
30 години тая врата не мръднА.
Да бях знаел за изолации-мизолации!!!
https://photos.app.goo.gl/c5R4eSv6sGYVo9w87

Прикачен файл

DSC_0059.JPG
DSC_0059.JPG (34.82 KиБ) Видяна 1347 пъти

Тема "С какво да лакирам врата от MDF" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: