• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
Всичко за дърводелството
velsi - Почетен майстор
Ето ти едно примерно решение. Ако направиш две такива - отгоре и отдолу, няма мърдане. Имаше обаче един номер, навремето като си правих цнц машината го бях видял в някакъв форум. Прави се стойка за малък ъглошлайф и с него на място се шлайфа релсата като се движи ъглошлайфа по нея. Рових, но засега не намирам нищо.

Прикачен файл

6d58576ce0c7792daea0712bb6059f5d.jpg
6d58576ce0c7792daea0712bb6059f5d.jpg (7.46 KиБ) Видяна 1270 пъти
ZEDYCUS - майстор
Дали ако сложи втора подпора по ниско от първата няма да се стабилизират нещата. Фабричните не са ли така. Булхомес снимай твоята каретка по отблизо, ти нали скоро показва филмче. :partyman:

Велси ме превари, по неговата идея- вместо куха тръба по която да се плъзгат лагерите, може да се сложи калиброван квадрат(решава проблема със шлайфането). Покрай менгеметата гледах, че в Ангел Стоилов има и такива калибровани плътни профили. Решава си проблема веднага. Не са и много скъпи- калиброван прокат Ст45-40х10 -2,60лв на килограм.
griffin - майстор
velsi написа:
Ето ти едно примерно решение. Ако направиш две такива - отгоре и отдолу, няма мърдане. Имаше обаче един номер, навремето като си правих цнц машината го бях видял в някакъв форум. Прави се стойка за малък ъглошлайф и с него на място се шлайфа релсата като се движи ъглошлайфа по нея. Рових, но засега не намирам нищо.
Тука лагерите, които са отдолу ще се набият много бързо с прахоляк който ще се трамбова и ще почне цялата каретка да подскача :).
На маврудчо решението ми изглежда, че праха ще пада от горната страна на винкела и няма да се набива толкова, но шпилките няма да издържат трябва да се завари конструкция на триъгълник примерно който да ляга върху корпуса на машината към тоя триъгълник да се завари шината за водене. Някои каретки съм виждал имат и подпори, които стъпват на земята.
bulhomes2 - майстор
ZEDYCUS написа:
Дали ако сложи втора подпора по ниско от първата няма да се стабилизират нещата. Фабричните не са ли така. Булхомес снимай твоята каретка по отблизо, ти нали скоро показва филмче. :partyman:...
То на по-предната страница видеото. Моя съм го направил със втора опора долу. Купешките са със въртяща се телескопична опора. Тя иска по-голяма точност, която в условията на "направи си сам" е лесно да прецакаш.

Това на Велси прилича на горното ми захващане. Само че при мен е тръба и съм разположил лагерите през 120° (единия чифт е подвижен). А долу само се търкаля един чифт по долната тръба (въпросната опора).
mavryt4o - майстор
няма как да го направя на 2 релси варианта ми е една виждал съм оригинален циркуляр http://www.kendaltools.co.uk/shop/produ ... tisa30.htm излежда малко афиф но на живо съм работил много стабилна и точна машинка.Та идеята ми беше че и с тънък профил се държи добре та чак и плътен калиброван материал малко ми е прекалено
bulhomes2 - майстор
mavryt4o написа:
... с тези канали и плъзгачи не си е работа за големи детайли ...
Нали викаше, че ти трябва за големи детайли? Тази каретка е точно колкото канала в плота. Търси и ти, ама аз не видях нито един без опора - https://www.google.bg/search... Не можеш да избягаш от физиката и съпромата.

ПП. Видях един, ама е със сериозна основа -
Изображение
mavryt4o - майстор
Днес малко на късмет се здобих с каретка от 5 операционна якорудска машина но без гредааа.Има и други липси долните 2 екцентрикови втулки с лагери те са налични но си ги ползва на банцика не е проблем да се изработят.Та въпросът ми някой има ли такава машина като гледам държачите на машината и тях ще взема са за модел който е с 2 фита който се монтират на държачите от горе и от долу виждат се двата улея .Незнам по снимката дали може да определите по лагероте долу дали е за такъв модел или с греда.Ако е за греда става сложна за изработка но ако стане само с 2 калобровани фита много ще се радвам.Сега с закъснение пиша разгледах няма такова чудо дето си го мислих :?

Прикачен файл

Photo0007.jpg

Прикачен файл

Photo0010.jpg
kendal - специалист
Това е профила на гредата само където е по нов модел.

Прикачен файл

fc400s3.jpg
fc400s3.jpg (26.41 KиБ) Видяна 1041 пъти
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25

Тема "Циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: