• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 68
Всичко за дърводелството
colyo - специалист
Браво, страхотен напредък. Изпреварил си ме в изпълнението.
Тани, за какво са всичките тези види, завити от долната страна на плота?
brum - майстор
Може би за да не се отлепя МДФ-а при стягане :) . Май минават точно около каналите. Ако е за това - добра идея е и да го импрегнираш. Малко цианакрилно лепило прави чудеса. Попива много добре и вкоравява в дълбочина МДФ-a.
king82 - специалист
Тези Т-канали са правени с какъв Т-фрезер ли?
ZEDYCUS - майстор
С видиите заздравява Т канала. да не се отлепи МДФ-а. Много добре е станала,а и многофункционална. :partyman:

А може и да е от два листа МДФ-а, на снимката не се вижда хубаво.
Тани - модератор
Благодаря за комплиментите, но не смятам, че съм напреднал! Още доста работа иска, по нея, а както се вижда вече е започнала да се износва от работа. Приведох я в този вид за ден-два, преди повече от месец и понеже мога да я ползвам.Не съм сменил дори летвата , която сложих "временно" ,и "само" за да си отрежа МДФ-а за преградата на фрезата, а вече смених един диск на циркуляра (очаквайте снимки и обяснения в Мое ли да съм толкова прост! ) Оказа се че е доста удобно да е толкова ниска , при положение че разкроявам единствено плоскости. Ще е хубаво обаче да е поне дъска, за да мога да и направя водачи за каналите, които да я държат успоредно на диска, защото сега настройката е малко досадна и смяната на размера ми отнема 20-30 секунди !

Плота е от един лист с дебелина 25мм. Канала е фрезован в него. Винтовете са наистина за подсилване и са по-скоро "за всеки случай", защото едно разцепване/разлепване в някой ъгъл, ще доведе до повдигането му и нарушаването на равнинността на плота. Освен това, в момента плота просто е стъпил на два кухненски шкафа, които видях и свалих от стената, понеже ми се видяха бързо "временно" решение. Така плота е подложен и на усукване и огъване и се притеснявах да не поддаде. Някой ден ще му сложа и царги да го подсиля, но...някой ден :lol: Сега повече наблягам на продукцията и май неволно спазвам прословутия алгоритъм :
Работи ли-> Да -> Не го пипай -> Всичко е наред :wink:

brum какво е това лепило и как се нанася? Аз смятам, да го импрегнирам с импрегнатор за MDF , като ще импрегнирам и повърхността, за да намаля износването на плота и да подобря хлъзгането на материала... някой ден ...евентуално на този плот, а ако не ще е за следващия :lol:
brum - майстор
Цианакрилно = каноконолит. Само не съм сигурен дали второто се пише така :) .

На едно парче MDF виж кое прониква по-дълбоко и прецени. Някой импрегнатори влизат доста навътре и заздравяват забележимо. Аз ползвам един за дърво, щото влиза 3 пъти по-навътре от тоя за MDF-а. Май на masquelack беше, но точно с проба установих, че тоя за дърво е забележимо по-добър.
Тани - модератор
Не знам как установяваш кой колко дълбоко попива, но този който ползвам аз се нанася 3 пъти през около час. Първия път, колкото нанесеш- всичко попива. Понеже ми е нерентабилно да пръскам кантовете с пистолет, по тях нанасям импрегнатора с четка. На всяка вратичка отива два пъти повече импрегнатор по кантовете, отколкото върху площта на вратата, въпреки, че площта на кантовете е десетки пъти по-малка! Така, че явно проблема е в импрегнатора който ползваш. Моя е двукомпонентен полиуретанов и се разрежда с 40% разредител. Сместа става доста рядка и попива много добре.
lavka86 - специалист
Здравейте колеги,
EDI, механизма е лек, само алуминиевата плоча тежи. Имаше си и ел. двигател, но той отива за друго.
Griffin, тази кутия с контактор е за безопасност, както е написал колегата Тани. Виждал съм как се включват машини след спиране и пускане на тока и беше страшно. Тогава не бях запознат с това безопасно включване и чак в института разпитах подробно и научих това включване. Това беше първото което направих за фрезата. А сега с разклонител, включвам до три машини и съм спокоен.
brum - майстор
Тани написа:
Моя е двукомпонентен полиуретанов и се разрежда с 40% разредител. Сместа става доста рядка и попива много добре.
То и моят е такъв :) . Ама тоя за дърво попива повече от тоя за МДФ. Проверката - режеш след това и гледаш до къде е влезнал :) . По страниците попива повече, да. Ама т'ва е заради някаква особенност в структурата на МДФ-а. Уж е хомогенна, пък не е баш така.

А, да. Щом имаш импрегнатор не се занимавай с цианакрилното лепило. Импрегнатора дава по-добри резултати.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 68

Тема "Маса за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: