• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 165
Всичко за дърводелството
nautilus33 - майстор
Трябва ми съвет- изработих една купа от сурова череша. Но в нета четох, че е добре да се свари за няколко минути в солена вода, за да не се напука. Вярно ли е, или да си я оставя така? Понеже вчера издялках една чаша, и на сутринта вече беше тръгнала да се цепи сериозно.
wanderer - специалист
Аз съм варил клен в солена вода. Няколко часа. Категорично изсъхна по бързо, и не ми пукна изобщо, но става въпрос за заготовка, а не за готово изделие при това купа. Не съм рабптил с череша но се опасявам, че в твоя случай спукването е неминуемо.
nautilus33 - майстор
Значи няма сисъл да се занимавам да варя тогава. Понеже в ютюб гледах как варят готови чаши, т.нар. кукса, която беше готова и преди да я имрегнират, я вариха в солена вода.
wanderer - специалист
Не пречи да опиташ. За справка копанарите като правят лъжици и корита от сурова върба нито го варят, нито омасляват. Явно си зависи от материала, от времето кога е "бран" и редица други фактори.
nautilus33 - майстор
Лошото е, че в момента нямам възможност да го варя няколко часа. Най-много половин час. А утре вече ще е късно.
nikolson - майстор
Тенджера под налягане?
nautilus33 - майстор
Имам под ръка, но колко време да варя в нея?
manobg - специалист
Преди малко направих едно откритие. Имах една тръба за тоалетно казанче, от онези които са свити на 90 градуса и откъм казанчето са по-дебели, а откъм тоалетната чиния са по-тънки. Тънката част пасна идеално в отвора за фрезата, а от другата страна края на прахосмукачката влиза перфектно.

https://photos.app.goo.gl/vS9EVAHgmqYUrXgz2
wanderer - специалист
nautilus33 написа:
Имам под ръка, но колко време да варя в нея?
  • не виждам каво ще спечелиш с нея, освен, че можеш да я оставяш безконтролно за по дълъг период от време. идеята на този тип варене е да ври продължително, за да има възможност влагата от дървото да се придвижи към по солената вода. ако си правил барбекю, и си осолил доволно пържолите, при печенето солта издърпва водата от месото, и накрая месото е станало на кочан. подобен е и принципа с дървото. имах един материал на руски но за съжаления съм го затрил. руснаците правят тази манипулация на брезовите тумори, дори ги варят дву и трикратно през определен период от време.
  • п.с. - поразтърсих се в нета - ето това например:
http://rezbaderevo.ru/bystraya-i-kaches ... -usloviyah
manobg - специалист
Нещо интересно, на което попаднах вчера. Надявам се да хареса на тези, които не са го гледали.
https://www.youtube.com/watch?v=OYHrDZAtW_s
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: