Всичко за дърводелството
alata_69 - специалист
приятелю само от факта че си го направил на дърва за огрев си пролича
че никой не те е направил на маймуна.
не мога да разбера дали хорската лакомия или простотия са виновни за съсипването на много качествени матеряли и др. неща

наистина ореха е много скъп матерял но....
1. трябва да е изсъхнал
2. трябва да е разбичен на подходящ размер
3. и трябва да има дълвина на талпите(едно от най-важните условия)

за пример:
орехови талпи 5.5-250-300 см. с 11% влажност на матеряла струва 1100-1200 лв. кубик

същия матерял на 400см. цена 3500-3800лв. кубик
същия матерял на 500см . цена4000-4200лв. кубик

аз понякога изкупувам оехови трупи на 350-380лв. кубик
(говоря за туку що отрязани)
MamaMy - майстор
Да, прав си. Никой не ме направи на маймуна, а много искаха. Предпочетох да се направя сам. Яд ме е за хубавия материал, но нямах никаква възможност да го съхраня или обработя. Щеше да се разсипе съвсем на открито под дъжда и в калта. Дори кората нямаше как да се обели.
мирославмладенов написа:
а колко беше дебел?
Иначе 55 см. диаметър.
ZEDYCUS - майстор
MamaMy
МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2010 6:29 pm Заглавие:
Да, прав си. Никой не ме направи на маймуна, а много искаха. Предпочетох да се направя сам. Яд ме е за хубавия материал, но нямах никаква възможност да го съхраня или обработя. Щеше да се разсипе съвсем на открито под дъжда и в калта. Дори кората нямаше как да се обели.
Аз пък знаех, че орехът трябва да съхне с кората поне две години, в Смолянския край до моето село ги държат така на открито поне две години на трупи и чак тогава ги разбичват. И прибират на завет да съхнат. :?
Transporterr - специалист
чета тука че за да отсечеш орех трябвло разрешение, щели да не натопят и да има неприятност, било защитено.Някой знае ли реално какъв е случая, и защо да не може да си го кастриш или отсечеш?
Изключвам това с прикладите по време на война... :lol:
alata_69 - специалист
ореха е защитено дърво затова не може да се сече
за сушенето не 2 а една година за да мойе да дръпне йода от кората
ако го оставиш 2 години не можеш да се отървеш от дървоядите
а и по добре е да седи на сянка за да не се сцепи така му се вдига и цената(много е важно не колко орех си отрязал а как си го съхранил)
350 лв са си добра цена за това дърво,от трупа си изкарал по малко от пространствен кубик цепеници,а можеше да си купиш 6 кубика с тези пари,и то без да слагаш бъхтенето... :? ..както и да го смятам,маи сам си се направил на маимуна,поне по моето скромно мнение,без да се засягаш...
MamaMy - майстор
Нали това написах и аз. Сам се направих на маймуна :-D . Тази цена беше най-добрата която ми дадоха и беше ако и закарам дървото на място в гр. Троян. Аз ако можех да го преместя или още по-добре да го карам, щях да го закарам до гатера в съседното (село 15 км). Него го държи приятел който беше ми обещал да свършим работа.
За 100 км камион и кран + хора който да го преместят на подходящо място за товарене трябваше да похарча повече отколкото струва дървото.
Основните оферти на място бяха от 75 до 100 лв за цялото дърво. Сами преценете дали не е подигравка. За кубик дърва за огрев същите хора ми искаха 55 лв. :? . До тук става дума само за дънера. От целия орех извадих около 3 кубика цепеници. А имаше 3 основни клона сериозно дебели. Общата височина беше около 12-13 метра.
boltik - специалист
Соло,аз така те виждам за напред :lol:

Изображение

Изображение
vlax - майстор
Някой знае ли в момента каква е изкупната цена на ореха?
hidrazin - майстор
alata_69 написа:
ореха е защитено дърво затова не може да се сече
за сушенето не 2 а една година за да мойе да дръпне йода от кората...
Ами не знам ама гледам са писали че съдържа йод което не е вярно. По-точно съдържа ама в много малки количества. Примерно фъстъците съдържат много повече йод от ореха. Това е една от големите заблуди. Няма как да има йод в ореха защото го няма в почвата. :-D
:partyman:

Тема "Орех. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: