• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за дърводелството
torbalan - Дървен философ
И аз така знам.
valyodalgia - напреднал
EDI написа:
ТОП ОЙЛ допуска досег с храна, то е за плотове и дъски.
Благодаря, а ако я направя от орех с размери 30/25/2,5 см дали ще се нацепи или изметне. И за финиш кое е по добро да ползвам ленено масло или ТОП ОЙЛ.
Не съм ползвал ленено. Казвали са ми, че не мирише.

Топойла има една не особено приятна миризма първите няколко дни...
EDI - майстор
Дали ще се изметне и сцепи, зависи от доста неща - и от изработката и от последващата поддръжка.При слепването, годишните кръгове на парчетата трябва да се разминават.Да се ползва лепило от D3 нагоре.Хубаво е лепилото да е одобрено за контакт с храни, макар според мен да не е болка за умирачка, като се има предвид малката дебелина на лепилния шев.За съответния размер дъска трябва и дебелината да е подходяща.В твоя случай, с оглед ширината и дължината, окончателни 25 мм изглеждат добре, но за по-сигурно я направи 28-30 мм, хем ще е по-стабилна.Добре е да има отдолу крачета, да не се задържа влага.Какъв вид ще е дъската, надлъжни или напречни парчета.Работил съм с варено ленено масло, нещата стават много добре, но по-евтино ще ти дойде течния парафин и восъка.Добре е дъската след ползване да се измие и да се остави да съхне.На няколко месеца се дезинфекцира и се промазва и от двете страни, като не се забравят и бордовете.
Lisko - майстор
Като стана дума за крачета, по-напред в темата някой беше писал за гумени такива. Няма ли да е по-елегантно ако са коркови - от тапа ?
EDI - майстор
Корковите няма да издържат много дълго на влагата ми се струва, пък и са по-капризни за закрепване.Корка е крехък и няма да се държи дълго около видията.Гумените са по-устойчиви и сигурно са по-евтини.Ама нищо не пречи да се потърси по-плътен корк и да се пробва.Миналата година правих една дъска за подарък и нямах гумени тапички или нещо подходящо и изрязах четири квадратчета от едни правоъгълни пети за мебели, които намерих в долапа, та и с тях стана добре. :lol: От някаква пластмаса/найлон бяха.
От доста време не съм виждал тапа от плътен корк. Обикновено ги правят от слепени дребни парченца... От този тип тапи със сигурност няма да издържи дълго...
Lisko - майстор
тогава - кръгче резнато от точилка ?
А защо са крачетата?

Три дъски ползвам в момента, като нито една от тях няма крачета...
mitko64 - майстор
Да споделя и моят опит. Аз съм фен на дъските от бяла дървесина бук, явор и ясен(ама няма такива широки заготовки), защото дъб,орех и причие пускат танини. Когато ми дойдат дървата, ги оглеждам за по- дебели, правоцепни букаци, най- добрите ги цепя за сапове, или режа на половина и цепя тангенциално на талпички около 5-6 см. Оставям ги да съхнат поне година, някои се поизметнат и спукат в краищата, но понеже са около 50 см. спуканото отпада при изрязване. Ако са много широки ги калибровам с циркуляр на около 24см, понеже абрихта ми лови до 25см. Най- опасно е рендосването, понеже са къси и широки от твърда дървесина, та ползвам лапа да ги плъзгам по плотовете. Рендосвам ги до 35- 40 мм, според зависи. Засега вече 4 години откакто си правя дъските сам, няма случаи на сцепване, има само някои леко се доизметнали, но не пречи да им тегля още една стружка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "от какво дърво се правят кухненските дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: