Всичко за дърводелството
lucky7o - помощник
Здравейте, попаднах на тази тема и така и на форума :) Има много интересни неща.

Сега съм на направата на падащо легло.
Начертал съм какво ми трябва и съм дал да ми режат плоскости.
Имам няколко въпроса.
На първо място къде бих могъл да отида (в София), за да ми направят планики (механизамът за завъртане)
Колко нютона да са амортисьорите (матрака е с размер 160х200, няма да ползвам подматрачна рамка,а ще ползвам лицето за такава)
И някаква схема ако има къде точно да ги разположа - амортисьорите.
dadko - майстор
Еми- покажи какво си начертал. Така- направо "дайте да дадем"...
lucky7o - помощник
не съм сигурен дали ще се разбере точно от "снимката"
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... 0841_n.jpg

Тъкмо може някой да каже, ако съм сбъркал някъде :)

10 см е рамката за матрака, ще я хвана направо за "лицето"
Външната рамка "кутията" ще е с дълбочина 28 см
Така както съм смятал уж ще имам по 3 см от двете страни за "механизъма"
Може и да съм объркал нещо, за първи път се захващам с подобно нещо, колко пъти все пропусках нещо... В крайна сметка може и пак да съм сбъркал някъде.
lucky7o - помощник
Дали ще е по-добре да направя на планките, които са "мъжко-женско" по едно ухо 2 см и на него да хвана амортисьорите ? Това, за да не са 4 планки, а да ползвам само 2?

Като от клипчето, което е дал колегата?
http://www.youtube.com/watch?v=W3KV-IEWcks
dadko - майстор
Може да е една планка, но ако са две- както е направил автора на темата- можеш да варираш с взаимното им месторазположение, в случай, че не се получат нещата както ги мислиш.
lucky7o - помощник
На първо питане - с какво точно да свържа двата амортисьора един за друг, някаква муфа? Под какво име да я търся?

След това ми трябва помощ за монтирането на самите амортисьори.

Пиша и размери на леглото, за да може да дадете по-конкретна информация.

Предната табла (лицето) е с размери 170х207 см
Външната горна част (таван) е 171х28 см
Страниците са - 210х28 см
Рамката за матрака е 164х201х10 см

Пантите съм ги поставил на 21.3 см от пода, в дълбочината са на 5.8 см (тук по спомен, но съм ги сложил така, че да няма разминаване на таблата със страниците при затворено положение)

Моля, ако някой може да ми даде информация за :

1* амортисьорите 2х2 (общо 4) ли трябва да са? 750 Nm са.
2* на какво разстояние да ги сложа на долната част (при матрака) и къде би трябвало да се поставят на страниците. Каква височина и на каква дълбочина?
dadko - майстор
на 1*: Амортисьорите 750 Nm са слаби според мен за това легло. За този механизъм е важна дължината на амортисьора. Тъй като е трудно да се намерят достатъчно дълги- затова се сдвояват.

на 2*: На същата страница малко по- нагоре съм дал схемичка с размери.
А с размерите, които имаш ти- драсни една скица и сложи картинка, ама не скица на разкроя, каквато си дал а на цялото легло. Така, с обяснения- е трудно да те разбере човек и надали някой ще ти отговори.
lucky7o - помощник
Проблемите не спират, вече започва да ме ядосва това легло...
Ще направя снимки и ще кача с размери...

Сега имам обаче още проблеми :)

1* имам луфт при прибрано положение на леглото, предполагам, че ще трябва да нивелирам страните, дано така се реши проблема, че може и да е от пантите... За да ги нивелирам и да останат в нивелирано положение не се сещам за друг вариант освен да ги хвана с планки в стената (страниците). Ако някой се сети за друг начин супер :)

2* тука вече имам по голям проблем :) Тъй като направих спалнята с цяло лице от пред, тоест предната част започва от горе и стига чак до земята (няма от пред крак) и сега проблема, е че когато вдигам леглото се разтварят страниците и излизат пантите една от друга (мъжко-женско)

Дайте предложение как да реша този проблем, нямам разстояние от долу за да сложа "греда" която да ги държи една към друга (двете страници)

За сега съм се замислил над варианта от вътрешната страна да сложа по една "Г" планка, която да забия в пода и от там да хвана страниците за нея и по този начин да не се "разкрачват". Но и за тук ако намеря друго решение ще е по добре, тъй като слагах ламинат, а от долу не махнах стария буков паркет и за да хвана планките ще трябва да пробивам двата паркета и чак тогава да стигна до плочата...
dadko - майстор
Да ти имам обясненията...
Може да ми е трудно да мисля рано сутрин, но два пъти го прочетох и нищо не разбрах. Който схваща за какво иде реч- да помага, аз се отказвам.
Една снимка говори повече от пороя думи с описания. И ако на картинката обозначиш кое какво- цена няма.
Ако външната рамка ти е отворено П и то е това, което се разкрачва при отваряне- не го хващай за пода с планки ами го спъни с една гредичка и това е. Макар, че сигурно имаш чело отпред, което спъва конструкцията на рамката...

Прикачен файл

Leglo_razpynka.JPG
Последна промяна от dadko на чет дек 19, 2013 9:29 am, променено общо 1 път.
iva6ki - специалист
Снимки задължително :? , ама ако не си сложил никаккъв гръб :shock:
поне от фазер нищо не правиш.Задължително се слага гръб за да пази
геометрията на рамката а много хора когато е вертикално падащо го хващат
с планка и някой дюбел за стената, да не би при по рязко отваряне да
падне цялото. Снимки :?:

p.s. Виж автора как го е направил

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (33.65 KиБ) Видяна 2862 пъти

Тема "Wall Bed по български!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: