Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Аз до сега не съм виждал лак да не блести. Ей от тоя като мина една ръка разреден на 50% след това не лъщи, но пък и не пази кой знае колко дървото. Не блестят маслата (въпреки, че не всички масла са само масла)

Това Осмо още не съм го пробвал. Само ми го хвалят, та ще взема някой ден да го пробвам.

Иначе - Danish Oil (датско масло). Променя дървото съвсем малко, почти незабележимо и не лъщи. Дори може като лак да го ползваш - примерно 2-3 ръце за да образува лек филм (стига да избърсваш добре след всяко нанасяне). Ей това е с датско масло:
Прикачен файл:
DSC_5544a_s.jpg
Аз обаче минавам първо с ленен безир защото ми харесва как потъмнява и дава дълбочина на шарката.
npelov - специалист
А бе аз съм го правил матов и със шкурка 500. Гланца по-добре се матира. А най-добре епоксидна смола/лак. Но е лесно да протриеш ръбовете. Ако нещо има много ръбове не става трика.

П.П. Това от клипа ми прилича на боя. Дали ще изглежда добре върху истинско дърво и най-важното - дали ще изглежда добре на живо. Матов или не, филма си се вижда.
griffin - майстор
Зависи от вкуса, аз не обичам боядисано дърво.
fanti55 - напреднал
Привет,колеги! Имам на вилата парапети и най-различни дървени изделия оставени на атмосферните условия! Та безиросани са после минати 2 пъти с лак (яхтен),но уви... Всяка година ги минавам и ми писна! Добре ще купя лак Дуфа,но трябва ли да шкуря детайлите преди да мажа с него?

П.П С яхтен лак са минавани общо 5-6 пъти. :rolleyes:
griffin - майстор
Трябва да изшкуриш до здраво просто, така че новият лак да има стабилна основа, ако нанесеш новия върху люспи от стария които са тръгнали да се белят и новия ще падне. Ако изделията са много на припек помисли дали не може да се преместят на шарена сянка или там където слънцето ще ги пече само половината ден.
fanti55 - напреднал
Не са цял ден на слънце! Само преди обед ги огрява и после са на сянка. Всяка година ги шкуря и минавам с яхтен лак. Ето и снимка:

Прикачен файл

file.jpg
griffin - майстор
Яхтения лак не е за тая работа, на морето на тъщата преди 7 години лакирах едни дървени пособия за биене на масло и едно старо колело от каручка. Греят се пак така само част от деня тая година ги гледах и не са мръднали за толкова време (но зимата се прибират вътре). Лака който ползвах е на оргахим водоразтворим като нанесох 4-5 ръце с пистолет, но доста разреден лак. Дървото не беше подготвяно по друг начин освен леко позабърсване.
fanti55 - напреднал
Ще купя лак и ще ги лакирам! Само да имам ходене към Кермен....
Благодаря! :partyman:
griffin - майстор
Само да добавя, ако разредиш повече първата ръка би трябвало да действа като грунд :-), аз обикновенно така правя.

Тема "Въпрос за лак за външна употреба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: