• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 23
Всичко за дърводелството
bimbaeco - майстор
Аз не мисля, че сглобката е объркана. Клиновидните сглобки държат най-силно по направлението на клина, а, доколкото разбрах от снимката, това ще е дългата страна на тезгяха. Единствено, ако бях на мястото на Миро, щях да сложа една дибла през сглобката, за да държи и в перпендикулярното направление (без да я крия - директно през двата детайла, като изсъхне лепилото на клиновидната сглобка).
На снимката по-горе (на тезгяха) клинът е така, защото в това направление работи менгемето.
Шарколия, вече коментирахме темата с полиуретановите лепила някъде тук - много лоша идея е при хлабави сглобки да се използва полиуретаново лепило, защото, като се разпени, якостта на връзката пада драстично (https://www.youtube.com/watch?v=MUWu-N85oXM).
Sharkolia - специалист
bimbaeco написа:
Аз не мисля, че сглобката е объркана. Клиновидните сглобки държат най-силно по направлението на клина, а, доколкото разбрах от снимката, това ще е дългата страна на тезгяха. Единствено, ако бях на мястото на Миро, щях да сложа една дибла през сглобката, за да държи и в перпендикулярното направление (без да я крия - директно през двата детайла, като изсъхне лепилото на клиновидната сглобка).
На снимката по-горе (на тезгяха) клинът е така, защото в това направление работи менгемето.
Шарколия, вече коментирахме темата с полиуретановите лепила някъде тук - много лоша идея е при хлабави сглобки да се използва полиуретаново лепило, защото, като се разпени, якостта на връзката пада драстично (https://www.youtube.com/watch?v=MUWu-N85oXM).
Може и да си прав ,аз мислих от гледна точка на уплатнение на хлабавината ,все пак не говорим за цепнатина от 5 мм. най-вероятно няма да има и цял милиметър такава цепнатина. Говорим за сглобка ,а не за две летви залепени една за друга.
От друга страна и аз не съм привържаник на тези лепила ,обаче ако трябва да съм честен до край след нова година в нашата фирма дойде една 16 годишна яхта за подмяна на някои интериорни части. Та тази яхта в голямата си част мебелите бяха лепени на полиуретаново лепило ,на места липсваха квито и да е сглобки.И трябва да ви кажа момчета и момичета ,че демотаж на такива елементи ми се видя толкова тежка задача ,че на моменти се молех да отпочина на някоя каменоломна :) Разбира се полиуретановите лепила са една камара видове ,в нашата фирма ние пък от своя страна ползваме някво супер смешно полиуретанче дето го разлепвам с ръце. А холандците са използвали някъв вид ,който смело мога да наредя до най-добре държащите лепила ,които съм виждал.
Затова съм и леко скептичен към експериментите на тва канадско момче.При него експериметът започва и свършва с идеята да се покаже ,че не стават.
И въпреки изразените ми впечатления от въпросната яхта ще кажа в заключение ,че предпочитам ракола пред полиуретаните.
griffin - майстор
какво е ракола?
Sharkolia - специалист
griffin написа:
какво е ракола?
Дърводелско лепило жълтеникаво едно такова. Подобно до някогашното Ц200.Ракол/Rakoll е фирмено име.Не знам химическата му формула иначе бих ти я казал. :lol:

поливинилацетатни* :-D
griffin - майстор
едно време са лепели доколкото знам с туткал, костното лепило. ц200 и стандартното лепило в момента е PVA за това попитах че ми стана чудно
miro-penchev - специалист
Да видим и аз какво разбрах за сглобката :) - това на снимката са двата крака и свързващите ги греди по тясната страна на масата, перпендикулярно на дължината на масата (която мисля да е около 190, а краката ще са раздалечени на около 140 по дължина), просто крака на масата е легнал. Тук слагам и снимка в изправено положение.
Избрах си такава сглобка заради трапеца, който (поне по моите разсъждения :) ) с този захват върху хоризонталната греда ще спира клатене по дължината на масата, тъй като си мисля че основно ще я натоварвам по дължината и евентуално по диагонал, когато рендосвам. Но всъщност и на гредата, която ще свързва краката по дължина на масата мисля да направя същата сглобка, така че би трябвало в двете посоки и по диагонал на масата тази сглобка да е по-добре от перпендикулярни разрези, че не съм запознат с терминологията все още :)
bimbaeco написа:
Единствено, ако бях на мястото на Миро, щях да сложа една дибла през сглобката, за да държи и в перпендикулярното направление (без да я крия - директно през двата детайла, като изсъхне лепилото на клиновидната сглобка).
Т.е. на мястото на болта, който бях показал схематично някъде в началото предлагаш да го направя с дибла? Обаче съм си купил вече каруцарски болтове и просто ми хареса идеята като визуален елемент :) - всяка сглобка на краката, общо 12, да си имат по един такъв болт. А и освен това предполагам ще помага да не се разбие сглобката при лепилото.

Прикачен файл

DSC_0369.JPG
bimbaeco - майстор
Шарколия, съгласен съм, за лодки и за детайли, които са изложени на влага, се препоръчва полиуретаново лепило, защото е водоустойчиво. Що се касае качеството, лепилото, което канадецът е използвал, е "Горила". Заедно с "Тайтбонд" това са най-използваните лепила в света. За мен Матияс е много добър и не мисля, че е субективен. Всеки си знае и си има методи, които харесва или не - на мен полиуретаните също не са ми любими. Еди ги използва и твърди, че са супер - в крайна сметка е важен само резултатът :-D .
Миро, не бях обърнал внимание, че през сглобката предвиждаш да мине болт. Така е още по-яко. Според мен тезгяхът ще стане хубав. Радвам се, че предвиждаш да рендосваш на него на ръка. Тук във форума май сме малко тия, дето използваме ръчни инструменти. По-бавно се работи с тях, ама удоволствието е несравнимо.
Sharkolia - специалист
bimbaeco написа:
Шарколия, съгласен съм, за лодки и за детайли, които са изложени на влага, се препоръчва полиуретаново лепило, защото е водоустойчиво. Що се касае качеството, лепилото, което канадецът е използвал, е "Горила". Заедно с "Тайтбонд" това са най-използваните лепила в света. За мен Матияс е много добър и не мисля, че е субективен. Всеки си знае и си има методи, които харесва или не - на мен полиуретаните също не са ми любими. Еди ги използва и твърди, че са супер - в крайна сметка е важен само резултатът :-D .
Миро, не бях обърнал внимание, че през сглобката предвиждаш да мине болт. Така е още по-яко. Според мен тезгяхът ще стане хубав. Радвам се, че предвиждаш да рендосваш на него на ръка. Тук във форума май сме малко тия, дето използваме ръчни инструменти. По-бавно се работи с тях, ама удоволствието е несравнимо.
Без да звучи като заяждане приятелю ала кой ти каза ,че горила и тайтбонд са най-използваните лепила в света? :-D Аз тези лепила ги видях и чух единствено от американците,а вече доста години се занимавам с дърводелство. :-D
miro-penchev - специалист
bimbaeco написа:
Мисля всичко което мога - да си го правя с ръчни инструменти, все пак нито планирам за печеля от това, нито да гоня някаква норма :) - въпрос на приятно занимание.
Най-много някоя оберфреза да си купя след време.
Тезгяха го почнах от нерендосан материал, първите няколко греди ги рендосвах на една стара маса, но все пак е правена за хранене, не за рендосване и скоро започна да се клати заплашително, че си нагласих едни бетонени блокчета вместо магарета, където рендосах материала и се снабдих с леснозапалими разпалки за цялата зима :) Сигурно с машини щеше да стане по-добре, но все пак - това си е за мен и не гоня топ качество, въпреки че мисля добре се получава засега :-D
И вече разбрах защо навсякъде казват да не се взема материал с много чепове, а аз така им се радвах като си купувах материала, заради фасона, който придават, обаче рендосването... :rolleyes:
Sharkolia - специалист
Миро,добре става . Предполагам от някъде си гледал кое как. Трябвало е да погледнеш снимки на някогашните тезгяхи, там краката са сглобени на обратно от това което ти имаш като сглобка. Ако това което ни показваш на снимката всъщност е ориантацията на рамката на краката горе/долу. Изображение
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 23

Тема "DIY: Работна маса/дърводелски тезгях" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: