• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко за дърводелството
big_death - специалист
Снимай сега да вземем и патента за подвижния линеал на банцига :-D
bulhomes2 - майстор
Ама аз не мисля да правя масата от масив. От него правя краката и чарколаците около механизмите. Почти всичките ми съседи са дърводелци, покрай основната ми дейност (реклама) познавам всички мебелопроизводители по нашия край. И те си казват, че от масив няма да стане добра. Колкото и да бил сушен и парен материала все щял да се изметне един ден. Трупите са ми метровки от дърва за огрев. Не мога по-дълги, че ми е малка работилничката.
Илчо Илиев - майстор
Не знам Приятелю, ние правихме доста маси, като последно правихме разтегателни маси без удебелители, които все пак държат плота да не се измята..
Материала не беше най-добре изсъхнал,но пак имаше 8-10 влажност,а и разтегателната е по-уязвима на усуквания,но специалистите казаха,че няма да има проблеми..
Тая маса като я гледам е доста стабилно направена, царгите ще държат плота и ме съмнява да се усуче...
Абе ти ако имаш мерак, вземи си налети плотчета и се пробвай да я направиш от масив, в крайна сметка не губиш нищо, тъкмо ще си пробваш възможностите..
Иначе , щом ти е на метър м'атряла, бичиш, мажеш краищата с боя или парафин,нареждаш на проветриво и сенчесто място,като между талпите слагаш летвички 2см и се молиш да не се нацепи ...
Моят съвет е да набичиш материала на талпи,а не на дъски, по-малко се измята и цепи,а като изсъхне, прави го на каквото ти трябва...
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Илчо Илиев написа:
... бичиш, мажеш краищата с боя или парафин,нареждаш на проветриво и сенчесто място,като между талпите слагаш летвички 2см и се молиш да не се нацепи ...
Моят съвет е да набичиш материала на талпи,а не на дъски, по-малко се измята и цепи,а като изсъхне, прави го на каквото ти трябва...
Нали и аз това казах по-рано. Пропуснал си "да се стегнат или затиснат добре" :partyman:
bulhomes2 написа:
...да ги избича и да ги парафинирам в краищата, па нека си седят. За година съхне сантиметър. Демек ако ги бича на 4 см за 2 години трябва да изсъхнат.
Но и търговците на дърва за огрев и дърводелците твърдят, че трудно се изкарвал качествен материал от дърва за огрев.
Илчо Илиев - майстор
bulhomes2 написа:
Нали и аз това казах по-рано. Пропуснал си "да се стегнат или затиснат добре" :partyman:

Но и търговците на дърва за огрев и дърводелците твърдят, че трудно се изкарвал качествен материал от дърва за огрев.[/quote]
Е,нали не си мислиш,че всичко това го пиша само за теб, има хора, които са невидими, те само четат защото не смеят да питат за да не ги освирка някой ''специалист'', иначе аз за теб ми е ясно, има толкова цехчета за дърводобив и поне имаш 101 познати, които биха ти разкрили всички ''тайни'' в тази област, а тук питаш просто за спорта,но аз се радвам за това, има причина да кажа това, което знам, белким съм в полза на някой незнаещ,но имащ мерак да прави нещо...
Бъди жив и здрав!
mitko64 - майстор
Моят материал беше отличен, без чепове, около 35-40 см D, с леко усукване по дължина. Най- правослойните кленове ги нацепих за дръжки, изкарах 12 броя. Направо съсипия с това рязане на 1м. Навремето когато сам си добивах дървата, най - добрите дъбови трупи ги кроях на 190см., слагахме ги на най- долния ред на виетнамката, та горският като бие марката, да не види, че превозвам трупи.
bulhomes2 - майстор
Клипчето го правих от няколко клипа, та някои неща ги повтарям. Гледам, че и на едно място вместо шина викам лента. Изпълнението ми е доста слабичко, но като за втори път е по-добре от първия. Ако ми се наложи да бича наистина - ще мъча да го правя по-стабилно. Принципа споделям.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lXRpBBTR1yk[/youtube]
Илчо Илиев - майстор
:2thumbs:

Моите поздравления за каретката!!!
ZEDYCUS - майстор
=D> Много стабилно работи банцига. Добра идея, някой ден може да пробвам.
Нали не си я пуснал за патентоване заедно с масите , да не ми тропнат униформените по вратата. :-D
Георги Иванов(алцек) - специалист
bulhomes2 много добре ти работи машината,много хитро решение за каретката.Аз имах идея за нещо подобно ,даже с винт и да подавам равномерно материала,бях се замислил и с ел. двигателче с редуктор ,но така си остана идеята.Наистина е много гадно когато не достига място. Като гледам си готов и фурнир да вадиш.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Маса от дърва за горене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: