Всичко за дърводелството
MamaMy - майстор
пон сеп 16, 2024 6:55 amn_a написа:
Епични сте! И много пиете... това е ларва, бре!
Eeeх, магнетрон...
Това кака е много устойчива ларва която ако не си забравила вече доуглозгва един ръчно изработен скрин. Ако не решиш скоро да си го прибереш след няколко месеца ще ти го смета с метлата в едно чувалче. :lol:
пон сеп 16, 2024 1:13 pmMamaMy написа:
Eeeх, магнетрон...
Това кака е много устойчива ларва която ако не си забравила вече доуглозгва един ръчно изработен скрин. Ако не решиш скоро да си го прибереш след няколко месеца ще ти го смета с метлата в едно чувалче. :lol:
Пеесе години слушам гризуните. Повече от пеесе.
Мебелите още са годни. Друг е въпросът, че не се ползват.
Утре да ги смета, не е загуба.
Никой не си е губил времето да се занимава с тях (дървоядите), та и за това не е генерирана загуба.
Ако ми се доще да снимам, може да кача някоя снимка на дървении от покрив, които са доста наядени, но все още функционални, въпреки стотината си години.

https://photos.app.goo.gl/UdjpyHQsZbcCDKFL6

Тридесет плюс години го ползвам. След колко ще го смета?!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон сеп 16, 2024 1:19 pmТрифон П.Трифонов написа:

Моя скрин, дето ми го пази мамата, е наистина твърде наяден
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
... Ако не решиш скоро да си го прибереш след няколко месеца ще ти го смета с метлата в едно чувалче. :lol:
Дръж го, идвам!
Скоро
Ал_ - специалист
нед сеп 15, 2024 8:39 pmMamaMy написа:
С една спринцовка в дупките се наливаше всичко. От домашен алкохол….
Тук ви е била грешката - след като сте ги приучили на домашната пукница, всичко останало им се е видяло като лек аперитив преди хранене. А след аперитива - мезене на корем :-D
Огънят е подходящ за изтребване - има маса, има дървояд :-D може да се пробва и друго - разпробиват се отвори с тънко свредло и се тъпчат с фини метални стружки, хапват ги гадовете, и после с мощен магнит ги издърпваш през каналите, които са издълбали.
Съвсем безвреден метод е и използване на дървоядоеди, но не го препоръчвам, че много менте на пазара. Аз така се прецаках с три кутии калинки, които купих, за да ме отърват от листни въшки. Оказаха се генномодифицирани калинки вегани, които си хапваха от розите ведно с въшките.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон сеп 16, 2024 8:39 pmАл_ написа:
нед сеп 15, 2024 8:39 pmMamaMy написа:
С една спринцовка в дупките
Съвсем безвреден метод е и...
Не е баш така то... хващаш го, със сламка гъделичкаш коремчето и като зине да се смее, с лъжичка сипваш ддт... от запасите на тати...
Мизълтат ми бе, че ларвата си има време за порас'ване и ако не допускаш ново снасяне...
pif4o - специалист
пон сеп 16, 2024 1:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
Eeeх, магнетрон...
Пеесе години слушам гризуните. Повече от пеесе.
Мебелите още са годни. Друг е въпросът, че не се ползват.
Утре да ги смета, не е загуба.
Никой не си е губил времето да се занимава с тях (дървоядите), та и за това не е генерирана загуба.
Ако ми се доще да снимам, може да кача някоя снимка на дървении от покрив, които са доста наядени, но все още функционални, въпреки стотината си години.

https://photos.app.goo.gl/UdjpyHQsZbcCDKFL6

Разбрах, значи викаш да си гледам кефа и ич да не се занимавам с тях, ще ме надживеят и мен и децата и внуците :)
пон сеп 16, 2024 9:17 pmpif4o написа:
Разбрах, значи викаш да си гледам кефа и ич да не се занимавам с тях, ще ме надживеят и мен и децата и внуците :)
Неее. Просто споделям как сме се отнасяли с тези същества у нас, както и последствията от дейността им върху нашата дървения.
При нас нищо фатално не се е случило, поне от как се помня и докато съм още с акъла си.
Ако ми се мерне нещо дървено от стария покрив ще покажа и него така, че да се види годно ли е все още да подпира нещо или само за печката.
На тавана няма да се качвам, въпреки че 90% от стария работи етаж по нагоре.
ivanovbg - майстор
При мен едно/ няколко, не зная колко са били се бяха загнездили в черчевето на прозореца на едната спалня. Понеже беше за гости го хванах че е там сигурно година по късно. Чегърташе от време на време и се чуваше. Като се приближавах до прозореца и спираше. Установих в кое черчеве беше - външното. Изгладих го с ютията на 60⁰ като я задържах по няколко минути на всяко място. Умря гадината или гадините. Даже и лака не се повреди.
mavryt4o - майстор
С бохемита съм си правил опит със заразена с дебелина 10 сантиметра дървесина НО след пръскачката завих за ден с найлон. Обясниха ми тогава че имал някаква газова фаза при първоначалното си действие. След като махнах найлона каквото могло излезнало и умряло. Нацепих дървесината после и в дълбочина пак смърт на 100 процента. Но също ми обясниха че отравя дървесината за десетки години и каквото отхапе от напоената част умира и НЕ е приложим за места обитавани от хора. За моите нужди прилагам метода с пропарване и съм си сигурен. За този микровълновия уред не съм се интересувал.
Извинявам се че не помогнах много с коментара си конкретно по темата но споделям скромния си опит.
Има професионални биоцидни димки но за тях трябва да се пита професионалист. Аз опитах да си правя но не успях да уморя баш големите ларви.

Тема "С какво да третирам греди нападнати от дървояди." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: