Всичко за дърводелството
Djack - специалист
Ако тия 30 кг. са разпределени по рафта под формата на буркани примерно - няма да мръдне!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср ное 06, 2024 8:10 pmP88-Verona написа:
Никога не съм ползвал ОСБ полоскости, според запознатите от Вас, ОСБ 11 мм дебелина и размери 100см Х 50см ще издържили натоварване от 30 кг?
Ще се счупи ли, ще има голямо/малко провисване или всичко ще е наред? Не знам какво да очаквам. Ако посредата се постави Ф8 арматура добре ли ще бъде?
11мм провисва и без натоварване
22 е устойчивото
brum - майстор
Вземи си шперплат. И да е мааалко по-дебел от 11мм. ОСБ-то се слави с ниска цена и не се слави като здрав материал.

Ако толкова държиш на ОСБ - действай като сглобяемите стелажите - подпри го по цялата периферия.
nikolson - майстор
11 мм е едно няма нищо. 100х50 с 30 кг - задължително укрепване.
kozl - майстор
Аз па купих готов стелаж, широк 60 см с рафтове от поцинкована арматурна мрежа.
Обаче мисля да добавя OSB 9мм отгоре, защото по мрежата не се получава пързалянето, а куфарите с инсрументо станана тежки и трудно ги вмъквам и измъквам :sad:
Та армировката държи тежко, но в мрежата е доста сгъстена. Диаметъра без да го меря ми прилича на към 5мм.
P88-Verona - специалист
Разбрах.
Иначе се спрях на ОСБ понеже си мислех, че е най-евтино, макар, че като ви чета, ще ми струва повечко.
Имам много неща за подреждане, но не са тежки, разбира се и буркани има. :-D
Стелажът е Д4,8 х В2,4 на три реда, а разстоянието между конзолите е 1м. Снимката не се получи, много добре, но дава представа.
Прикачен файл:
стелаж.jpg
Делян - специалист
Аз за рафтовете в мазата използвах отпадъчните парчета от строителните хипермаркети 18 мм по 1-2 лв парчето. Вече 4-5 години няма провисване, а са натоварени здраво с буркани и инструменти.

Прикачен файл

16-stelaji.jpg
stefanjor - специалист
чет ное 07, 2024 10:19 amP88-Verona написа:
Иначе се спрях на ОСБ понеже си мислех, че е най-евтино...
Ако разкостиш някое по- ново пале дъските няма ли да ти свършат работа?
Хем по- еФтино, хем по- здраво.
brum - майстор
чет ное 07, 2024 10:19 amP88-Verona написа:
Разбрах.
Иначе се спрях на ОСБ понеже си мислех, че е най-евтино, макар, че като ви чета, ще ми струва повечко.
Имам много неща за подреждане, но не са тежки, разбира се и буркани има. :-D
Стелажът е Д4,8 х В2,4 на три реда, а разстоянието между конзолите е 1м. Снимката не се получи, много добре, но дава представа.

стелаж.jpg

Вземи си един кофражен шперплат и го нарежи за стелажи. Аз така направих.

И късно е, ама тия Г-та е по-добре да са триъгълници. Или поне да има един откос до някъде, че да не се падне целият товар на заварката.
nikolson - майстор
Тоя стелаж как е хванат за стената? :?

Тема "Материал за рафтове на етажерка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: