• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 47
Всичко за дърводелството
Bradley - специалист
полирането на задната страна/ обирането на мустака/косъма го прави като поставя тънка метална линия в единия край на камъка и работи по ножа в другия край на камъка - така се получава отколонение от градус/два и се работи само по тънка ивица в началото на ножа без да е нужно полирането на цялата задна страна или поне първите 2/3 сантиметра от нея...
Hplane - специалист
Аха.Схванах , мерси.
Bradley - специалист
купих си от продавалника едно G12-116 block plane-че /не че са нещо особено - склонен съм да се съглася с всеобщото определение junk/ - колкото да има с какво да се занимавам :-D

Има ли интерес сред съфорумците към клипове относно свежаването на пущината и заточването на iron-a или да не се занимавам?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

в момента ножът кисне в оцетец - утре го чака полиране и заточване

- тялото е шлайфано в прогресия 60-180 - мрежеста силициев карбид за сваляне на гняста и после 150-300 водна - от сега си казвам че ренде за 15 лъва няма да търгна да си играя да го изравнявам идеално - :weedman:
bimbaeco - майстор
Не го подценявай, добро е рендето. На по-скъпите отстъпва само по това, че настройката на ножа му е по-пипкава. Ако го наостриш добре, ще ти служи добре. Не забравяй, рендето е само приспособление, което държи длето. :-D
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=w2fPIZytaJo

Кратко клипче...

за процедурата обясних по-горе...

основата е гранитна плоч-ка, ползвам и стъкло - вършат еднакво добра работа - щом си подравнявам камъните на тях, стават и за рендета :-D

като цяло приятен и лесен процес - малко дас е раздвижи човек, да изпие една две бирички по време на задачката ама жената да не е вкъщи - бая ръжда и матрЯл от рендето падна и нали мразя да шкуря на сухо - като изби една ми ти хубава ръжда из цялата мивка - айде след подравняването и едно хубаво почистване - :finga:
Bradley - специалист
резултатът от днешното заточване на ножа...

Изображение
Изображение
Изображение

- да знам че не е перфектен, но моля имайте предвид, че все пак заточвам на ръка...
npelov - специалист
Отдавна ми се ще да си взема по-хубаво ръчно ренде, с лесна настройка на ножа - по време на работа да може бързо да се коригира дълбочината на рязане. И понеже четох малко от форума разбрах, че трудно се намира ново ренде, което да е качествено, пък и да се намери често цената му е голяма.

В момента имам две рендета - дървено и метално. дървеното има прекалено голям отвор и острието е леко под ъгъл (и не е успоредно с ... а де, chip breaker на български...). Металното трудно се настройва, но главния му проблем е (според мен де, може и да бъркам), че това дето чупи стружката е на 6-8 мм от острието и не може да отиде по-надолу. Със зор го настройвам да рендосва добре чам, но до сега не съм успявал друго. Бука само го кълца. А и металното също има голям отвор.

Та търся си едно No 4 и едно малко - block plane или там както му викат, дето е с остър ъгъл на ножа. В момента ако се наложи да рендосвам някоя издатина ползвам длето.

А и другото да питам с какво лепите шкурката за стъкло/мрамор и др. такива? Аз я залепих за ПДЧ, но то се поду от влагата.
Bradley - специалист
вчера се продаде едно станли номер 4 1/2 за 75 лева в olx - така че там трябва да се следи - в момента има едно индисйко станли - anant за 90 лъва ама може да се опита да се пазари човек...

останалото е дебнене какво ще изпадне

ей аз в събота скочих до софийския битак и за 2 часа обикаляне едно читаво длето не видях камо ли ренде :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
npelov - специалист
по какво познаваш читавите длета?
griffin - майстор
Може да пробваш да драскаш по стъклена бутилка :) с някой от острите ръбове на длетото. Гледах един руснак така тестваше ножове. Доколкото си спомням над 4 драскотини върху бутилката е добре, ако са по малко е много мека. При мене китайските-китайски длета или нищо не правят на бутилката или я драсват по веднъж. Малко по скъпите 3-4, имам само едно което прави 5 драскотини, но то е от времето на дядо ми ако съдя по състоянието и изработката му :). Колкото и да звучи ненаучно при мене тая скала работи :).
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 47

Тема "Заточване на рендета ,,Гладик,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: