полирането на задната страна/ обирането на мустака/косъма го прави като поставя тънка метална линия в единия край на камъка и работи по ножа в другия край на камъка - така се получава отколонение от градус/два и се работи само по тънка ивица в началото на ножа без да е нужно полирането на цялата задна страна или поне първите 2/3 сантиметра от нея...
Всичко за дърводелството
Bradley
- специалист
470 мнения в "Заточване на рендета ,,Гладик,,"
Bradley
- специалист
купих си от продавалника едно G12-116 block plane-че /не че са нещо особено - склонен съм да се съглася с всеобщото определение junk/ - колкото да има с какво да се занимавам
Има ли интерес сред съфорумците към клипове относно свежаването на пущината и заточването на iron-a или да не се занимавам?

в момента ножът кисне в оцетец - утре го чака полиране и заточване
- тялото е шлайфано в прогресия 60-180 - мрежеста силициев карбид за сваляне на гняста и после 150-300 водна - от сега си казвам че ренде за 15 лъва няма да търгна да си играя да го изравнявам идеално -

Има ли интерес сред съфорумците към клипове относно свежаването на пущината и заточването на iron-a или да не се занимавам?

в момента ножът кисне в оцетец - утре го чака полиране и заточване
- тялото е шлайфано в прогресия 60-180 - мрежеста силициев карбид за сваляне на гняста и после 150-300 водна - от сега си казвам че ренде за 15 лъва няма да търгна да си играя да го изравнявам идеално -

Bradley
- специалист
https://www.youtube.com/watch?v=w2fPIZytaJo
Кратко клипче...
за процедурата обясних по-горе...
основата е гранитна плоч-ка, ползвам и стъкло - вършат еднакво добра работа - щом си подравнявам камъните на тях, стават и за рендета
като цяло приятен и лесен процес - малко дас е раздвижи човек, да изпие една две бирички по време на задачката ама жената да не е вкъщи - бая ръжда и матрЯл от рендето падна и нали мразя да шкуря на сухо - като изби една ми ти хубава ръжда из цялата мивка - айде след подравняването и едно хубаво почистване -
Кратко клипче...
за процедурата обясних по-горе...
основата е гранитна плоч-ка, ползвам и стъкло - вършат еднакво добра работа - щом си подравнявам камъните на тях, стават и за рендета

като цяло приятен и лесен процес - малко дас е раздвижи човек, да изпие една две бирички по време на задачката ама жената да не е вкъщи - бая ръжда и матрЯл от рендето падна и нали мразя да шкуря на сухо - като изби една ми ти хубава ръжда из цялата мивка - айде след подравняването и едно хубаво почистване -

npelov
- специалист
Отдавна ми се ще да си взема по-хубаво ръчно ренде, с лесна настройка на ножа - по време на работа да може бързо да се коригира дълбочината на рязане. И понеже четох малко от форума разбрах, че трудно се намира ново ренде, което да е качествено, пък и да се намери често цената му е голяма.
В момента имам две рендета - дървено и метално. дървеното има прекалено голям отвор и острието е леко под ъгъл (и не е успоредно с ... а де, chip breaker на български...). Металното трудно се настройва, но главния му проблем е (според мен де, може и да бъркам), че това дето чупи стружката е на 6-8 мм от острието и не може да отиде по-надолу. Със зор го настройвам да рендосва добре чам, но до сега не съм успявал друго. Бука само го кълца. А и металното също има голям отвор.
Та търся си едно No 4 и едно малко - block plane или там както му викат, дето е с остър ъгъл на ножа. В момента ако се наложи да рендосвам някоя издатина ползвам длето.
А и другото да питам с какво лепите шкурката за стъкло/мрамор и др. такива? Аз я залепих за ПДЧ, но то се поду от влагата.
В момента имам две рендета - дървено и метално. дървеното има прекалено голям отвор и острието е леко под ъгъл (и не е успоредно с ... а де, chip breaker на български...). Металното трудно се настройва, но главния му проблем е (според мен де, може и да бъркам), че това дето чупи стружката е на 6-8 мм от острието и не може да отиде по-надолу. Със зор го настройвам да рендосва добре чам, но до сега не съм успявал друго. Бука само го кълца. А и металното също има голям отвор.
Та търся си едно No 4 и едно малко - block plane или там както му викат, дето е с остър ъгъл на ножа. В момента ако се наложи да рендосвам някоя издатина ползвам длето.
А и другото да питам с какво лепите шкурката за стъкло/мрамор и др. такива? Аз я залепих за ПДЧ, но то се поду от влагата.
Bradley
- специалист
вчера се продаде едно станли номер 4 1/2 за 75 лева в olx - така че там трябва да се следи - в момента има едно индисйко станли - anant за 90 лъва ама може да се опита да се пазари човек...
останалото е дебнене какво ще изпадне
ей аз в събота скочих до софийския битак и за 2 часа обикаляне едно читаво длето не видях камо ли ренде

останалото е дебнене какво ще изпадне
ей аз в събота скочих до софийския битак и за 2 часа обикаляне едно читаво длето не видях камо ли ренде

griffin
- майстор
Може да пробваш да драскаш по стъклена бутилка
с някой от острите ръбове на длетото. Гледах един руснак така тестваше ножове. Доколкото си спомням над 4 драскотини върху бутилката е добре, ако са по малко е много мека. При мене китайските-китайски длета или нищо не правят на бутилката или я драсват по веднъж. Малко по скъпите 3-4, имам само едно което прави 5 драскотини, но то е от времето на дядо ми ако съдя по състоянието и изработката му
. Колкото и да звучи ненаучно при мене тая скала работи
.

Тема "Заточване на рендета ,,Гладик,," | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература