• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 180
Всичко за дърводелството
m_markovski - специалист
griffin написа:
m_markovski написа:
Наскоро си поръчах ето това http://www.amazon.co.uk/3M-Peltor-Defen ... rds=peltor. Линкът е само за ориентир, взех го от Бъгария.
Пробвах го с абрихт и аспирация едновременно и съм възхитен от ефекта. Не съжалявам за покупката.
Добри са ако не е супер горещо, тогава ушите ти се разтичат вътре :), но не винаги човек има избор де, ако може и тапите са доста добър вариан, даже по ведно време бях гледал тапи с слушалки. Хем слушаш музика хем те изолира от външния шум :).
Пробвах го в мазето преди 2 седмици, не се чувства жега, даже няма дискомфорт. Ама за лятото знам ли...
npelov - специалист
От известно време се оглеждам за стъргалки (scraper). Докато правих часовника ми хрумна да ползвам длетото за стъргане понеже на няколко места беше трудно за рендосване, а шкурката отнемаше много време. Предполагам с добре заточена стъргалка ще е по-лесно.
Затова реших първо да питам за акъл преди да купувам. Във fine-tools.com има, но може да има и по-евтини някъде или пък някой да каже някой трик от какво да се направят (стар трион?).

Също така с какво се прави ръб? Тия "Burnishers" дето са във fine-tools.com ми се струват много скъпи за парче стомана - 30 лв. Имат ли въобще някаква грапавост или е само гладка повърхност? Дали ще свърши работа точило за нож дето е като пръчка. И без това за заточване на ножове не става.
Николай Николов - специалист
npelov написа:
От известно време се оглеждам за стъргалки (scraper). Докато правих часовника ми хрумна да ползвам длетото за стъргане понеже на няколко места беше трудно за рендосване, а шкурката отнемаше много време. Предполагам с добре заточена стъргалка ще е по-лесно.
Затова реших първо да питам за акъл преди да купувам. Във fine-tools.com има, но може да има и по-евтини някъде или пък някой да каже някой трик от какво да се направят (стар трион?).

Също така с какво се прави ръб? Тия "Burnishers" дето са във fine-tools.com ми се струват много скъпи за парче стомана - 30 лв. Имат ли въобще някаква грапавост или е само гладка повърхност? Дали ще свърши работа точило за нож дето е като пръчка. И без това за заточване на ножове не става.
Въпросната стръгалка, на български цикла я има в Ташев Галвинг http://www.tashev-galving.com/040+NRX+0 ... 0%BB%D0%B0 Точилото за ножове е точно за тази работа, но трябва да е със сравнително добро качество (повечето от комплект ножове за 15 лева не са такива, прекалено меко е). Най-лесно става като си вземеш ето тази пила http://www.tashev-galving.com/075+STL+0 ... 0%BA%D0%B0 както обяснява Матиас, трябва да е нарязана само на едната страна. Клип тук https://www.youtube.com/watch?v=YEP84sKCgF0 Вземи си няколко, тъй като е много по-лесно да имаш 5 и да ги нагласиш наведнъж, отколкото една, която да трябва да пипаш 5 пъти, тъй като много бързо се затъпява ръба, който реже.

Не знам защо линковете не работят след време, ето кодовете на артикулите от Ташев Главинг
цикла - 040 NRX 070
Пила 075 STL 006
npelov - специалист
Мерси! Знаех си, че ще даде някой акъл. Тубата ме развали - не знам българските термини.
За линковете - ползвай формата (url=http://www.tashev-galving.com/040+NRX+070)кратко описание или по-добре продукт номер - 040 NRX 070(/url) - ползвам обикновени скоби за да не се разпознае. Ето как ще изглежда същото с квадратни:

кратко описание или по-добре продукт номер - 040 NRX 070

Проблема е като в текста има прекалено дълъг низ от символи без интервал. Тогава чупи дизайна и некадърниците от phpbb са решили проблема без да помислят за линковете.

П.П. Мисля, че се чупи само ако ползваш опцията "Преглед" или редактираш, или цитираш някой. Ако постнеш без преглед, отведнъж - няма проблвем
Здравейте, тъй като не съм кой знае какъв специалист, имам нужда от мнение по следния въпрос.
Искам да закупя качествен абрихт-щрайхмус, който по възможност да не е китайски. Някой би ли ме насочил към каква марка да се ориентирам. Аз се порових в интернет, като открих някаква австрийска марка Бернардо. Дали да се доверя на тази марка или има и по-добри на пазара.
Фитилчо - майстор
Тази марка не е австрийска а Китайска и е общо взето зле положението. :)

Колегите знаят по добре, нека изкажат мнение за нея.

Какъв е бюджета?
Последна промяна от Фитилчо на пет дек 04, 2015 11:39 am, променено общо 2 пъти.
EDI - майстор
БЕРНАРДО пак е китаец, но с по-високо качество и малко по-различни модели от масовите китайци.Бранда е австрийски.Продават си ДИКУРКОНСУЛТ и ИНТРАЛИНК - Бургас.Иначе некитаец нов, на ниска цена е изгубена кауза.Може да погледнеш ХОЛЦМАН примерно, но машините са доста по-скъпи.Другия вариант е нова българска машина, но цените също са по-височки от 3000-4000 нагоре.ДЕВАЛТ, МЕТАБО също е вариант, но на цени над 2000 лева обаче.За какво ще го ползваш, за домашна работилница ли.Бюджета какъв е.
Благодаря Ви за компетентните мнения.
Бюджетът е до към 800 лева и ще се ползва по-скоро не толкова с професионални цели. Явно май ще трябва да се задоволя с нещо китайско. А кой е по-добър - абрихта на Ейнхел или на Бернардо. Гледам че на Бернардо цените са малко по-високи, но дали качеството е по-добро.
bimbaeco - майстор
http://woodbg.blogspot.bg/2014/01/blog-post.html
Тук ще намериш много информация за тези машини. Дали са Бернардо, Айнхел, Ербауер или Фартулс е все тая. На твое място бих изчакал да събера 1000 - 1200 лева и да си купя нещо истинско с асинхронен мотор и вал, не по-къс от 260 мм.
npelov - специалист
някой виждал ли е тоя в действие:
JET JPT-10B

че му се точа от известно време, но все още нямам място ... все още работя върху организацията.

@petkov72 този на JET е 25 см. Не съм намирал друг абрихт толкова широк за тези пари, но скача малко над 800 лв. По-рано имаше промоция - малко под 1000. Може пак да пуснат.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 180

Тема "Кой какви дърводелски хубавини смята да си закупува/направи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: