• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 47
Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Е да, прав си. Обаче има и други приложения - заобляне на ръбове например. Трябва доста ръкомахане за да направиш гладък ръб - с по-голямо ренде изисква доста усилия.
Обаче още не съм го заострил да реже добре напречно. В идеални условия - чам, добре подравнен, под ъгъл 45 градуса, вади стружка, но в повечето случай просто спира. Просто ме мързи да сменя шкурката, а вече е станала на кратери. Май ще трябва още един рунд шкурка преди да дойдат камъните.

По-рано си мислех да точа или да сменям ножовете на електрическото ренде - ударило е песъчинка или нещо метално и остава следа. Обаче въобще няма да си правя труда. Два-три замаха с ръчното и ето ти гладка повърхност. А и ако е по-широка дъската от 8 см пак трябва ръчното за да махне следите между рендосванията с електрическото.

П.П. Не съм толкова луд да рендосвам 2 метра по 18 см дъска на ръка :) Да не говорим както ми се наложи - 4 дъски.
Hplane - специалист
Да се похваля и да попитам нещо.Подариха ми две рендета-Стенли Хендимен №3(Малко сранно.Не бях виждал такова.Имам една четворка Хендимен, но има някой разлики-Задната дръжка е голяма като на Бейли, по моето и на клипове съм виждал че дръжката е къса в долния край,и болта за настройка на дълбочината е доста малък също).Като цяло е в средно добра форма.Човека който го е ползвал не е знаел много как да работи с него-не е смазвано,не е изравнявано и т.н.Другото е споукшейв на JWS(Johan Weiss & sohn-Wien).Изглежда доста старичко но е в почти отлична форма-регулярно е подравнявано,смазвано и заточвано.Ако някой иска утре ще кача снимки.Поздрави :partyman:
ZEDYCUS - майстор
Снимай да плакнем очите. :partyman:
Hplane - специалист
Ето снимки.Съжалявам за лошото качество-
Изображение
Корпуса на хендимена-днис видях също че няма рингче за предната дръжка и болт за настройка на гърлото.
И цялато ренде-Изображение
И споукшейва.Днес изравних основата и задната част на ножа.Трябва да го заточа и е готово-Изображение
Изображение
Изображение
На снимките не се вижда но на две места е отпечатоно 51.Явно е правено по патента на Стенли.
Bradley - специалист
Супер са - особено ме радва споукшейва :partyman: :drinkers:
npelov - специалист
Пристигнаха диамантените точила Eze-lap. Не знам дали е само докато се поизгладят малко, но много драскат. Финия, който трябва да е 1200 грит драска за страх. Шкурка 800 оставя по-гладка повърхност. Може би трябва просто да се поизносят няколкото изпъкнали диаманта, които правят белята. Всъщност след един ден търкане има разлика, но пак завършвам с шкурка 1500... Трябваше да си взема и камък 1000-2000. Тоя дето е 6000 е прекалено голяма стъпка след диамантеното SF (1200).

...

Току що се видях с Брадли да му дам камъка. Каза, че камъните трябва да се "разработят". Така че ще залепя още едни шкурки докато ги разработя на кухненските ножове.
npelov - специалист
Часовника, който споменах по-горе е готов. Почти всичко е направено с помощта на ренде и длето. Изкючение правят извивките на предния и задния панел и отвора за часовника. Заоблянето на страничната стена, ъгъла на горния капак, изглаждането - с ренде. Каналите на предния, задния и страничните панели - с длето. Издълбаването вдлъбнатината на долната плочка - пак с длето.

За съжаление има заоблени повърхности, които не се рендосват лесно и за краен финиш ползвах шкурка - (180, 240, 320, 500). Разликата (поне за орех) между шкурка и рендосано е прекалено голяма (заради порите) и не исках различни части от часовника да изглеждат по различен начин, затова минах и добре рендосаните повърхности с шкурка 500. Честно казано по- ми харесва рендосано - с ясно изразени отворени пори, но по-нататък ще направя нещо финиширано само с ренде.

Опитах се да рендосам страничните канали на страничния капак с блок плейн-а, като предварително издълбах малко с длетото близо до ръба. Стана горе долу. Минах после с една шкурка. И к'во сега - ред на ренде за канали и споук шейв :)

Общо взето с рендето се работи доста приятно. Освен това сгрява добре :). Понаучих се как да не оставям следи - рендето не трябва да спира върху повърхността и материала трябва да е стабилно застопорен (или поне подпрян отпред). Кофти става когато влакното тръгва в различни посоки по средата на дъската. Но съм виждал в тубата как рендосват срещу влакното и получават гладка повърхност. Само че все още не съм се научил да заточвам толкова добре.

Изображение
EDI - майстор
Браво, това е истинския занаят. :partyman:
nikolson - майстор
Твоят е по-хубав от "оригинала".
npelov - специалист
Само трябва да намеря месингови винтчета М4. В сайта на евроболт видях тези:
http://euroboltbg.com/index.php?o=produ ... oup_id=566

Но искам да намеря подобни на тези, които са в момента - с широка глава.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 47

Тема "Заточване на рендета ,,Гладик,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: