• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 47
Всичко за дърводелството
profesionalist_wood - майстор
Глада е по-силен от тока
Bradley - специалист
Вех ей туй да имам с какво да се занимавам декемврии...
Види се че е правено да е бюджетно.
Постарал съм се да снимам всички чарколяци.
Това което за момента съм намислил да му правя е:
1. една баня в оцет да сваля поне част от ръждата
2. поне няколко часа ще идат за подравняване на основата - тук ще е и основната работа - има много какво да се желае
3. така като гледам около час игра с ножа и стружколомителя - заточване, подравняване, леко полиране може би
4. почистване и малко по-дбър финиш на frog-а в местата където контактува с ножа
5. lever cap-а ще иска внимание поне откъм почтисване и подравняване на задната страна
6. за съжаление няма какво да направя за подобряване на контактните точки м/у основата и frog-а - така че изобщо няма да се занимавам да барам там
7. устата/отвора за ножа в основата трябва да се срещне с пилите, че ми се види да не е баш хубав правоъгълник...
8. страните трябва да ги изшлайфам от таз боя цвят ла'но :lol: :lol: :lol:
9. всики ръбове на основата да бъдат обрани с фина пила и да се зададат фаски на предната и задната част
10. да отскоча до евроболт и да намеря нов болт за lever cap-а, който да замести настоящата комбинация от болт и шайба

--- направо се чудя дали да не го занеса при познат да го изпесъкоструи :? :? :?

чудя се дали да не заточа ножа като за ренде копач / scrub plane мисля че беше на ингилизки

Ако имате някакви предложения и съвети какво да го/да му правя - чувствувайте се подканени да ги дадете.

На мен рендетата са ми само малка странична част от точиларското хоби, така че много неща не знам :-D :? :-D

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
griffin - майстор
Ако изработиш едни дървени дръжки ще ти е много по-приятно да работиш предполагам :)
Hplane - специалист
Рендето е готово.btw-Ножа въпреки че пак е Хендимен е по-мек от другия.
Изображение
Изображение
Изображение
Снимките пак са станали зле за което съжалявам.
npelov - специалист
griffin написа:
Ако изработиш едни дървени дръжки ще ти е много по-приятно да работиш предполагам :)
А бе така ли ми се струва или дръжката на моята четворка е прекалено малка? Въпреки че хващам с три пръста вече пак ми се притиска малко малешката отдолу. А може би е защото нямам маса/тезгях с подходяща височина и рендето ми идва прекалено ниско. Не че идеята да си направя дървена дръжка е лоша, но малко ме мързи като тази си е цяла. Поне не е оранжева :)

П.П. Брадли, честито за рендето! Ще те топли зимата.
Bradley - специалист
тая оранжевата пластмасова едвам я хващам с 4 пръста - много по-удобна с 3 подобно на 4 1/2 на станли което съм ползвал - като ръцете ми са размер ръкавици L към XL

докато са здрави не смятам да ги барам, въпреки че видях в olx един комплект от палисандър продава някой
wanderer - специалист
  • сдобих се с това ренде, отново от приятел.
  • извинявам се много за гадните снимки. в действителност изглежда много по добре. според мен се нуждае от изравняване на основата, нова предна дръжка - 1 (пукната е зле), и евентуално винт. също изравняване и заточване на ножа, реставриране на задната дръжка и боя. лостчето 2 което мести ножа наляво и надясно е разхлопано, и според мен трябва да се пренити шарнира който го държи. така ли е? също и шарнира който държи вилката 3 има доста луфт. да пипам ли нещо там? елипсовидните отвори 4 за какъв реглаж служат? извинявам се за аматьорските понятия. не знам терминологията и затова карам така описателно. ако може някаква информация за названието на отделните части на рендето ще съм благодарен. пробвах го преди да го разглобя. дори в този окаян вид работеше впечатляващо. чак сега ми светна защо този тип рендета имат толкова фенове. просто разбрах че до сега аз съм нямал рендета.

Прикачен файл

IMG_7768.JPG

Прикачен файл

IMG_7774.JPG
IMG_7774.JPG (115.5 KиБ) Видяна 1797 пъти

Прикачен файл

IMG_7765.JPG
amesa - специалист
wanderer написа:
  • сдобих се с това ренде, отново от приятел.
  • извинявам се много за гадните снимки...
http://woodbg.blogspot.bg/2014/12/blog-post.html
wanderer - специалист
благодаря! мисля че тук ще намеря отговори на въпросите си.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 47

Тема "Заточване на рендета ,,Гладик,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: