Всичко за дърводелството
bigshop - специалист
Малко късно видях темата, но ... По темата за бургиите:
Не смятам, че използването на термина бургия е голям грях. Той просто е част от техническия жаргон. По-голям грях, според мен, е да пишеш с граматически грешки (прегледайте постовете нагоре например).
Ето някои жаргонни термини за пример:
- полуоска или полувал?
- с килограм какво мерите: тегло или маса?
- делко, дистрибутор или разпределител?
- ксерокс или копирна машина?
- кой мери с радиани ъгъл?
- с какво мерите налягането: атмосфера, бар или паскал?
- ...
Мога да продължавам дълго с горния списък, но повечето са наясно с официалния термин и разбират добре жаргонния. Единствения проблем е когато не знаеш официалния и се наричаш майстор или нещо повече ...
И не е много сигурно, че термина бургия произлиза от бургуджиите. Те все пак са най-техническата (и следователно "най-почтена") прослойка от циганите. Но никога не са определяли българската техническа мисъл (и жаргона също).
Въпрос към знаещите: кой е написал (превел) първата техническа книга на съвременен български език?
solo5 - майстор
шоп написа:
Мдаааа...спомням си как учителя ми по практика в механото ме замеряше с чук, когато кажех бургия или дупка:-)
Кое Механо? Да не е бургаското, че и аз съм го завършил :lol:
шоп - майстор
solo5, ТМЕМ Н.Й. Вапцаров...демек в Сф:-)

Спомням си навремето стругари, фрезисти и шлосери много недолюбваха дърводелците и когато вместо 20 мм кажехме 2 сантиметра ни гонеха от час защото виж нашият занаят бил точна работа, мм, микрони, щублери, микрометри, а само дърводелците бачкали в саниметри:-)

Скоро се убедих, че не са били прави:-))))
inspo - майстор
И нас в ОТМЕ-то (варненското механо) ни гонеха за сантиметрите:-)
шоп написа:
.....Скоро се убедих, че не са били прави:-))))
Обаче тук не съм съгласен. В това гонене и педантичност се крие духа на онова време, което за съжаление вече го няма и сега повечето неща се правят през пръсти. Да не говорим, че колкото и точно да се работи в дърводелството, то металообработването е в пъти по точно.
rum_sz - специалист
В духа на форума НАПРАВИ САМ. Измислих това свердло за евровинтове,което върши работа за скромната сума от 4 лв.

НО 100 бр евровинтове струват 10лв-размер 5 по 50

1000бр види :)

Заточването става на 20мм от края на фрезенга към върха на 3,8мм

Прикачен файл

P8230054.JPG
след събирането няма пукнатини
P8230054.JPG (77.15 KиБ) Видяна 3362 пъти

Прикачен файл

P8230053.JPG
събиране
P8230053.JPG (76.9 KиБ) Видяна 3362 пъти

Прикачен файл

P8230049.JPG
пробиване
P8230049.JPG (77.06 KиБ) Видяна 3362 пъти

Прикачен файл

P8230047.JPG
точене
P8230047.JPG (77.4 KиБ) Видяна 3362 пъти

Прикачен файл

P8230046.JPG
купено за 4 лева
P8230046.JPG (65.58 KиБ) Видяна 3362 пъти
rum_sz - специалист
От тук е идеята

Прикачен файл

P8230055.JPG
от тук е идеята
P8230055.JPG (37.91 KиБ) Видяна 3119 пъти

Прикачен файл

P8230048.JPG
лоша снимка но мисля че се разбира
P8230048.JPG (65.75 KиБ) Видяна 3119 пъти
maroka написа:
Та така...понеже гледам какви ли не чудати варианти се въртят да взема да кажа 2 приказки по темата ;)

Тия специални свредла са скъпички.....затова си взимате обикновена бургия + фрезенкова глава със стоперче и просто използвате най-обикновените конфирмати, които имат нужда от фрезенк само за главата.

И пак по темата: конфирмата, независимо от вида си не е по-здрава сглобка от винтове 4х40/4, 5х55 мм. Тествано в полеви условия :)
Да повдигна темата след няколко години.
Така е колега, не трябва да им се придават чудни свойства.Предимството на конфирмата е в дебелината . Т.е. - например, плоскости Кроноспан, в средата материала е супер рехав, и ако въртиш с винт ф4мм, той хваща в най-слабото място. Ако въртиш с винт ф6мм , резбата хваща в по плътната част към ламината. На практика, тези по евтините конфирмати които купувам вършат същата работа като винтовете за дърво, щото стеблото е 5 мм, резбата 7мм.

Тема "свредло за разглобка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: