Всичко за дърводелството
griffin - майстор
Баси 5 различни дървесини в едно изделие :) направо чупиш рекорди :).
Поне от мойте наблюдения маслата и лаковете на маслена основа дават по-богат цвят на самото дърво, лаковете на водна основа дават малко по светли цветове на дървото ( на мен ми седят малко по измити ). Ако лака ти лъщи прекалено много може да го натъркаш с безцветна вакса да изчакаш малко и да я избършеш (леко убива блясъка). Ако тръгнеш по-традиционно тиково масло ще ти изпъкне цвета а отгоре може да намажеш пак с вакса но тоя път да я полираш (доста търкане - лично аз рядко съм имал нерви да го правя :-D). Най-добре опитай на тестови парчета няколко метода и виж какво ще ти хареса в конкретния случай.
EDI написа:
паркетен
- днеска цял ден мацах с паркетен лак и за изделие което ще се пипа не бих го препоръчал :weedman: направо пластифицира дървесината хихи, предполагам че за износоустойчивост е перфектно обаче за пипане мен поне не ме кефи.

Навремето бях пробвал комбинация ленен безир и отгоре водоразтворим лак(български) - здраво е но.
Само от тебе зависи какво ще ти хареса като краен резултат.
EDI - майстор
По принцип е така за пакетни, забравих да кажа, че имам предвид конкретен лак - АКВИС с тефлон.Слоя е тънък и копринен, не прави дебела кора.
Фитилчо - майстор
И аз затова НЕ харесвам лаковете, защото обичам да пипам дървото. :|
griffin - майстор
Това което правя в момента няма как да мина без лак :-D, секи финиш си има ниша :). Според мен най хубаво е ако се опитат разни работи във смисъл типове, комбинации начин на работа така по лесно ще може да се подбира финиша накрая :).
mavryt4o - майстор
и аз ако имах достъп до всякакъв материал на нормална цена нямаше да боядисвам а само лак но 90 процента е чам и освен за нещо вилно естествения цвят на чама не ми харесва
griffin - майстор
Ами оцвети чама :), има лакове има байцове. А и чама са сигурно 10-на вида дървета :) и те има някои по червеникави някои по бели с различна твърдост съдържание на смола и така :). Байцове има в ибей различни, шекал има, масла и Българиа мисля че има, някои работи може и сам да си забъркваш. В България цените на лаковете са доста по достъпни спрямо тука така че избор има :).
EDI - майстор
В последно време на доста места вече се намират масла на достъпни цени.Аз ползвам АЛПИНА, продава се в практис, 10-ина лева кутията.Не е от най-марковите, австрийско някакво, ама съм доволен за сега от него.Бъркане и проби му е майката, хем за отенък, хем за поносимост.В къщи имам едно сандъче с мостри, дето съм правил експеримменти.На всяко парче пише с какво е направено, та после ми е лесно. :-D
mavryt4o - майстор
EDI написа:
В последно време на доста места вече се намират масла на достъпни цени.Аз ползвам АЛПИНА, продава се в практис, 10-ина лева кутията.Не е от най-марковите, австрийско някакво, ама съм доволен за сега от него.Бъркане и проби му е майката, хем за отенък, хем за поносимост.В къщи имам едно сандъче с мостри, дето съм правил експеримменти.На всяко парче пише с какво е направено, та после ми е лесно. :-D
аз нямам време утре е сватбата и в село намерих само безир и го цапнах позамяса но крушата би всички но ще го имам на предвид тази алпина.
Фитилчо - майстор
Изсрал си се на метеното точно .....

Тема "Портманто" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: