• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Всичко за дърводелството
cvetankirilov - специалист
Ами незнам, от едната страна мисля дъската да е заработена в самия шкаф, а от другата ще има още една страница до пералнята и там вече ще видя какво да го правя.По принцип има ли някакво специално правило за този тип плотове за да не се измятат?
EDI - майстор
При еднослойно дърво божа работа.Трябва да изсъхне добре лепилото със стягите, не бързай да го разкачваш, после добра повърхностна обработка - идеално шлайфане и последващо добро лакиране.Захващане в най-далечните точки от центъра, по периферията на стените на шкафа и по възможност най-малко мокрене.
griffin - майстор
Аз поне правило не знам да има, по принцип съм виждал изпълнения със и без такива летвички, само питам какво мислиш да правиш. Лично аз може би бих сложил но както каза еди дървото и отсечено е живо и за това винаги има риск :-D.
Пичове,ударих на камък. Взех да се замислям за монтажа на вратичките, исках да са с изхвърлящи панти и прочетох два пъти темата "Монтаж на панти". Обаче нито там нито, в нета можах да намеря информация за това дали мога да монтирам панта тип закрит кант на кант който е дебел 25мм. По надолу четох и един колега е задал същия въпрос и единствения отговор е с едни панти за 10лв бройката. Малко скъпичко ми се вижда тая работа. :? . значи за средната врата няма проблем там покриването на канта е 10мм и ми е ясно, ама крайните две трябва да скрият канта напълно. в краен случай мога да сложа и друг тип панти, ако не намеря изхвърлящи, но първо да ви питам за акъл, пък тогава ще действам.
Последна промяна от cvetankirilov на пет дек 26, 2014 4:27 pm, променено общо 1 път.
kendal - специалист
Колега не ми се е налагало да търся такива панти ,по ред причини,но не става ли да намалиш дебелината на крайните страници на 18-20мм ,ако не цялостно то поне в предната част където се захваща основата на пантата,в този случай ще трябва да подмениш дъските които са под плота , гледам по нагоре си сглобил шкафа.Дано някой има по добро решение на въпроса.
ZEDYCUS - майстор
Идва ми една идея, не знам ще ти хареса ли. Сложи нормални панти покрит кант(ферари) ще покрият 20мм, че и малко повече ако пробиеш отвора на повече от 5мм от ръба(Направи си проби на отпадно парче до колко може да изместиш отвора, преди да опре вратата в страницата). А канта на страницата , може леко да го заоблиш или направиш фаска, или с профил някакъв. :partyman:
joroantonov - специалист
Има панти на съвсем прилична цена - не помня точно, но около 2,3 лв бройката на Хефеле. Покриват от 15 до 30 мм страница. Проблема е че са ф40, а не 35, но ако нямаш фрезер може да разшириш дупката с фреза. Ако вземеш такива вземи и схема за разстоянията на пробиване.
bisermonov - специалист
cvetankirilov написа:
Ами незнам, от едната страна мисля дъската да е заработена в самия шкаф, а от другата ще има още една страница до пералнята и там вече ще видя какво да го правя.По принцип има ли някакво специално правило за този тип плотове за да не се измятат?
По принцип правило няма то (жена и дъска кога ще се изметне никога не се знае) но има технология на лепене по която се минимизира вероятността за измятане на плота, когато нямаш възможност от долната страна да сложиш значително по-дебели детайли и ги захванеш с винтове на които да разчиташ че ще държат плота прав. Друг вариант то не е вариант то така трябва да се слепват плотовете, първо подбираш право жилен материал по-възможност без съкове, чепове, разкроява се максимум 6-8см. ширина на дъските, слепващите повърхнини се назъбват има специални фрезери за надлъжно лепене на детайли и повърхнината на слепване значително се уголемява е става съответно и по здраво, и преди да назъбите летвите се подбират спрямо годишните кръгове един път с центъра на горе следващата дъска с центъра на долу.
Като сме се заговорили за плотове, гледах този- https://www.youtube.com/watch?v=iz0chklfBDw , този- https://www.youtube.com/watch?v=nT8_Q_oXm3k и този клип- https://www.youtube.com/watch?v=kGxVikwTK1A и очите ми останаха в тях. Почти съм сигурен(на 99,7 %), че крайното покритие на моя плот, ще бъде епоксидна смола. Обаче възникват и въпроси, и ако някой знае да отговори. Първо- откъде малки количества, щото аз намерих ,ама бака 20кг и нали се сещате за цената, второ- има ли епоксидна смола, която мога да намажа с четката, и трето ако отдолу има (само за цвят)водоразредим лак, дали смолата ще "хване". :)
big_death - специалист
Има полиуретанови лакове които са добри за тази работа .
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Кухненски шкаф - мивка от масив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: