• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 165
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
nikolson написа:
Относно биченето и сушенето. Дървесина се реже само зимно време, когато е спряло сокодвижението. Лятно време е само дърва за огрев. Най-доброто време за рязане от корен е между 10.01 - 10.02. Бичи се и се реди за сушене.
Липа съм рязъл,бичил и сушил лятото никакви проблеми страхотно се изсуши даже свърши.Ореха малко се понапукват крайщата но стана .Виж за дъбът друга бира в печката отиде около 70 процента та мисля че видът дървесина е по-голям фактор от това кога е рязана.Има логика да се реже с най-малък процент влажност и поне началото на сушенето да е хладно .
nautilus33 - майстор
Здравейте,
взех си електрическо ренде, но се оказа, че не съм сигурен в едно нещо. Да речем, че има дървен материал(стара пейка, маса), които са боядисани с боя, но която се е напукала с времето. Та, въпросът ми е мога ли да рендосвам направо с боята или задължително трябва да я сваля първо и тогава да рендосвам?
Николай Николов - специалист
Боята изключително бързо изхабява ножовете на рендето. Свали я с телена чашка и ъглошлайф.
nautilus33 - майстор
Ясно. Благодаря. Предполагам и с лентов шлайф ще стане?

ПП с телена четка- месингова или стоманена? Предполагам с месингова, защото е по-мека и няма да нарани дървото на толкова дълбоко.
nikolson - майстор
С телена четка не съм пробвал. :? Ползвал съм https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D ... e&ie=UTF-8
Ако имаш пистолет за горещ въздух, най-добре с него.
nautilus33 - майстор
И ламелен диск има и пистолет за горещ въздух. Само, че с пистолет до сега не съм свалял боя, само съм чел, че става с него. Как става- смао нагрявам и с една шпакла свалям и колко трябва да се нагрее боята, за да падне?
EDI - майстор
Да.Загряваш и действаш с шпаклата.Боята пада на лента.Ще му хванеш чалъма, нагряваш малко по-голяма площ и пистолета върви леко пред шпаклата.Дето се вика, с изпреварване.Веднъж като нагрееш отначало, после си върви лесно.Гледай да не забиваш шпаклата, а да я плъзгаш по дървото.С ламелния става най-бързо.Намери си дискове с грит 40.
nautilus33 - майстор
Ами моите не знам с каква едрина са, но са тези, които пускаха в Лидл преди време, комплект от 3. Трябва да ида да ги погледна.

ПП с лака за дърво по същия начин ли да процедирам, както с боята?
EDI - майстор
Не, лака го шлайфай, с пистолета не става.И зърно 60 става.
nikolson - майстор
С ламелния трябва да се работи внимателно, защото захапва от дървото и не става равно.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: