• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 132
Всичко за дърводелството
tuborko - специалист
...след като го байцнах :)
Прикачен файл:
IMAG0050.jpg
alata_69 - специалист
поиграй си още с листата и клонките :wink:
tuborko - специалист
Днес пак се пробвах да си направя що годе добро трофейче за сръндак,но за жалост дъскичката която обработвах имаше много чепове от едната страна и уж е от липа пък се трошеше като чам... много ме хвана яд защото не можах да я издълбая достатъчно
Прикачен файл:
IMAG0052.jpg
Прикачен файл:
IMAG0053.jpg
Здравейте на всички,
нов съм във Форума (чета от доста време) и както повечето от вас съм се запалил по дърворезбата.

Като начало купих преди около година няколко длета от ebay с които исках да направя нещо интересно върху дъска за рязане (кухненска).
Явно материала е твърд и длетата тъпи (майстора също нестава :axe: ) ... ама не е това което исках ... тоест доста трудно се "реже" дървото.

Ето за какво става на въпрос (самия самурай копирах от една тема в друг форум):
Изображение

Вчера прочетох от колегата професионалист alata_69 , че дълбочината трябва да е 2/3 от материала, което при мен ми се вижда невъзможно с тия инструменти дето ги имам:
http://www.ebay.at/itm/Schnitzmesser-S ... 3f09a260fd

На бишето гадже майка и има инструменти от 80те години , произведени в България и не ползвани никога. Те са по-големи и изглеждат (усещат се в ръката) по-добре от моите китайчета.
Търсих в ebay подобен комплект и попаднах на това:
http://www.ebay.at/itm/Bildhauerbeitel- ... 1e637783c4

Струва ли си да ги купя тези , или да поръчам от България някакви ?

Нещата които бих искал да направя са дървен попюлей (нещо модерно с малко дърворезба) и рамка за картина ... но просто с тия инструменти мисията е невъзможна.

Въпрос към колегата който е в Австрия:
От къде взимаш материалите за човечетата ?
Bauhaus ? Baumax ?
Поздрави от Виена
jordano - специалист
Tuborko, имаш въпрос на ЛС за зегето и магазина.
Sharkolia - специалист
Faca написа:
Здравейте на всички,
нов съм във Форума (чета от доста време) и както повечето от вас съм се запалил по дърворезбата.

Като начало купих преди около година няколко длета от ebay с които исках да направя нещо интересно върху дъска за рязане (кухненска).
Явно материала е твърд и длетата тъпи (майстора също нестава :axe: ) ... ама не е това което исках ... тоест доста трудно се "реже" дървото.

Ето за какво става на въпрос (самия самурай копирах от една тема в друг форум):
Изображение

Вчера прочетох от колегата професионалист alata_69 , че дълбочината трябва да е 2/3 от материала, което при мен ми се вижда невъзможно с тия инструменти дето ги имам:
http://www.ebay.at/itm/Schnitzmesser-S ... 3f09a260fd

На бишето гадже майка и има инструменти от 80те години , произведени в България и не ползвани никога. Те са по-големи и изглеждат (усещат се в ръката) по-добре от моите китайчета.
Търсих в ebay подобен комплект и попаднах на това:
http://www.ebay.at/itm/Bildhauerbeitel- ... 1e637783c4

Струва ли си да ги купя тези , или да поръчам от България някакви ?

Нещата които бих искал да направя са дървен попюлей (нещо модерно с малко дърворезба) и рамка за картина ... но просто с тия инструменти мисията е невъзможна.

Въпрос към колегата който е в Австрия:
От къде взимаш материалите за човечетата ?
Bauhaus ? Baumax ?
Поздрави от Виена
Аз бих заложил на тези хора http://www.dleta.net/catalogue6_bg.htm ,поне знаеш ,че идва от ръката на майстор ,а не от няква поточна линия ,отделно ти дават и белгийки за заточване на длетата + упътване как да го правиш ,а то си е написано и във сайта им де.Имат си ценоразпис ,форми и тнт или с други думи правят ти длетата от които имаш нужда .

п.п този самурай си го пробвал на букова дъска ,а букът е едно от най-твърдите дървета ,като за начало си избери нещо по-меко.
Някой работил ли е дърворезба на балса. Нека сподели.
tuborko - специалист
Последната ми придобивка :-D
Прикачен файл:
IMAG0062.jpg
Прикачен файл:
IMAG0063.jpg
jordano - специалист
На lebi- надали някой е правил резба върху балсово дърво. Аз съм си правил плувки за риболов и знам за един много известен и голям човек , който е направил сал от балсово дърво. Балсата е много мека и лека и с рехава структура. За да направиш резба от такова дърво са необходими остри като бръснач инструменти с изключително малък ъгъл на заточване , а пък за да запазиш такава резба трябва да я фиксираш с конаколит /внимание- високо токсичен/.
Sharkolia - специалист
jordano написа:
На lebi- надали някой е правил резба върху балсово дърво. Аз съм си правил плувки за риболов и знам за един много известен и голям човек , който е направил сал от балсово дърво. Балсата е много мека и лека и с рехава структура. За да направиш резба от такова дърво са необходими остри като бръснач инструменти с изключително малък ъгъл на заточване , а пък за да запазиш такава резба трябва да я фиксираш с конаколит /внимание- високо токсичен/.
Това фиксиране за което говориш е вид стабилизация на дървото често се прави при гнила дървесина,става с канононлит тъй като лепилото е високо адхизивно ( ще рече ,че се пропива и в най-малките пори) ала по добрият вариант за който съм чувал е дуракрил и каноконлит. С една вметка тука ,че дуракрила струва 50 кинта кутията :)))
Ако някой реши да запълва пори ,стабилизира дадено дърво с адхизивни лепила е добре да го направи на добре проветриво място/помещение защото повечето адхизиви са наистина доста вредни и опасни за здравето развиват алергии и проблеми с дихателните органи.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 132

Тема "Дърворезба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: