Всичко за дърводелството
tuborko
- специалист
1320 мнения в "Дърворезба"
Здравейте на всички,
нов съм във Форума (чета от доста време) и както повечето от вас съм се запалил по дърворезбата.
Като начало купих преди около година няколко длета от ebay с които исках да направя нещо интересно върху дъска за рязане (кухненска).
Явно материала е твърд и длетата тъпи (майстора също нестава
) ... ама не е това което исках ... тоест доста трудно се "реже" дървото.
Ето за какво става на въпрос (самия самурай копирах от една тема в друг форум):

Вчера прочетох от колегата професионалист alata_69 , че дълбочината трябва да е 2/3 от материала, което при мен ми се вижда невъзможно с тия инструменти дето ги имам:
http://www.ebay.at/itm/Schnitzmesser-S ... 3f09a260fd
На бишето гадже майка и има инструменти от 80те години , произведени в България и не ползвани никога. Те са по-големи и изглеждат (усещат се в ръката) по-добре от моите китайчета.
Търсих в ebay подобен комплект и попаднах на това:
http://www.ebay.at/itm/Bildhauerbeitel- ... 1e637783c4
Струва ли си да ги купя тези , или да поръчам от България някакви ?
Нещата които бих искал да направя са дървен попюлей (нещо модерно с малко дърворезба) и рамка за картина ... но просто с тия инструменти мисията е невъзможна.
Въпрос към колегата който е в Австрия:
От къде взимаш материалите за човечетата ?
Bauhaus ? Baumax ?
Поздрави от Виена
нов съм във Форума (чета от доста време) и както повечето от вас съм се запалил по дърворезбата.
Като начало купих преди около година няколко длета от ebay с които исках да направя нещо интересно върху дъска за рязане (кухненска).
Явно материала е твърд и длетата тъпи (майстора също нестава

Вчера прочетох от колегата професионалист alata_69 , че дълбочината трябва да е 2/3 от материала, което при мен ми се вижда невъзможно с тия инструменти дето ги имам:
На бишето гадже майка и има инструменти от 80те години , произведени в България и не ползвани никога. Те са по-големи и изглеждат (усещат се в ръката) по-добре от моите китайчета.
Нещата които бих искал да направя са дървен попюлей (нещо модерно с малко дърворезба) и рамка за картина ... но просто с тия инструменти мисията е невъзможна.
Bauhaus ? Baumax ?
Поздрави от Виена
Sharkolia
- специалист
Faca написа:Здравейте на всички,Аз бих заложил на тези хора http://www.dleta.net/catalogue6_bg.htm ,поне знаеш ,че идва от ръката на майстор ,а не от няква поточна линия ,отделно ти дават и белгийки за заточване на длетата + упътване как да го правиш ,а то си е написано и във сайта им де.Имат си ценоразпис ,форми и тнт или с други думи правят ти длетата от които имаш нужда .
Явно материала е твърд и длетата тъпи (майстора също нестава) ... ама не е това което исках ... тоест доста трудно се "реже" дървото.
Bauhaus ? Baumax ?
Поздрави от Виена
п.п този самурай си го пробвал на букова дъска ,а букът е едно от най-твърдите дървета ,като за начало си избери нещо по-меко.
Някой работил ли е дърворезба на балса. Нека сподели.
jordano
- специалист
На lebi- надали някой е правил резба върху балсово дърво. Аз съм си правил плувки за риболов и знам за един много известен и голям човек , който е направил сал от балсово дърво. Балсата е много мека и лека и с рехава структура. За да направиш резба от такова дърво са необходими остри като бръснач инструменти с изключително малък ъгъл на заточване , а пък за да запазиш такава резба трябва да я фиксираш с конаколит /внимание- високо токсичен/.
Sharkolia
- специалист
jordano написа:На lebi- надали някой е правил резба върху балсово дърво. Аз съм си правил плувки за риболов и знам за един много известен и голям човек , който е направил сал от балсово дърво. Балсата е много мека и лека и с рехава структура. За да направиш резба от такова дърво са необходими остри като бръснач инструменти с изключително малък ъгъл на заточване , а пък за да запазиш такава резба трябва да я фиксираш с конаколит /внимание- високо токсичен/.Това фиксиране за което говориш е вид стабилизация на дървото често се прави при гнила дървесина,става с канононлит тъй като лепилото е високо адхизивно ( ще рече ,че се пропива и в най-малките пори) ала по добрият вариант за който съм чувал е дуракрил и каноконлит. С една вметка тука ,че дуракрила струва 50 кинта кутията

Ако някой реши да запълва пори ,стабилизира дадено дърво с адхизивни лепила е добре да го направи на добре проветриво място/помещение защото повечето адхизиви са наистина доста вредни и опасни за здравето развиват алергии и проблеми с дихателните органи.
Тема "Дърворезба" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература