• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 193
Всичко за дърводелството
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
mavryt4o написа:
Проблем пробвах да излъскам засъхналия восък но той само се замазва стои един твърд.С нагряване дали няма да се излъска ?
Восъкът се нагрява с масло и така се маже. По-мек е и по-влиза. Може да нагрееш. Не виждам колко е наслоен. Може да изстържеш с дървена огрибка и после с тампон нагорещено масло....
Както и да го правиш, с много търкане ще стене прекрасно
mavryt4o - майстор
Стана с сешоара нагрявам да размекне и излъсквам .Консистенцията си е същата като преди разреден с боров терпентин като грес .Въпроса ми е дали само ниската температура е виновна след като го разнеса да стяга много бързо и да не мога да излъсквам?
EDI - майстор
Вероятно температурите са виновни.Стяга по-бързо и няма време да пропие, като се наслоява отгоре.Аз използвам смес от течен парафин и восъци /пчелен и карнауба/, като ги загрявам на водна баня, съотношението е някъде от 1:2 до 1:3.Заради течния парафин и топлината, ваксата има доста отворено време и има време да си пропие в изделието.После се лъска много добре.
mavryt4o - майстор
EDI написа:
Вероятно температурите са виновни.Стяга по-бързо и няма време да пропие, като се наслоява отгоре.Аз използвам смес от течен парафин и восъци /пчелен и карнауба/, като ги загрявам на водна баня, съотношението е някъде от 1:2 до 1:3.Заради течния парафин и топлината, ваксата има доста отворено време и има време да си пропие в изделието.После се лъска много добре.
Ха кажи а маслата кога се слагат (ленено ,тиково или е двете) преди ,след восъчната вакса или в нея?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
mavryt4o написа:
...
Ха кажи а маслата кога се слагат (ленено ,тиково или е двете) преди ,след восъчната вакса или в нея?
Преди восъка и във восъка (така става вакса). След восъка няма смисъл, маслото се плъзга по него
EDI - майстор
По-рядко преди, ако мажа предварителен слой ленено масло или парафин или вътре.Най-често загрявам парафина или лененото масло на водната баня и после пускам восъка вътре.после наистина няма файда.Имам едни алуминиеви легенчета за бръснене и в тях е сместа.Хем не правя големи количества ,хем бързо се стопля, като ми трябва.Бъркам докато се разтопи добре и с парцалена баличка разнасям.Забелязал съм, че с лененото масло сместа изстива и втвърдява малко по-бързо, докато с парафина има повече отворено време.А, и най-важното - восъка не го меря, слагам на око. :lol:
Чираче - майстор
n_a написа:
По-мек е и по-влиза.
Да, бе.... :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Чираче написа:
n_a написа:
По-мек е и по-влиза.
Идеалният, нали знаеш, какъв е :-D Тънък, дълъг и мек
Чираче - майстор
n_a написа:
Чираче написа:
n_a написа:
По-мек е и по-влиза.
Идеалният, нали знаеш, какъв е :-D Тънък, дълъг и мек
Не знам, щото не съм обратен.
rulом - специалист
тия меките мъртъвци като на Стефан са си нормални за възраста и алкохолизма :-D
....а относно восъка, като пчелар, да ви кажа, свойството му не е да полира, а да просмуква и след истиване да съхранява материала. При нанасяне на студено има някаква смазваща функция, ама това примерно да се смаже чекмедже, където се трие дърво в дърво. Не ми е известно восъка да търпи смесване с друг материал, най малкото щото при леко затопляне, восъка се разделя от смесения материал и става грозна картинка
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 193

Тема "Какво сътворих днес." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: