• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 132
Всичко за дърводелството
caffe_88 - специалист
ти си направи една и си бъркай с нея чая ама нея мажи с нищо та кво кат не е лакирана или байцвана забележи че всички дървени прибори дъска за рязане лажички дървни купи неса мазани с нищо/

п.с. а пък ако толко те човърка от вътре #-o и искаш да блеска вземи свинска мас и я намацай :jg:
Alexey1980 - специалист
Ето и една виличка от мен. Направих я на обедната почивка днес, докато си пиех кафето. Тази вечер само я оформих с шкурка. Но и тя е лакирана. За другите ще знам-мерси много за съвета.

Прикачен файл

Снимка0250.jpg

Прикачен файл

Снимка0249.jpg
kalpev - специалист
Ако е пропарено дървото, няма нужда да се лакира. Цветът на такова дърво е в мек отенък и е доста приятен и без лак за красота. Освен това, може да се ползва за ядене и готвене, докато лака е само за прибори за декорация.
Последна промяна от kalpev на пон ное 05, 2012 10:41 pm, променено общо 1 път.
Alexey1980 - специалист
Колега, здравей. Как се прави попарено дърво или не може?
Chefo77 - майстор
kalpev написа:
Ако е пропарено дървото, няма нужда да се лакира. Цветът на такова дърво е в мек отенък и е доста приятен и без лак за красота. Освен това, може да се ползва за ядене и готвене, докато лака е само за прибори за декорация.
Правилно!
Това, че лакът е на водна основа и е "безвреден", не означава че може да се пие!
Дървените прибори, които сме купували, са ни казвали да ги мажем с врящо олио 2-3 пъти преди употреба.
Alexey1980 - специалист
Ясно, ясно. Колеги мерси много за помощта. Ще пробвам с врящо олио, като направя някой друг прибор. :)
kalpev - специалист
Alexey1980, аз лично го купувам готово пропарено, но потребността на мен ми е много малка. Ще трябва някой знаещ и занимаващ се с това да ти сподели как става пропарването.
jordano - специалист
Така нареченото пропарване е сушене в промишлени условия. Виж някъде дали има тема за сушенето на дървен материал, на за лъжички и вилички едва ли ще ти е изгодно да направиш такова нещо. Циганите правят лъжици от върба, която съхне при естествени условия. Има руски лъжици от Палех, които са лакирани, но те са само сувенирни.
MrMurdjo - майстор
Здравейте, моят подход е откъм противоположната страна, в смисъл, че длетата са ми виртуални :) , а основният инструмент - мишката, но викам да покажа един опит, когато крайния продукт го прави машина. Материалът е МДФ, не съм се старал с довършителна работа. Исках да видя какво ще се получи.
viewtopic.php?f=18&t=8418&p=461240#p461240
jordano - специалист
на Мр. Мур... Добре изглежда, остава да му предадеш обем и да го поставиш или закачиш някъде. Ха кажи сега каква е целта на упражнението?
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 132

Тема "Дърворезба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: