• 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 244
Всичко за дърводелството
Фитилчо - майстор
Сложих го да съхне преди 2 седмици, смятай ти :lol:
Човеко взел съм си го за лична употреба. Този е с тъмна вена и каквото остане ще се опитам да върна малко кинти, но определено няма да го давам евтино :? . Ако не му взема парите - нека стои !!! Нито иска да пие, нито да яде. Времето работи за мен дори, по хубав става.

Имам и доста греди да правя освен това. Това са янове 15 см (пичовете се измъчиха да ги мъкнат) на 5 метра

Изображение
Последна промяна от Фитилчо на нед май 18, 2014 10:11 pm, променено общо 1 път.
bimbaeco - майстор
Ванка, пак ме изпревари. И аз това щях да питам.
Нутовете и перата ще станат на фрезата, но трябва да пускаш дъските под притискачи (fingerboard срещу линеала и срещу плота), защото при толкова голямо количество все някъде нещо ще мръдне при подаването, особено ако детайлите са дълги.
Фитилчо - майстор
При всички положения първо калибровани еднакви и в двете равнини и после през притискачи пак в двете равнини. Компромиси не мисля да правя !
Това ще изкара 100 години това дюшеме, няма да го окепазя още преди поставянето :cool:
Трябва да излезнат около 200 мм широчина, ще стане баси дюшемето.

Е малко сМинков матрял.

Изображение Изображение Изображение Изображение

А това е една трупа Явор бонусче :goodman:

Изображение
Фитилчо - майстор
bimbaeco написа:
Ванка, пак ме изпревари. И аз това щях да питам.
Нутовете и перата ще станат на фрезата, но трябва да пускаш дъските под притискачи (fingerboard срещу линеала и срещу плота), защото при толкова голямо количество все някъде нещо ще мръдне при подаването, особено ако детайлите са дълги.

Като твоят дъговидният притискач достатъчен ли ще е за отгоре? Или е слаб?
bimbaeco - майстор
Досега не съм работил с толкова големи (и то пък дъбови) детайли, така че не мога да кажа. Целта е да не мръднат нутовете и перата, а как ще я постигнеш, е въпрос на лично предпочитание. На мен тоя тип притискачи са ми удобни, защото се правят лесно и лесно регулираш точката на притискане, но, както вече казах, не съм ги тествал под такова натоварване.
Фитилчо - майстор
Притеснява ме да не го изхвърли фрезера нагоре и да батисам дъската,въпреки, че усилието е настрани, но все пак дъба си е твърдо дърво.

Май тези тип гребен ще е по добре :?

Всъщност ако изхвърли дъската нагоре, винаги мога да я мина още веднъж май :?
nikolson - майстор
Прочетох няколко пъти "заявката" на фитилчо. Той иска да прави 35мм дюшеме. Доколкото съм чел /защото не съм го правил/, фрезерите могат да работят макс. до 22мм.
Фитилчо - майстор
Благодаря за подсказката.

Ще трябва да въртя дъската и съответно да мине от другата страна на фрезера значи :shock:

Има ли по дълги фрезери?
С два фрезера(къс и дълъг?)
ZEDYCUS - майстор
Трябва ти един универсален комплект като тези фрезери. Разстоянието се регулира в някакви граници. Тея са в инчове, толкоз рано не ми се смята колко мм са. Изображение

http://www.ebay.co.uk/itm/Freud-99-036- ... 20e466d3fd
EDI - майстор
Определено никой няма да се наеме да ти ги направи.С 35 мм дъб ще видиш голям зор с перото, ако го работиш с профилен фрезер.По спомен профилните за дюшеме на СМТ могат да обработват 32 мм дебелина на детайла.Можеш да речем, да ползваш ето този профил за перото /това е фрезер за врати/ - http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... /900.628~2 със смяна на лагерите и с настройка на дълбочината.Иначе задължително маркови фрезери - СМТ или ФРУД.Можеш да ползваш и обикновен прав фрезер за перото, с обръщане, което ще облекчи задачата на оберката.Карбида е много добър, освен това заточването и ъгъла на закрепване на пластините е такъв, че облекчава рязането при такива тежки задачи.Трябва да подаваш много бавно и на няколко паса.Триенето ще е огромно на един пас.От личен опит го знам, работих скоро 25 мм дъб.Фрезата, ако работиш с хубави фрезери не се зори, но линейната скорост на подаването трябва да е ниска и стружката да не е голяма.Ако напънеш по-бързо тези големи дъски, има опасност да не си прецениш усилието върху дъската и да ти заминат и лагерите на фрезата.Такава работа по принцип не е за оберфреза, а за голяма фреза, ама и с оберката може да стане, ако работиш по-нежно.Какви размери нут и перо предвиждаш.Повече от 10Х10 на перото не ти трябва по принцип.За толкова дюшеме, един комплект фрезери ще си замине, да го имаш предвид.Иначе ще минеш и без притискане, детайлите са огромни, няма да ги изхвърли.Задължително си предвиди ролки пред и зад фрезата, да ти поемат детайла и да можеш да го водиш лесно.Има такива телескопични стойки с ролки широки 30 см, продават се за 30-35 лева.
  • 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: