• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 132
Всичко за дърводелството
beteanec - напреднал
здравейте момчета/оп оп/и момичета. ама чакам градивната ви критика. жената вика,ами тази изглежда като кйорава,другата като чели е лапнала бонбон, а вие само гледате и нищо не споменавате. цял ден си оправям /момичетата/ и ако оправя устните очите се развалят и все нещо не достига.то тези парченца се ронят точно там където не трябва. след поправките пак ще ги кача за да ги одумате поне малко че да знам на къде вървя. не знам дали съм в грешка, но все искам да изглеждат като на снимка.то хората ,като гледам с молив правят да изглежда всичко като действително, пък при нас ли няма да стане.
alata_69 - специалист
значи приятелю,незнам колко е дебела дъската но ,
според мен ти трябва дълбочина
така че остави носа да стърчи,
свали бузите по ниско и най-накрая вдълбай очите
С молив нищо няма да постигнеш
или поне така мисля аз

поздрави
beteanec - напреднал
здравей ала//// за мен е чест че ми отговори. дебелината на дървесината ми е сантиметър и половина, но проблема май е че е много стара и се рони. аз ти се обадих по телефона миналата седмица и ще звънна пак за да се видим когато си свободен. благодаря. поздравявам те с песента, от youtube.com на усния реджепова: само песама зна/животе мой/.намерия и се наслади както се наслаждаваш на добре свършена работа.наздраве////
beteanec - напреднал
rum_sz евала за семейното щастие//// дано и при нас да дойде то????от кога и аз се каня да посетя нашия битак, но вече съм сигурен, че ще стане скоро.здраве и много семейно щастие////
beteanec - напреднал
здравейте/// имам само един върос към знаещите и можещите
форумци. защо почти всички икони и големи и малки са с толкова грозни очи , носове и лица. виждал съм икони от които човек може да се уплаши. нали големината на дървото би трябвало да улесни работата на майстора, а то какво излиза??? колкото е по-голяма , толкова по грозна. как може да се спазва всичко по облекло и други елементи а лицата да оставят да приличат на зверове. аз се мъча да докарам нещата до що годе свесно изражение на малко раЗстояние, а пък повечето майстори дълбаят сякаш в гранит. то да си призная на гранит не съм виждал толкова грозотия. едвали това е канонично. не визирам никой от форумните майстори. някой може ли да ми обясни защо трябва точно зеницата да се вдълбава навътре с полуобло длето? на задушница на гробищата видях еднА паметна плоча от камък, не съм сигурен дали беше мрамор, но очите ми останаха там. все едно виждах жива фигура. красота/// няма начин си казах да не може такава красота да се направи на каквото и да е дърво. вие какво ще кажете????
Последна промяна от beteanec на чет мар 14, 2013 9:06 am, променено общо 2 пъти.
beteanec - напреднал
до сега съм направил две икони и вче няма да пипна докато не постигна лицето да изглежда като истинско а не като току що излезнало от някоя пещера.днес разбрах, че това е възможно. направих на едно малко парче устни, миниатиурни и няколко сполучливи опити за очи и дъсчиците свършиха и нямам на какво да пробвам,но скоро ще почна да си отивам в планината, а там все ще намеря някой паднал дъб, който може и да става за работа.има такива които са паднали отпреди 4-5 години и кората им още стои на тях.
apikov - напреднал
Колега и другите със сугорност са си го помислили това което пишеш .Но неса го написали.Съгласен съм с теб ,но колко добре ще се получи една
статоя зависи първо от майстора и после от заплащането на майстора :!: ,после този майстор трябва от свиоя страна да има опит и да го влече естествено тази цялата работа.Тук тези работи които гледаш са най вече любителски не са заплатени и така нататак .Например ела в Италия да видиш в една най обикновена църква Дева Мария се прави статоя от дърво и бойя само да се реставрира една такава статоя се плаща от 20 000 евро на горе за да се направи нова незнам колко ще искат .Ако аз знам че накрая на моята работа ще взема 20 000 евро ти гарантирам че ще се получе един шедиовър на булгарското изкуство на което католиците в Италия ще се молят с векове :-D .Реставрирахме една врата на една църква тук направих Дева Мария на двете крила на вратата работих 3 месеца платиха 12 000 евро. ако знаеш с какъв мерак работих :wink:

Прикачен файл

2114_1105162268429_3566_n.jpg
2114_1105162268429_3566_n.jpg (53.59 KиБ) Видяна 3474 пъти

Прикачен файл

DSC00558.JPG
jordano - специалист
Хайде сега малко за реализма в дърворезбата. Ако искате де направите образ досущ като истински хванете една мацка и направете едно бебе или вземете един фотоапарат и действайте. Материалът дърво не е най- подходящ за създаване на образи максимално близки до реалността. Дървото има фладер, шарки, често разлики в оцветяването и др. Забележете , че скулптори от дърво / едно е скулптора , друго е дърворезба/ са правени от еднородна дървесина, без фладер, различно оцветяване и др., така че да може да се предаде характера на образа както при бронза, глината, камъка и други материали. При дърворезбата образите се стилизират , а и има различни стилове . Не напразно цял свят се захласва пред нашата възрожденска , а и по късна дърворезба. Отидете в НДК и погледнете дърворезбените пана на Антон Дончев и Кънчо Цанев / във фоаетата на по- горните етажи/. Поразгледайте иконостасите на някой наши църкви където има човешки образи.
Ако се явявате на изпит в Художествената академия или да кажем в Задругата на майсторите, една щкурка по резбован образ или орнамент директно ви изхвърля от изпита.
Хайде поразгледайте малко книги. Имаме такива майстори дърворезбари и такава история на дърворезбата, на която много ни завиждат. Няма защо да се открива колелото или Америка отново. хайде успехи в трупането на мазоли по ръцете и знания в главата.
beteanec - напреднал
ЗДРАВЕЙТЕ/// БЛАГОДАРЯ ВИ, APIKOV И JORDANO.МНОГО ДОБРЕ СТЕ УСЕТИЛИ,МОЕТО НЕЗНАНИЕ ПО ВЪПРОСА НО НЕ МОЖАХ ДА СКРИЯ ИСКРЕНОТО СИ РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ ГРОЗОТАТА, НЕЗАВИСИМО ОТ СТИЛА, ЕЛЕ ПЪК ОТ РЕАЛИСТИЧНИЯТ.НАПРИМЕР
АКО ТРЯБВА РЕАЛИСТИЧНО ДА ОПИША С ДУМИ ВАШИТЕ И на ДРУГИТЕ МАЙСТОРИ работите ДОРИ САМО ОТ ФОРУМА НЯМА ДА МИ СТИГНАТ БЪЛГАРСКИТЕ ДУМИ БАРАБАР С ТУРЦИЗМИТЕ. ЗА КРАСИВИТЕ РАБОТИ ОЩЕ НЕ МОГА ДА МЕЧТАЯ, ЗАЩОТО АКО се опитам да повторя техни рабоати ЩЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО НЕУВАЖЕНИЕ И ПОДИГРАВКА С ТРУДА НА МАЙСТОРИТЕ. . НО КАКТО СЕ ЗАХЛАСВАМ ПО КРАСИВОТО ТАКА НЕ СКРИВАМ И РАЗОЧАРОВАНИЕТО СИ ОТ ГРОЗНОТО.ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ВАШИЯ ТАЛАНТ И ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ ЗА ОТЗИВИТЕ.съжалявам само че много късно се захващам с дърворезбата,защото виждам че човешкият живот е твърде кратък за да се научи и постигне дори малка част от това което може при дърворезбата.с една дума, колкото повече научавам разбирам, че почти нищо не знам. а времето лети..../не че съм стар, но ако бях поне на 30 щях да се отдам на дърворезбата без остатък. ето с компа не винаги моага да се оправя и за това чак сега превклиучих на малки букви. моля за извинение.
beteanec - напреднал
ето и две поправки. повече май не може. да се поправя

Прикачен файл

poprvki 003.JPG
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 132

Тема "Дърворезба" | Включи се в дискусията: