Всичко за дърводелството
vaseff - напреднал
Здравейте,

имам едно малко начинание да си направя слънчев колектор от бирени кутийки и ви моля за съдействие относно изграждането на тялото. Визуално изглежда ето така. Горната страна ще бъде прозрачна за да влиза светлина, а от останалата изцяло дървения. Под ръка имам OSB плоскости и ми е чудно дали могат да се защитят по някакъв начин от въздействието на външни атмосферни условия като влага, дъжд, и/или сняг? Ще бъде изложена целогодишно дървената кутия на слънце отгоре на покрива. Веднъж монтирано се налага през 3 месеца да се променя ъгъла на кутията спрямо слънцето. Дали ще има компромисен вариант който през 6 месеца да се подновява лака или нещо от сорта?

Ако не сте съгласни с горното и имате по-добро решение, моля да споделите!
bimbaeco - майстор
Аз не бих избрал OSB, защото попива вода и много бързо ще се унищожи. Ако зависи от мен, аз бих го направил от кофражен шперплат. Много по-стабилен е. Третиран е с феноли, което го прави влагоустойчив и устойчив на мухъл. Даже няма нужда да го лакираш, защото си има защитно покритие. Единственото уязвимо място на шперплата е повърхността на разрезите (челото на шперплата). Ако го защитиш с подходящ продукт (нещо на битумна основа), който да пречи на водата да проникне между пластовете, ще изкара ужасно дълго време и няма да се налага да го боядисваш или лакираш.
vaseff - напреднал
А дали има някакво защитно фолио което да лепна върху ОСБ и да забравя проблемите?

Тема "Дървена кутия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: