• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Щайгаджия - специалист
Изхвърлящи панти-има ли някаъв шаблон който бихте ми препоръчали,за да мога да ги монтирам лесно.След като ги монтирам на вратичката-стой та гледай,,,цялат къща е в помощ и ...Благодаря предварително.
Master_Kenobi - V.I.P.
Я, пак. Че нищо не се разбра. :?
Щайгаджия - специалист
Добре.Монтирам пантата първо на вратата(с фрезичка 35мм,прав ъгъл).След това вратичката с монтираната панта на нея монтирам на шкафа.И при тази операция винаги ми се налага някой да придържа докато я захвана от вътр. страна.Много неудобно.Надявам се че стана ясно.Какъв е начина да разглобя пантата и да монтирам поотделно двете части,така,че след това да са си на местото
shadowman - майстор
Има шаблон за панти на блум и е към 5 лева, но там пък се иска мерене с рулетката и може да се сбърка още преди да се сложи пантата. Инак как може да монтираш сам вратата, допираш вратата до шкафа плътно, изравняваш отдолу и навиваш с каквото имаш или бележиш с молива и махаш вратата, пробиваш малко дупка с винта и го вадиш. И после монтираш вратата като вече имаш центровете на винтовете и ще е по-лесно.
Щайгаджия - специалист
Благодаря.А този шаблон на Блум къде си го виждал?
Master_Kenobi - V.I.P.
А, разбрах проблема. :)
Когато ми се е случвало да поставям врати на шкафчета, те са били новоизработени шкафчета. Предполагам, че и при теб е така.

Пантите са сглобени и нагласям регулировките в някво средно положение.
Първо закрепвам пантата във фрезованото легло на вратичката. После поставям вратичката в хоризонтално положение и полагам шкафа върху нея. Така е лесно да се напасне вратичката към шкафа и да се маркира къде точно да бъдат винтовете, които ще я държат за шкафа. Или пък направо да се завият и вратичката да се монтира към него. Естествено, тази операция трябва да се направи ПРЕДИ да е поставено гръбчето на шкафа.
След като се монтира (или маркира) пантата към шкафа, БЕЗ да се мести, така както е легнал, (за да се избегнат някакви минимални усуквания или размествания) се кове и гръбчето на шкафа. После шкафа се изправя и ако пантата не е закрепена към шкафа, същата се разглобява и към шкафа се завива само планката на маркираното място. Ако вече е закрепена към шкафа, вратичката може да се откачи за по-лесен мотаж на стената.

Не съм правил шкафове с повече от две вратички, но предполагам, че метода ще сработи и при тях. Не знам дали професионалистите ще харесат начина, защото може би е малко по-бавен от този с шаблони. Но за да се работи с шаблон, той трябва да е за конкретната марка панта. Мисля, че има различия за различните производители.
Последна промяна от Master_Kenobi на пон яну 12, 2009 1:36 pm, променено общо 1 път.
masteradmin - майстор
Тъй като има поне 3 модела (ниско, средно и високо рамо на изхвърляне) а може и повече. Когато правя някакъв шкаф винаги има много парчета, просто взимаш 2 и пробваш да сложиш конкретната панта на тях. И след това мериш и монтираш.

Прикачен файл

visoko.jpg
visoko.jpg (8.55 KиБ) Видяна 8583 пъти

Прикачен файл

sredno.jpg
sredno.jpg (8.58 KиБ) Видяна 8583 пъти

Прикачен файл

nisko.jpg
nisko.jpg (8.61 KиБ) Видяна 8583 пъти

Прикачен файл

ramena.jpg
ramena.jpg (16.61 KиБ) Видяна 8583 пъти
Тани - модератор
Има шаблони , но за времето , което ще си изгубиш да го търсиш по магазините ще си монтираш всички панти и ще пиеш една ракия :)

Аз съм си купил такъв шаблон , но не съм го ползвал по същата причина. Докато го открия в мазето ...

а иначе за монтажа виж тук
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%ED%F2%E8
Щайгаджия - специалист
Да,благодаря.Идеята с предварителното(пробно) монтиране я пробвах още първият път като се захванах и благодарение на това не ми се наложи втори път да фрезовам отвори в истинският материал :? ,не знаех,че различните производители имат разлини монтажни размери за един и същ вид панти.А това да поставя вратичките и върху тях шкафа-елементарно като всички гениални неща.(Тъкмо щях да искам съдействие за скици или чертежи на тези различни панти).Благодаря за отзивчивостта.
unclebim - специалист
Шаблон има на Хетих в Практикер при пантите.

Прикачен файл

Hettich.jpg
шаблон
Hettich.jpg (58.68 KиБ) Видяна 8526 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Изхвърлящи панти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: