Всичко за дърводелството
blondster - напреднал
Здравейте .

След успешно завършената кухня / с помощ от форума / мисля да си направя и един скрин за спалнята . Ще се изработва от ПДЧ - 18мм .
Четох , но не открих точния отговор - каква да бъде височината на самото чекмедже - дълбочината / те ще са 4 на брой / , за да използвам максимално мястото - светлия отвор ми е 714 височина х 564 ширина . Дълбочината е 520мм , мисля да ползвам водачи 500мм . За чекмеджетата махам по 26мм - заради водачите / ролкови , обикновени / и ще са с двойно чело . Вертикално мисля фугите да са 3мм - добре ли е ? На колко мм се дистанцира първото чекмедже от пода - 50 мм добре ли е - мисля страниците да са до долу и между тях да е дъното на 50мм от пода и под него една челна ?

Мерси !
comunikator - специалист
"На колко мм се дистанцира първото чекмедже от пода - 50 мм добре ли е - мисля страниците да са до долу и между тях да е дъното на 50мм от пода и под него една челна ? "

Това нещо не го разбрах???
vesel - специалист
Най-добре първо си купи обкова, в случая водачите, и тогава смятай и режи. Щото аз така се мъчих веднъж, размерите бяха за друг вид обков :rolleyes:
Височината от пода е каквато ти се стори добра, огледай си другите мебели, да се връзва с тях. Аз лично предпочитам мебелите да са на крачета :-D
blondster - напреднал
ок. а някой ще помогне ли за максимална дълбочина на чекмеджето - може ли примерно да е дълбоко , колкото е челото / минус 2-3см / или трябва да е още по плитко ?
bisplus - специалист
blondster написа:
ок. а някой ще помогне ли за максимална дълбочина на чекмеджето - може ли примерно да е дълбоко , колкото е челото / минус 2-3см / или трябва да е още по плитко ?
14см ще добре.
maroka - специалист
Челата е препоръчително да се редят отгоре-надолу :)

3 мм. вертикална фуга е добре, 50 мм. долу при цокъла също става - зависи колко искаш да е самият цокъл.

За дълбочината на кутиите: между 3-3.5 см. по-плитки от челата.
Аз лично махам по 4 см. и по този начин кутиите на чекмеджетата са еднакви, включително и най-долнота (там обикновено челото покрива дъното на шкафа).

Тези отстояния разбира се важат ако спазваш препоръчителните от техническа гледна точка оси за монтаж на водачите :)
Ако имаш проблем с нещо от написаното- напиши светлият отвор,габарита и брой на челата, дебелина на дъната.
Ще ти дам оси за монтаж на водач към страниците и дълбочина на кутиите.
<Friend> - напреднал
Мисля, че няма кой да ти изреже парче на 179,5 мм. На цял милиметър - да, ама чак с десети...
Защо челата на чекмеджетата са с 3 мм по-малки от габарита? Не е необходимо отстрани да имаш по-тесни детайли с 1,5 мм. Не се връзват с 3-те мм разстояние м/у челата.
Не пропускаш ли 18 мм за дъното?
Както и гърба? Ако ще ковеш фазер трябва да предвидиш едни 3 мм поне. Т.е. разликата между "тавана" и страниците трябва да е с още 3 мм по-голяма.
От четеното из форума съм разбрал, че челата на чекмеджетата, вратички и плотове за бюра и т.н. се кантират с дебел ПВЦ кант. Помисли и за това.
(100 пъти поправях туй съобщение и пак не е като хората)
moji - напреднал
Набързо ти погледнах схемата. Мисля че малко си объркал размерите на челата. За това колко да е цокъла, наистина си е твоя работа и е свързано с останалите ти мебели, или пък просто предпочитанията ти. Също така капака на шкафа на равно със страниците ли е и най горното чело ще го застъпва, или е над челата т.е. със поне 20мм над страниците? В зависимост от това челата ще са ти някъде или 175 или 183 ако ще кантираш с 0.5. А каква ще е дебелината на канта също е просто естетика в твоите очи. И да не ми се сърди колегата по горе, ама според мен ще е приключение да редиш челата от горе надолу, без да се заяждам, ама ми е интересно да обясни как го прави, защото аз го правя отдолу нагоре като си подлагам по един фазер от 3мм и се редят за нула време така. За дълбочината на кутиите на чекмеджетата, щом ще ползваш водачи на 500 гледай толкова да е и тяхната дълбочина.

Тема "Въпрос за чекмеджета ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: